Fluxus-performansz munkafüzet


ALISON KNOWLES


Nyüzsgés / Shuffle

Az előadó vagy előadók beözönlenek az előadótér irányába vagy attól elfelé igyekeznek, a közönség fölött, mögött körül vagy azon keresztül. Csoportként adják elő – ám csendben.

1961


Felajánlás / Proposition

Készíts salátát.

1962


1. változat a Felajánlásra / Variation #1 On Proposition

Készíts levest.

1964


Nivea krém-darab / Nivea Cream Piece

Az első előadó egy flakon Nivea krémmel vagy (annak hiányában) egy „Nivea krém” feliratú flakonnal a színpadra lép. Krémet önt a kezére, és a mikrofon előtt bemasszírozza. További előadók is a színpadra jönnek, egyenként, és ugyanezt teszik. Végül együttesen alkotnak egy kézmasszírozó gyülekezetet a mikrofon előtt. Belépésükkel ellentétes sorrendben, az első előadó által adott jelre hagyják el a színpadot.

1962


1. változat a Nivea krém-darabra / Variation #1 On Nivea Cream Piece

Nagy mennyiségű Nivea krémre van szükség, fejenként legalább egy nagy tégelynyire. Az előadók bejönnek és mindegyikük felhabozza a krémet a karján és az arcán, azután a társain, egy illatos malachalmot képezve.


Gyerekműalkotás / Child Art Piece

Az előadó egy 2–3 éves gyermek. Valamelyik, vagy mindkét szülő jelen lehet, és segíthet neki egy vödör vízzel, egy banánnal stb. matatni. Amikor a gyermek elhagyja a színpadot, az előadásnak vége.

1962


1. változat a Gyerekműalkotásra / Variaton #1 On Child Art Piece

Távozz új öltönyben.

1964


Utcai darab / Street Piece

Készíts valamit az utcán, és add oda valakinek.

1962


Általad választott cipő / Shoes of Your Choice

A közönség egy tagját a mikrofonhoz hívják, ha van, és megkérik, hogy írjon le egy cipőt: amit épp visel, vagy egy másikat. Biztatják, hogy mondja el, mikor vette, mi a mérete, a színe, miért szereti stb.

1963


Darab meghatározatlan számú énekes számára / Piece for Any Number of Vocalists

Előzetesen mindenki választ magának egy dalt, majd a karmester jelére elénekli.

1962


Színzene No. 1 Dick Higgins számára / Color Music #1 For Dick Higgins

Sorold fel a problémáidat egytől ötig.
Sorold fel mindegyik problémához a legjobb megoldást.
Társíts egy színt mindegyik problémához.
Ha bármikor eszedbe jut a probléma, gondolj először a legjobb megoldásra, majd, ha azt nem lehet azonnal megvalósítani, koncentrálj helyette a színre, amíg a probléma abszolút sürgetővé nem válik.

1963


Odaadási utasítás / Giveaway Construction

Találj valami tetszetőset az utcán, és add oda valakinek. Vagy találj különféle dolgokat, csinálj belőlük valamit, és azt add oda.

1963


Színzene No. 2 / Color Music #2

Készíts nyomatokat az utcán.
Első mozzanat: narancsszínű.
Második mozzanat: fekete.
Harmadik mozzanat: kék.

1963


Színzene No. 2, módosítva / Color Music #2, Revised

Készíts szitanyomatot egy város járdáin és utcáin. Ez veszélyes darab. Gondoskodj valami felhozható mentségről, például hogy „A festék vízzel oldható”.

1963


Fonat / Braid

Az előadók (általában kettő) kerítenek valamit, amit fonni lehet – például. hajat, fonalat –, és fonnak.

1964


Zsinór-darab (variáció a Fonatra) / String Piece (Variation On Braid)

Kötözd meg a közönséget.

1964


Kompozíció Paiknak / Composition for Paik

Válassz ki egy emelvényt, vagy bármely más nagy kiterjedésű, négyzet vagy téglalap alakú területet, ami el van választva egy szobától, vagy afölött van. Mérd fel ezt a terepet, a közepét keresve, Paik segédkezésével. Azután eressz le erre a pontra egy függőónt a plafonról. Találd meg ennek a távolságnak a felezőpontját, és jelöld meg a madzagon krétával. Emelj Paiknak egy emelvényt ebben a magasságban, hogy itt ülhessen, amíg az előadás tart.

1964


Szék-darab George Brechtnek / Chair Piece For George Brecht

Az előadás előtt helyezz el egy olvasólámpával és egy könyvvel felszerelt üres széket a széksorok közti folyosó közepén. Ha a szünetig senki nem foglalta el ezt a széket, valamelyik előadó tegye meg.

1965


Sebzett bútor / Wounded Furniture

Ehhez a darabhoz régi, rossz állapotban lévő bútordarabot használunk. Rongáld még tovább, ha úgy tetszik. Kötözd be gézzel és ragtapasszal. A sérült részekre fújj vörös festéket. A hatásos világítás még rásegíthet. Mindezt egy vagy két előadó adja elő, akár más eseményekkel egy időben.

1965


Performansz No. 8 / Performance Piece #8

Különféle tárgyakat ossz két csoportba a színpadon. Mindkét csoportnak az elnevezése legyen „minden”. Akár emberek is beletartozhatnak a csoportba. A színpad harmadik része, melybe nem tartozik semmiféle tárgy, a „semmi”. A tárgyak mindegyikének elnevezése: „valami”. Egy előadó tetszés szerinti ideig kombinálja és aktiválja a tárgyakat a következők szerint:
1. Valamit mindennel.
2. Valamit semmivel.
3. Valamit valamivel.
4. Mindent mindennel.
5. Mindent semmivel.
6. Semmit semmivel.

1965


Újság-zene / Newspaper Music

Legalább öt, különböző nyelven beszélő előadó a különféle nyelveken írott könyveket és újságokat használ kottaként. Egy zeneszerző utasításainak megfelelő ideig és hangerővel olvasnak fel szövegeket. (Lehet nagyon halktól a rettenetesen hangosig haladni, majd abbahagyni, és lehet halk-hangos-halk variációt, illetve változó tempókat próbálni stb.)

19651993 | munkafüzet | Fluxus/Knowles / Fluxus könyvtár | Artpool | kereső