AL 8 , 1984. február - 16. o.


Arnold Dreyblatt vendégszereplése


A 180-as csoport szervezésében 1983. december 17-én a Szkénében Arnold Dreyblatt New York-i zeneszerző és előadóművész vendégszerepelt.
"A New York-i zeneszerzők egy jó része - mondta Dreyblatt a koncert előtti bevezetőjében - nem valamelyik zeneakadémiáról, hanem más művészeti területről, így pl. a vizuális művészetektől került át a zenei életbe.
Az 1970-es évek elején kezdtem el elektronikus zenét csinálni a filmjeimhez és videóimhoh, és hamarosan felhagytam a vizuális művészetekkel, hogy csak a zenével foglalkozhassam.
A zeneszerzésben számomra a hangrezgés és a harmónia természetes törvényeinek alkalmazása látszott a legmegfelelőbbnek.
Átterveztem és nem egy esetben magam is készítettem el azokat a hangszereket, melyeket együttesem, a "The Orchestra of Wxcited Strings" (A gerjesztett húrok zenekara) használ."
Arnold Dreyblat budapesti koncertjén elhangzott: "Music for one or more strings and large wooden box" (Zene egy vagy több húrra és nagy fadobozra) c. szóló, és hangfelvételről részletek a "Nodal Excitation" c. darabból, melyet Drayblatt és együttese 1983. október 23-án New Yorkban mutatott be (a koncert a WBA I. rádióadása élőben közvetítette.)


[1984] [AL] [online publikációk] [artpool] [kereső]