51-es körzet - meghívó / Galántai ház - meghívó / kurátori jegyzet / vendégkönyv

Kultúrdomb a Kultúrvölgyben

1973 / 2023

Az Artpool Művészetkutató Központ a kapolcsi Művészetek Völgye fesztiválon az 51-es körzet és a Galántai ház területén a balatonboglári Kápolnaműterem (1970-73) 50 évvel ezelőtti eseményeire emlékező kiállítás-eseménnyel vesz részt.

A cím és a koncepció az 1992-ben Galántai György rendezésében készült film, a "Kultúr/Galántai/Domb" címéhez kapcsolódik és tartalmából épül.

A film két fő részből áll: a múltról való emlékezésekből és

a rendező által látott jövőképből.

A balatonboglári kápolnaműtermet idéző 2023-as kapolcsi kiállítás-esemény - mint a jelen komplex valósága - egy múlt-jövő és egy jövő-múlt szimultán kontextuális alakzat hálózata.

A kiállítás-esemény érzékeltetni akarja azt a fantasztikus művészeti teljesítményt, amely 1970 és 1973 között a Kápolnaműteremben jött létre, valamint annaka helyszínnek az értékeit, ahonnan annyi csodálatos életpálya indult el vagy bontakozott ki, és ami annyi embernek adott reménységet.

A kapolcsi kiállítás előzményeként a budapesti kiállítás bevezet a meghatározó résztvevők soknézőpontú és alapvető másságába. Az installációként megjelenő dokumentumok, képek és szövegek, hangok és videók a múltból a jelenig a művészeti és nem-művészeti létkérdések általános és legszemélyesebb nézőpontjaival informálnak.

A kapolcsi megemlékezés a balatonboglári "Performatív archívum: Balatonboglár 1970-73" eseményeihez és a balatonfüredi Vaszary Galéria BOGLÁR - ITT ÉS MOST - Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970 - 1973 c. kiállításához kapcsolódva az EKF "Váratlan kultúra" programjának része.

kurátor: Galántai György