[english]

KONCERT 28 PÁRNÁRA ÉS EGY NAPLEMENTÉRE

Helyszín: EGY TERMÉSZETES NEUTRODROM* - 10000-szer 10000 méteres, épületektől és fáktól mentes sík terep, nem túl messze valamely nagyvárostól;

Évszak: kora ősz;

Napszak:

kezdés - amikor a napkorong a horizont mögé ér;
vége - egy órával és 17 perccel később;

Szükséges feltételek: szép idő, könnyű szél;

A koncert egyéb elemei:

a) természetes - a fenti mező, nap, szellő;
b) alkalmazott:

1) egy szélirányjelző;
2) egy szélerősségjelző;
3) 28 párna, légpárna stb. (lehetőleg piszkosak), avagy 70-szer 35 méteres nagyság között váltakozó, hidrogénnel töltött, mindegyik robbanótöltettel és időzített gyújtószerkezettel ellátva;
4) a „Párna” traktátus szövege, amilyen unalmas csak lehet (fő témája „a párna”, bár megengedett a metaforikus értelmezés is), s amelynek felolvasása 1 óra 17 percig tart;
5) hangszórók;
6) tűzoltó- és mentőszirénák;
7) természetes párnák;

A résztvevők:

1) egy előadó, aki a traktátust felolvassa;
2) tűzszerészek és léggömb-specialisták;
3) tűzoltóautók felszereléssel együtt;
4) mentőautók személyzettel;
5) a valódi párnaellenzők (saját természetes párnáikkal felszerelkezve, amelyekkel a nagy párnákat meggyötrik és tönkreteszik);
6) több ezer spontán párnabarát és potenciális ellenfeleik;

Leírás:
Az előadók és a résztvevők már összegyűltek a NEUTRODROMON. Az igazi párnaellenzők párnákat és vánkosokat cipelve és vonszolva magukkal, izgatottan méregetik a hatalmas, piszkos párnatetemeket, amelyeket lágy szél simogat és borzol finoman, amint ott fekszenek a földön.
A vörös nap majdnem a horizontra ér. Halk hang hallatszik - akár távoli szirénaszó. Igen, közelednek a tűzoltó-és mentőautók. A hangszórókon át monoton hangon elkezdődik a PÁRNATRAKTÁTUS felolvasása.
A fülsértő szirénahang egyre közelebbről hallatszik. Semmi kétség: a szirénázó járművek közelednek (A FELOLVASÁS MEGY TOVÁBB), végül megjelennek a távolban. Némelyikük megáll, és egy időre elhallgat. Emberek szállnak ki, az autójuk körül matatnak, majd szirénázva újra továbbindulnak.
A NAP LEMENT. A horizont még vörös fényben izzik. Az autók megérkeznek és elhallgatnak. Senki sem száll ki (rejtve maradnak, nem láthatók benne az utasok). A FELOLVASÁS MEGY TOVÁBB. Eljött az óra, amikor a napnak már vége, de még nem állt be az éjszaka. Az emberek felfigyelnek rá, hogy a PÁRNÁK mintha ÉBREDEZNÉNEK. Hátborzongató lassúsággal mozogni kezdenek, nyújtózkodnak, eldőlnek, majd... Nézd csak! Azok a leviatánok igazán el akarnak vitorlázni a szélben! Igen! Lassan, kényelmesen EMELKEDNEK, egyik a másik után, súlyos hasukat vonszolva a sötétülő ég előtt. Egy kicsit feljebb szállnak - valójában még mindig nagyon alacsonyan - BETÖLTIK AZ EGÉSZ HORIZONTOT... a felolvasás megy tovább. ITT VALAMI KÉSZÜL! És valóban: HATALMAS DÜBÖRGÉSSEL ÉS LÁNGCSÓVÁVAL az óriási párnák sorra FELROBBANNAK.
Az ég immár sötét, és minden felvillanás után egyre sötétebbnek tűnik. A párnák lángoló maradványai visszahullanak a földre. Egy-két sértetlen párna menekülni próbálna, de sorsuk megpecsételtetett.
Több ember, valami alaktalan és nagy tárggyal a kezében, mintha készülne valamire. El is feledkeztünk róluk, de igen, ők az igazi PÁRNAELLENZŐK, rászánták magukat a döntő ütközetre nem szívesen látott terhükkel. A csata megkezdődik, minden ember küzd magáért... eleinte még vonakodva, majd egyre nagyobb elhatározással és bátorsággal pusztítják az ellenséget. Az ellenséget terebélyesedő tollfelhő övezi, és bekeríti a potenciális PÁRNAELLENZŐK tömege.
A FELOLVASÁS VÉGET ÉR
A PÁRNÁK MEGSEMMISÜLTEK
A KONCERTNEK VÉGE
A NAP LEMENT

Jerzy Rosolowicz
Wroclaw, 1968


*A TERMÉSZETES NEUTRODROM - a tulajdonképpeni NEUTRODROMMAL SZEMBEN - egyszerűen olyan hely, amelyet a művész a neutrális akció elvei alapján egy úgynevezett MŰVÉSZI MANIFESZTÁCIÓ végrehajtására szemelt ki, avagy ilyen akció előkészítésének a céljából, azaz hogy megjósolja szükségességét.

Megjegyzések: Az igazi párnaellenzőket a RENDÍTHETETLEN ÉS TÁNTORÍTHATATLAN OPTIMISTÁK közül kell kiválasztani, akik mindenek ellenére el tudják hinni, hogy nélkülük a helyzet még rosszabb lenne; olyanok közül természetesen, akik - az útjukat keresztező számtalan akadály ellenére - képesek ennek meggyőző bizonyítékát adni. Kerülnünk kell a pesszimistákat, akik mindent sötéten látnak, akik - hogy súlyosbítsák a dolgokat - elhiszik, hogy a többiek ott többen vannak (vagy többen lehetnek), s akik e felett érzett aggodalmukban különös megátalkodottsággal teszik szerencsétlenné a többiek életét.

A Párnatraktátus megírására egy jól ismert költőre van szükség. Felolvasására egy színészt kell felkérni. A technikai részletek kidolgozása alapos egyeztetést és előkészítést igényel.


MAGDALENA ZIÓLKOWSKA PROJEKTJE