2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)
english

Jean Jacques Lebel kérésére, a véletlenből születő magyar humorizmus egyik (most először leírt) esetének helyszíne Ben Vautier francia művész budapesti kiállítása.

A magyarországi politikai rendszerváltást követően az egész országban a legtöbb utcának és térnek megváltoztatták a nevét. A régi táblán - még olvashatóan - áthúzták a régi nevet és mellé helyezték el az új névtáblát. Ez adta az inspirációt 1993-ban arra, hogy a budapesti Liszt Ferenc teret BEN vauTiER kiállítása idejére nevével átnevezzem BEN TÉRnek. BEN kiejtés szerint BEM-ként is érthető így a figyelmetlen ember azt hihette, hogy a híres 1848-as Bem tábornokról nevezték át a teret. Sokan megkérdezték, hogy már a Liszt Ferenccel is valami baj van? Ő is kommunista volt, vagy mi rosszat csinált? A legjobb történetről azonban nem lehet tudni, hogy igaz volt e, vagy a kiállítás valamelyik ellenzője találta ki. Állítólag egy nő rosszul lett a Liszt Ferenc/Ben téren és aki a mentőt hívta a hatodik kerületi Bem teret jelentette be a mentősöknek, akik viszont a második kerületi Bem térre mentek. A budapesti városképvédelmi bizottság titkára hivatalos levélben - hivatkozva a "sajnálatos félreértésre" és egy rendeletre - tájékoztatott arról, hogy a táblák szabálytalanul vannak elhelyezve, ezért más esztétikai megoldást, vagy eltávolításukat javasolta.

A betorkolló utcák sarkain elhelyezett nyolc BEN TÉR tábla mintegy párbeszédet folytatott a tér fáin a magasban elhelyezett tizenöt hatalmas transzparenssel, amelyeken szignált kritikus feliratok szerepeltek, mint például: EGOISTA VAGYOK (BEN), HAZUG VAGYOK (BEN), stb. Ezek a hat méteres fekete-fehér fénymásolással készült transzparensek a városképvédelmi bizottság titkárának hivatalos levele után egyfajta párbeszédként, (egy kis felejthetetlen fekete-fehér humorizmusként) kezdtek napról-napra nyomtalanul eltűnni a magasból. (Galántai György)

lásd még - Máté Péter: Élménybeszámoló (1993. október 18.)

[2000] [véletlen éve] [Artpool] [kereső]