english

szentjóby tamás

AUTOCENZÚRA = KOMPROMISSZUM = ÉDESKEVÉS

1965 végére az etikai kérdések jelelméleti, a jelelméleti kérdések etikai kérdésekké váltak számomra. az a világkép, amelyből addigi írásaim származtak - s mely világképet szüntelen újratermelték - egyszerre használhatatlanná vált: - abbahagytam az írást.

a pop-art a jelelméleti és etikai kérdések szentségtartójába lógatta véreshurkaszerű nyelvét - bántott is a dolog. aztán egy napon amögött az információblokád mögött, ahol éltem és ahol ma is élek, a jel és a jelentés közötti kapcsolat megszűnte miatt érzett istentelen állapotban felmerült egy kérdés: - van-e pop vers, s ha van: mit tud? s vajon elrothadok-e pop-vers írása közben?

nyomban nekiálltam, néhány tradicionális lángelme áriáját a falhoz basztam, széttrancsíroztam, és meggyőződtem arról, hogy nemhogy nincs isteni kapcsolat a jel és a jelentés, a természet és mittudomén mi között, hanem az a nagypofájú művészet, meg az aranybunkós kultúra nem tesz mást, mint ordenáré ítéletjelekkel, az uralom mindenképp hazug és rettenetes emblémáival az élet lényegét födi el. világossá vált a hierarchikus elitkultúra híresztelésével ellentétben, hogy szabad vagyok, ha szabadságomat demonstrálom, azaz épp azt kell tennem, amit a tradicionális jelek: - "TILOS!" - elfednek: - "SZABAD!".

a vers anyagi rétegeinek lenyúzása és az első magyarországi happening - amit altorjay gáborral szerveztem 1966-ban - 400 fekete csapás volt anabaptista képembe, kéjöngyilkosság, a környező kulturális közeg azonnal mozgósította erőit az égiekről való suttogásból a földiekről való ordításba történt átugrásom akadályozására. igen, mindaddig, amíg ez sikerül a fényességes disznónak, nyilvánvaló, hogy az életünk megváltoztatására még mindig nem találtam meg a célravezetőbb utat, azaz

kompromisszumot követek el a szabadság kárára.

1974. február 28.


A "Földalatti művészet az Aczélkorban" kiállítás pószterújságján, valamint itt közölt írás forrása:

szentjóby tamás: autocenzúra = kompromisszum = édeskevés, in: Szógettó. Válogatás az új magyar avantgarde dokumentumaiból (az anyagot gyűjtötte és válogatta: Papp Tamás), "Jelenlét", 1989/1-2, 270. o. [“Festő” fn. dosszié]


[aczélkor] [artpool] [kereső]