Artpool események - 1993. szeptember 25. - Liszt Ferenc tér


english

Az Artpool vendége Ben Vautier



Ben Vautier fogadása a Ferihegy II. repülőtéren

BEN (vauTiER) TÉR (Liszt Ferenc tér)

Ben VAUTIER francia művész kiállítása (Ben Vautier és Galántai György közös projektje) a Budapesti Őszi Fesztivál programjaként. [meghívó] [program] [TV hír]



A kiállítás alapötlete a fluxus gyakorlatában mindennapos szókollázsból (George Maciunas) és a betűcseréből (Ray Johnson) származik: BEN(BEM) vauTiER.



A téren a fák közötti óriás transzparenseken, valamint a padtámlákon magyar fordításban Ben Vautier feliratai, a magasban, a kandeláberekre erősített táblákon pedig Ben Vautier “Forum des questions de Ben” című projektjének (Centre George Pompidou, 1991) idézet-gyűjteményéből volt látható egy válogatás.



Lent a padokon a "padszövegek": személyes, megszólító, és köznapi kijelentései voltak olvashatók.



A kiállítás technikai különlegessége, hogy a pódiumra írt sajátkezű Ben szöveg kivételével minden felirat számítógéppel tervezett, és fénymásolással felnagyítva készült.



Az Artpool Művészetkutató Központ előtt, a Liszt Ferenc tér közepén épített “Ben pódiumot”, melynek magyar feliratait Ben a helyszínen készítette, a szabadtéri kiállítás ideje alatt bárki használhatta mint közösségi teret.

Szeptember 24-én a Francia Intézetben, Ben Vautier előadása
"A művészet határai (Identitás és modernitás)" címmel.



            [videó]

A "BEN TÉR" ünnepélyes megnyitása.

Ben a teret “Tout, rien et n’importe quoi” (Minden, semmi és bármi) című akciójával avatta fel. A kiállítás fő darabja Ben pódiuma, eredeti feliratokkal, itt zajlott Ben Vautier eventje.



                [videó]

A spontán esemény asszisztensei Klaniczay Júlia és Tóth Gábor voltak. További résztvevők: Jonas Mekas, Antal Juszuf, Jugoszláv Tudósok és a közönség.



                [videó]


Sajtó: MŰVÉSZET AZ UTCÁN (Új Művészet, 94/4)
BEN mindenben kételkedik - „Ha ön művészet, Budapest is az”
BEN téri szentenciák, avagy: luxus-e még a Fluxus?


Artpool események - 1993. szeptember 25. - Liszt Ferenc tér

[1992] [események 92-től] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [1994]