Kulturális Alosztály

 

Feljegyzés*

Aczél elvtársnak

 

A Mednyánszky teremben a napokban nyílt meg Altorjai Sándor kiállítása. Altorjai Sándor ahhoz az úgynevezett "Iparterv" pop-artos csoporthoz tartozik, akiknek a Műegyetemen volt legutóbb kiállításuk - s fő "ideológusuk" Sinkovits Péter, a "Dokumentum" kiadvány bevezető írója.

Altorjai 43 csurgatott, mázolt, kollázs-technikával készített táblaképet állított ki, a képektől teljesen független, meghökkentő vagabundos címekkel ellátva azokat. /Gyagya bácsi botrányt csinál, Gyagya bácsi sonkákat oktat a repülésre, Gyagya bácsi ráijeszt a muftikra, Szegény Van Gogh spermahipnózis alatt stb. /

A kiállítás katalógusának előszavában írja: "A gyagyaizmus volt döntő befolyással rá." A kiállítás vendégkönyvében többségében a következőket olvashatjuk: "Népbutítás ! Gyalázatos ! Botrány, botrány, botrány ! Gyagya képek, gyagya alkotó."

Horváth György a Magyar Nemzet március 10-i számában joggal kéri számon a felelős szervek felelősségét. Hasonlóan az Esti Hírlap cikkírója is bírálta a kiállítást. (március 9.sz.)

Ormos Tibor elvtárs az Állami Képző-és Iparművész Lektorátus igazgatója érdeklődésünkre egyenesen elismerte saját, illetve a lektorátus felelősségét. A zsűrizést a lektorátus végezte el és engedélyezte a kiállítást. A Lektorátus gyakorlata szerint előzsűrizést végeztek, kb. egy évvel ezelőtt, majd a kiállítás nyitása előtt két-három nappal zsűriztek újra - már más összeállítású anyagot - s a kész helyzetre való tekintettel engedélyezték a kiállítást.

Mindezek alapján írásos jelentést kérünk Ormos Tibor elvtárstól, valamint a megnyitóval kapcsolatban Köteles István elvtárstól.

Budapest, 1971. március 10.

Tóth Miklós


*forrás: MDP-MSZMP Iratok Osztálya, 288.f. 36/1971/12.őe.1-2.

A.S. lapok: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

[13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24]


[artpool] [kereső]