1. Kis Magyar Metró Biennálé kiállítás meghívója.
Kroó Anita: Festmény installáció

Anita, 23 éves

Kroó Anita: Festmény installáció

A munkám a hanganyagnak egy olyan értelmezése, ami elvonatkoztat a reklám témától, eltekint a hirdető táblák üzenetétől, vizuális eszközeitől és a metro helyszínétől.

Az egymást követő felmondott mondatok és szöveg spontenaitását veszi alapul, az elhangzott mondatok véletlenszerűsége és random felolvasása értelmezésem szerint ahhoz vezet, hogy a „hallgató fél” teljesen figyelmen kívül hagyja a szöveg tartalmát, viszont a hangok ritmusát, a különböző hanglejtéseket és hangtónusokat helyezi előtérbe. Az egymást követő látszólag monoton hangok egyfajta kottát eredményeznek és a munkám arra tesz kisérletet, hogy ezt a ’kottát’ vizuálisan rekonstruálja. Az alkotás nem egy konkrét szabályrendszert követ, hanem részben azt a felfedezésemet veszi alapul, ahogyan minden elhangzott betű, szó akár szám egy különböző színű árnyalattal jelenik meg a fejemben. Ez egy tudatalatti jelenség, ami automatikusan működik és feltételezésem szerint személyenként más-más változatokban fordul elő. A munka részben ezt a folyamatot próbálja feldolgozni, tehát az én szubjektív vizuális elképzelésemet a hanganyagról. Ugyanakkor a sok részből álló műben a különböző irányú gesztusok, színárnyalatok, vonalhálók, üresen hagyott felületek nem csak ezt a szín-betű szineztézia viszonyt jelenítik meg, hanem az egész munka, a hanganyag megszakításokkal teli ütemének, hang-átfedéseinek, ritmusának egy elemzése.

A kiállítás koncepciója szerint a kiállítótérben folyamatosan egy végtelenített szöveges hangfelvétel szól és minden munka ehhez kapcsolódik. A látogató számára a vizuális művek megértéséhez – szokatlan módon – ez az audio-vezérfonal jelenti a kulcsot.

A résztvevők a Magyar Képzőművészeti Egyetem Radák Eszter és Maurer Dóra osztályának diákjai: Antal László, Bereczki Kata, Béres Pálma, Bodolóczki Linda, Bolla Rita, Brückner János, Csábi Ádám, Gosztola Kitti, Gyalog Eszter, Gyimesi Andrea, Hegedűs Anett, Hollós Ádám, Kendra Bea, Kroó Anita, Lakatos Áron, Maries István, Nádas Eszter, Nemes Márton, Peternák Anna, Takács Róbert, Tóth Angelika, Tóth Anna, Vasvári Márta, Zakar Viktória