Beke László

BÉLYEG ÉS MŰVÉSZBÉLYEG*

[english]

Gyermekkorában mindenki bélyeget gyűjt.

A bélyeg egyidős a fényképezéssel.

A bélyeg elődei és rokonai: a pecsét, a pecsétnyomó, a bélyegző, a pénz és a csekk, a grafika.

A bélyeg a legfantasztikusabb tárgyak egyike: pehelykönnyű miniatűr kép, pénzt szimbolizál, a pecsét érvényteleníti, képviseli az utat a feladótól a postán át a címzettig, kommunikációs eszköz, plusz-információt hordoz (kulturális, propagandisztikus, reklám, esztétikai információ), őt viszont a küldemény hordozza. Tárgyi karakterét elveszti mihelyt felragasztjuk. Értékképző a gyűjtő számára. Ugyanúgy hamisíthatatlan (illetve hanisítható), mint a pénz.

Speciális bélyegek: illetékbélyeg, portóbélyeg, jótékonysági célú bélyeg, tagságdíj-bélyeg, levélzáró bélyeg, borítékra vagy levlapra nyomtatott bélyeg.

A bélyeget helyettesíti: lepecsételt és borítékra ragasztott papír, postabélyegző (készpénzzel bérmentesítve). Lásd még postai bélyegző automata.

A bélyeg meghatározói: a kibocsátó állam (állami posta, testület, intézmény) megjelölése, névérték, perforáció, ragasztós hátoldal. E kritériumok bármelyike elmaradhat vagy másikkal helyettesíthető.

A művészbélyeg nem azonos a művészi bélyeggel. A művészbélyeg az újabb keletű marginális művészetek egyikéhez, a (konceptuális művészettel is összefügő) mail-arthoz tartozik, ugyanúgy, mint a rubber-stamp art (azaz pecsét- vagy bélyegzőművészet) vagy a művész-postcard (levlap).

Hans Richter a dadaizmushoz közelálló mai jelenségként említ egy bélyeggyűjtő-klubot, mely kizárólag hibás bélyegekre specializálta magát.

A művészbélyegnek nincs névértéke, postai bérmentesítésre nem használható. Postai küldeményre ragasztható (vagy nem is kell elküldeni). Lehet egyedi is.

A művészbélyeg jellegzetes típusai: átalakított postai bélyeg, kézzel rajzolt postai bélyeg, különös formátumú és méretű bélyeg, szokatlan ábrájú bélyeg, bármi mint bélyeg, metabélyeg, bélyegbélyeg.

A művészbélyeg segítségével jelenleg kizárólag művészek kommunikálnak. Néhány lehetőség arra, hogy ez a médium is általánosabb kulturális összefüggésbe kerüljön:

- bekapcsolódás az egyetemes ragasztókultúrába (öntapadó, szigetelőszalag, tixó, leukoplaszt, géz)

- a perforáció mint kifejezőeszköz (jegyzetblokk, film, vécépapír, vakbél)

- kapcsolat a számítógéppel (TOSHIBA!!!!)

A bélyegművészet éppen olyan művészet, mint bármi más. Van jó művészet és van rossz művészet. (Mi a művészet?)

Ahhoz, hogy a művészbélyeg túllépjen a gyermekkori bélyeggyűjtés szintjén („Lehunyja bélyegét az ég...” -József Attila), más szóval, hogy kilépjen a művészet keretei közül, vagy arra van szükség, hogy a posta ingyen továbbítson minden küldeményt, vagy pedig arra, hogy a művészbélyeget elfogadja bérmentesítésre.

Minden bélyeg magán viseli kora bélyegét. A művészbélyeg rányomja bélyegét a korra.


*Megjelent a World Art Post katalógus (Artpool, Budapest, 1982) mellékleteként, a Fészek Galéria-beli kiállításhoz. <>