AL Aktuális / Alternatív / Artpool Levél

Az Artpool 1983 és 1985 között 11 számot megért művészeti képes „szamizdat” folyóirata,
a korabeli „párhuzamos kultúra” művészeti eseményeinek dokumentumaival

AL 1, AL 2, AL 3, AL 4, AL 5, AL 6,
AL 7, AL 8, AL 9, AL 10, AL 11, [tematikus tartalom]

AL 8, 1984. február - 16. o.


Arnold Dreyblatt vendégszereplése

A 180-as csoport élő lemezbemutatója 1983. december 9-én

A 180-as csoport szervezésében 1983. december 17-én a Szkénében Arnold Dreyblatt New York-i zeneszerző és előadóművész vendégszerepelt.
A New York-i zeneszerzők egy jó része - mondta Dreyblatt a koncert előtti bevezetőjében - nem valamelyik zeneakadémiáról, hanem más művészeti területről, így pl. a vizuális művészetektől került át a zenei életbe.
Az 1970-es évek elején kezdtem el elektronikus zenét csinálni a filmjeimhez és videóimhoz, és hamarosan felhagytam a vizuális művészetekkel, hogy csak a zenével foglalkozhassam.
A zeneszerzésben számomra a hangrezgés és a harmónia természetes törvényeinek alkalmazása látszott a legmegfelelőbbnek.
Átterveztem és nem egy esetben magam is készítettem el azokat a hangszereket, melyeket együttesem, a „The Orchestra of Excited Strings” (A gerjesztett húrok zenekara) használ.

Arnold Dreyblatt budapesti koncertjén elhangzott: „Music for one or more strings and large wooden box” (Zene egy vagy több húrra és nagy fadobozra) c. szóló, és hangfelvételről részletek a „Nodal Excitation” c. darabból, melyet Dreyblatt és együttese 1983. október 23-án New Yorkban mutatott be (a koncertet a WBA I. rádióadása élőben közvetítette.)

Arnold Dreyblatt