[székesfehérvári kiállítás]

Altorjai Sándor: Katalóguselőszó /1971/

"120 millió éves bolhátfedeztek fel ..."
/Újsághír/

1933-ban születtem a vízöntő jegyében. Először kondás, azután katona, majd színész akartam lenni. Végül patikus diplomával a zsebemben festésre adtam a fejem.

Mestereim voltak: Tamás Ervin, Fenyő A. Endre, Fónyi Géza, Hincz Gyula, Barcsay Jenő. A Dési-Huber körben kezdtem. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a Balaton-vidék vonzott, Szigliget.

Ez időhöz kapcsolódnak az ún. szürnaturalizmusba sorolt képeim, kitanultam a kőművesmesterséget és egyéb épitőipari szakmákat, ekkoriban vonzott a pop art, a filozófia érdekelt, szavaltam, csináltam mozaikokat, kedveltem a kollázst, általában nagyméretű képeket készítettem, elmerültem az ősi tanításokban és feszélyezett, hogy vak vagyok.

Majd a gyagyaizmus volt döntő befolyással rám. "Éppen ez a nyomorúság, hogy az ember a balgaság foglya, hogy tévelyeg, hogy csalódásban él!" Dehogyis: ez annyi, mint embernek lenni!... mintha egy pompás paripát boldogtalannak neveznénk, mert ... nem eszik palacsintát. (Erasmus: A Balgaság Dicsérete)

E kiállítás főleg a belátás és szelídség terméke, szilvalekvárevés, leszerelt varázsló szolgálati emlékei, hideg szerencsében naftalinszagú civil-öröm, néha megkövülten, tényleg érthetetlen az egész állhatatosan derékig gázolva a gesztusokban, az anyag orrom előtt szellemet idéz. Fényes bizonyíték! Ha tűröm.

Első Mesterem elbocsájtó kiáltozása jut még eszembe: "Fiam! Vadonatúj létértelmezést! Kimondani a kimondhatatlant! Sok szerencsét!" Most mit mondjak? "Könyörgök Uram, ne ródd fel nekünk ezt a vétket, mert balgán vétkeztünk." (Mózes IV.könyv XII.11.)

A tervezett kiállítási katalógus bevezetője (vázlat)
(1979. ősz)
"Magamról s tevékenységemről ugyanazt írhatom, amit előző kiállításom katalógusában írtam, azzal a különbséggel, hogy ismét stílust változtattam: a "gyagyaizmus"-ról az "alkoholizmus"-ra tértem át.

Sőt már felcsillant a legújabbnak tűnő: a "rák-osizmus" is ...

/itt a "zsákutca" c. kép vázlata következik/

Meghívó ....-ra

Altorjai Sándor kiállítására és temetésére.

A kiállítás megnyitása de. 10h-kor történik saját lakásán (Petőfi u. 21.), mely du. 1-ig megtekinthető.

Temetése du. 3/4 2h-kor kezdődik a Szigligeti temetőben, melyre mindenkit szeretettel vár

Altorjai Sándor

A.S. lapok: [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]

[13] [14] [15] [16] [17] [18] [19] [20] [21] [22] [23] [24]


[on line bemutatók] [on line publikációk] [aktuális események] [artpool] [kereső]