AL Aktuális / Alternatív / Artpool Levél

Az Artpool 1983 és 1985 között 11 számot megért művészeti képes „szamizdat” folyóirata,
a korabeli „párhuzamos kultúra” művészeti eseményeinek dokumentumaival

AL 1, AL 2, AL 3, AL 4, AL 5, AL 6,
AL 7, AL 8, AL 9, AL 10, AL 11, [tematikus tartalom]

AL 7, 1984. január - 48. o.


1984. január 6-12-ig a Fiatal Művészek Klubjában Małgorzata Potocka, lengyel művésznő kiállítását láthattuk, Potocka a Balázs Béla Stúdió meghívásából tartózkodott Budapesten, és részt vett az Infermentál Videoperiodikum III. számának szerkesztésében. Az FMK-ban bemutatott kiállítás két részből állt. A fehér terembe 300 darabos, hatalmas fóliacsíkokból álló művének egy részét függesztette ki. A fóliacsíkok közé olyan hétköznapi tárgyakat, leveleket, gyermekkori emlékeket varrt, melyek mind életének egy korábbi szakaszához kötődtek. A fekete teremben „Korrekció” c. önarckép-fotósorozatának egy része került bemutatásra.

A megnyitó után levetítésre került Jozef Robakowski „Konstrukció folyamatban” c. filmje, amit a hasonló című kiállítás alkalmából forgatott Łódź-ban, 1981-ben. A „Konstrukció folyamatban” az elmúlt évtizedek legnagyobb kortárs művészeti kiállítása volt Lengyelországban, számos külföldi alkotó részvételével (Rune Miltz, Sol Le Witt, Jan Dibbets, Peter Lowe stb.). A művek jó része a közönség, az utca emberének bevonásával készült. „A kiállítás a kiállítóterem falain túl is behálózta az egész várost. Hatalmas térkompozíciók születtek, új plakátok, jelszavak szólították fel a képzőművészeti akcióra az embereket. A város szinte megadta magát a művészeknek.”

Małgorzata Potocka az Artpoolban

Malgorzata Potocka az Artpoolban tett látogatásakor beszámolt az utóbbi évek fontosabb lengyel képzőművészeti eseményeiről, melyeknek tevékeny résztvevője volt. A művészeti élet jelenleg legaktívabb fórumai a Łódź-i „Exchange Gallery” és a „Strych” (=padlás) Galéria, a varsói Mala Galeria és a lublini BWA Galéria. 1983-ban a Strych Galériában került megrendezésre a „Łódź Kaliska” csoport szervezésében a „Némafilm” c. háromnapos filmbemutató, az 1980-1983 között készült alkotásokból. Vetítésre kerültek többek között Zygmunt Rytko: „Retransmisja”, J. Robakowski: „Az ablakból”, „A háború állama”. „Ujjak” és „Moszkvai közvetítés”, Robakowski - Potocka: „Feljegyzések”, Potocka: „Helyi látomás 82”, „Egy nap 83” és Łódź Kaliska: „A szégyenkezés művészete” c. film, ill. videoalkotások. Az elmúlt években tartott művészeti szimpóziumok (Kazimierz nad Wisla, Lublin és Zlocienca 1983 szeptemberében), melyek a „Művészet és Társadalom”, „a Művész szerepe a Társadalomban” problematikáját vetették fel, a művészeti elképzelések ütköztetésének, a véleménykicserélésnek fontos fórumai voltak. A múlt év egy igen érdekes művészeti eseménye volt a szeptember elején Łódź-ban megrendezésre került 4 napos „Zarándokút” c. kiállítássorozat. A „Zarándokút” a város mintegy 30 művészeti színhelyén, különböző időközökban megnyíló kiállításokat kötött össze.

Małgorzata Potocka a Stúdió Galériában, Vető János és Méhes Lóránd kiállításán