Installation Project 98 · Installáció Projekt 98
(1) Mióta készítesz installációt?

Az installációim, amelyeket Kirky a happeningről szóló könyve és Kaprow cikkei inspiráltak, az első "kreatív projektjeim" közé tartoztak tinédzserkoromban, a 70-es évek elején. Készítettem néhány privát és félig privát installációt, melyek csak fotó és super-8-as film formájában lettek dokumentálva.

(2) Mivel indokolod, hogy installációt készítesz, és nem valami mást?

Mindig több műfaj iránt érdeklődtem egyszerre, így először fotózással, kollázsokkal és különböző tárgyak összeillesztésével foglalkoztam, melyekből logikusan következett az installáció, amiket otthon, a kertemben, Forte dei Marmi utcáin és a városi művészeti galéria előtt csináltam. Középiskolai barátaimat party-ra hívtam meg, csak azért, hogy legyen közönsége az egész falat betöltő, lomokból, rajzokból, tárgyakból stb készített összeállításoknak. Kissé nehéz megfogalmazni a különbséget az akkori happeningjeim és installációim között, mert mindig szerettem, ha bizonyos mértékben közreműködött a közönség (ez így azonban soha sem fogalmazódott meg, ezeket a tevékenységeket csak eszközöknek tekintettem, melyek segítenek az esztétikai önkifejezés elsajátításában). Mindez nagyjából 1973 és 1977 között történt, azután felfedeztem magamnak a mail art-ot és a legtöbb próbálkozásomat e´felé irányítottam.

(3) Mit gondolsz a munká(i)dról?

Munkáim mindig is életem részei voltak, soha sem folytattam egy ún. szokványos "művész karriert", így a tevékenységeim nem a nyilvános siker és elfogadottság alapján mérettettek meg, sokkal inkább egy személyes rituálé részei (mint a mail art), mert igazán azt hiszem és úgy érzem, a hivatalos művészeti világ nem más, mint puszta árucikk, játék a pénzzel; s ennek a játéknak a szabályait a hatalmi elit írja, nem a kreativitás és az intelligencia, és mint ilyen, engem nem igazán érdekel. Én a saját művészeti világomban élek: nem csak a szabályok mások, az egész játék más.

(5) Mit gondolsz a hagyományos mű és az installáció viszonyáról?

Egy festményt megfoghatsz, és elmozdíthatod ahova és amikor akarod, az installáció viszont meghatározott helyre és időben születik, meghatározott jelentéssel. Az installáció és a "hagyományos" művészeti kiállítás között néha csak árnyalatnyi különbség van, azt hiszem ez a művész szándékától függ, és ha működik (kifejező), nem sokat számít, hogy hogyan nevezzük. Ha a mű ideje és a helyszíne (és gyakran a hangja) fontosabb, mint a keretek, az számomra installáció.

(8) Van-e olyan tárgy vagy idea, amely nem installálható?

Ahogy a mondás tartja, az emberi szellem nem ismer határokat...

(9) Milyen szerepe van a környezetnek az installálásban?

Ha a művész nem mérlegeli előre a környezeti adottságok és a művészeti installáció közötti kapcsolatot, csak nagyon szegényes és tökéletlen installáció lesz az eredmény.

(10) Látsz-e valamilyen okot, ami az installáció lehetőségeit korlátozza?

Mindig van (kreatív) módja annak, hogy legyőzzük a nehézségeket, csak rugalmasnak kell maradnunk.

(11) Szívesen készítesz-e felkérésre vagy megrendelésre installációt?

Persze, miért ne?! A 80-as évek elején készítettem néhányat kis művészeti fesztiválok részére, és abban örömömet leltem. A IX. Neoista Fesztiválon, az olaszországi Ponte Nossában bőségszaruval kapcsolatos mail art művek százait rendeztem óriási bőségszaru alakzatba. A legtöbb mail art kiállítás installáció formában zajlik le, én is mindig így dolgozom: az egy bizonyos témához tartozó összes munkát megpróbálom egyetlen individuális / kollektív művé alakítani.

(12) Mi a véleményed az installáció megőrzéséről?

Láttam néhányat múzeumokban, nagyon érdekesek voltak, de nem volt szabad hozzájuk nyúlni ill. használni őket, pedig a művész valószínűleg nem így képzelte. Ha nem okoz környezeti veszteségeket, miért ne? Mindig utáltam a föld-művészetet és Christo hatalmas csomagjait, mert annyira érzéketlenek a környezetünkkel szemben, ezeknél a "hagyományos" hirdetőtáblákat is jobban szeretem... A világ egyre inkább egy nagy tárgy-parkká válik, ezért jobban szeretem az ártalmatlan installációkat, pl. Ray Johnson´s MOTICOS-át.

(13) Megállapítható-e egy installáció értéke, és milyen módon?

Ha tetszik, ha nem, mindennek van értéke ezen a világon, a kereslet és a kínálat törvénye az, ami megszabja az árakat.

(14) Egy dokumentumban megőrzött installációra milyen szerzői jogok érvényesek?

Ha bármilyen vita merül fel, az nyer, akinek a legjobb az ügyvédje! Én személy szerint általában véve ellenzem magát a szerzői jogot, mert az egy idejétmúlt koncepció posztmodern világunkban, amelyet olyan digitális technológiák vezérelnek, amelyek masszív szétszóródáson át működnek, letöltik és reprodukálják az adatokat. A freeware és a shareware életképesebb kortárs koncepciók, amelyek szerintem a következő néhány évben új kulturális területekre is ki fognak terjedni.

Vittore BARONI (I)

work/munka