Clive Phillpot: KÖNYVEK KORTÁRS MŰVÉSZEKTŐL


Ed Ruscha, Dieter Roth, Eduardo Paolozzi, Andy Warhol, Sol LeWitt, Lawrence Weiner,
Richard Long, Daniel Buren, John Baldessari, Davi Det Hompson, Helen Douglas és Telfer Stokes,
Kevin Osborn

A rajz és az írás mellett a a fotó a könyvművészek leggyakoribb kifejezési eszköze. ( A fényképészeti eljárások - lemezre vitel stb. - azoknak a könyveknek az előállításánál is szerepet játszanak, amelyek nem tartalmaznak fotókat.) A fotózás célja többnyire nem merül ki a puszta dokumentálásban. (Buren szöveges "emlékeztetői" inkább kivételnek számítanak.) John Baldessari például faliképeit fényképezi és filmeket készít. Könyvein felismerhető a fotográfusi látásmód hatása, ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az eredeti művek nem a könyvvé formálás igényével készültek - megint csak félúton járunk a könyv és a könyvmunka között. Baldessari így összegzi álláspontját: "A könyv mindenkié és senkié. A művészeknek olcsó előállítási módszereket kell alkalmazniuk. Csak ezáltal őrizhetik meg természetességüket." (Art-Rite # 14, 1976-77/ősz.)

John Baldessari, Választás: Tanmese, 1977

Baldessari könyvei mindig többek, mint szokványos kiállítási katalógusok - még olyankor is, amikor kiállításhoz kötődnek. Formailag igen változatosak: az Ingres és más példázatok (Ingres, and Other Parables, 1971) például falinaptár, a Három labda elhajítása... (Throwing Three Balls..., 1973) mappa, a Tanmese (Fable, 1977) pedig leporelló. Az eredeti művek úraértelmezésében, könyvvé szerkesztésében a Tanmese jutott a legmesszebbre.

John Baldessari, Választás: Zöldbabok, 1972 (borító és belső borító)
Modern Művészetek Múzeuma, New York

Baldessari legtöbb könyve képekben elbeszélt történet. A szöveg csak az Ingres és más példázatokban uralkodik, de másutt is fontos szerepet játszik. Olykor - mint például a Választás: Zöldbabok (Choosing: Green Beans, 1972) című darabban - az a feladata, hogy bevezesse és értelmezze a képanyagot. A Három labda elhajítása egyenes vonal előállítása céljából: harminchat közül a legsikeresebb próbálkozás (Throwing Three Balls in the Air to Get a Straight Line: best of Thirty-Six Attempts) címében hordozza teljes szövegét. A cím még hangsúlyosabb a Brutus megölte Cézárt (Brutus Killed Cesar, 1976) esetében: nélküle észre sem vennénk, hogy az életnek azok a hívságai, amelyeket a könyv ábrázol, a halál szolgálatában is állhatnak.

John Baldessari, Brutus megölte Cézárt, 1976


wonderful cynicism: john baldessari by Peter Schjeldahl
John Baldessari - READ/WRITE/THINK/DREAM
John Baldessari
John Baldessari: Selected Videotapes from the 1970s
"The Goya Series" 1997
National City - Art work by John Baldessari
100% of the Proceeds of John Baldessari's Millennium Piece (With Blue Apple) 1999 to benefit Action Against Hunger
John Baldessari & Lawrence Weiner. The Metaphor Problem Again.
Horizontal Men, 1984 - Heel, 1986
WAR. – John Baldessari
Cirrus – Artist/ Baldessari
 

[<<] [<>] [>>] [könyvmunkák] [on line publikációk] [Artpool] [kereső]