WORLD ART POST*

[english]

Az 1982 áprilisában Budapesten megrendezett kiállítás (APS 6) és ez a kiadvány az első kézzel fogható eredményei annak a több mint két éves, izgalmas szervezési-levelezési periódusnak, ami azt az elhatározásunkat követte, hogy létrehozzunk egy rendszerezett és legalább a dokumentációjában teljességre törekvő művészbélyeg-gyűjteményt itt, Közép-Európában.

A közvetlen apropót Cavellini sikeres budapesti kiállítása szolgáltatta, amibe sok magyar művészt is sikerült bekapcsolni. Ezután egy olyan, lehetőségeinkhez mérten nagyszabású nemzetközi kiállítást szerettünk volna szervezni, ahol egy kis helyen, egy időben az egész világ megjelenik. Így szinte magától adódott az emlékbélyeg-pályázat gondolatn ns ezzel együtt egy művészbélyeg-gyűjtemény létrehozása. Rengeteg meghívót küldtünk szét, megpróbáltuk mindenkivel, aki bélyeggel foglalkozik, felvenni a kapcsolatot. Munkánkban nagyon sokan segítettek a pályázat hírének publikálásával, a meghívók sokszorosításával vagy hasznos információkkal. Ezúton mondunk külön köszönetet Hanns Sohm-nak, aki igen értékes régebbi bélyegekkel gyarapította gyűjteményünket.

Reméljük, kiadványunk azon túl, hogy megpróbál a művészbélyeg történetéről is rövid áttekintést adni, másoknak is ízelítőt ad abból a csodálatos képből, ami szemünk előtt, nap mint nap bontakozott ki az egymás után beérkező emlékbélyeg-tervekből, melyek a földrajzi, politikai és kulturális határokkal mit sem törődve értelmes sorozatokká álltak össze.

Mindenkinek köszönjük a részvételt.

J. & G. Galántai


*Megjelent a World Art Post katalógus (Artpool, Budapest, 1982) mellékleteként, a Fészek Galéria-beli kiállításhoz.       <>