Fluxus-performansz munkafüzet


TOMAS SCHMIT


Zongoradarab No. 1 / Piano Piece No 1.

Az előadó különféle tárgyakat – játékokat, sakkfigurákat, betontömböket, fahasábokat, téglát, üvegvázát, gumilabdát stb. – helyez el egy nagy zongora lezárt fedelén. A tárgyakat elrendezheti gondosan kigondolt terv szerint is. Felépíthet valamit a hasábokból, elrendezheti a sakkfigurákat vagy a különböző játékszereket stb. Amikor készen van az elrendezéssel, hirtelen felemeli a nagy fedelet. A zongorát úgy kell elhelyezni, hogy amikor a fedelet felnyitják, a tárgyak a közönség felé zúduljanak le.

1962


Zyklus

Vizesvödröket vagy üvegeket helyeznek el egy kör kerületén. Csak az egyikben van víz. A kör közepén lévő előadó fogja a vízzel teli edényt, és a tartalmát a jobb oldali szomszédos edénybe tölti, azután ezt a jobb oldalit fogja, és tartalmát a következő jobb oldali szomszédos edénybe tölti stb., amíg az összes víz szét nincs locsolva vagy el nem párolog.


Sanitas No. 2

A nézőteret vagy a színházat el kell sötétíteni. Az előadók kisméretű tárgyakat, aprópénzt, játékokat stb. dobálnak a közönség közé, s aztán zseblámpák segítségével próbálják azokat megtalálni.


Sanitas No. 151

250 szeget kalapálnak.


Sanitas No. 13

A telefonos pontosidő-szolgáltatást közvetítik a nézőknek egy órán át.


Sanitas No. 22

Az előadó felolvassa egy napilap teljes tartalmát, a hirdetéseket és minden egyebet is beleértve.


Sanitas No. 35

Üres lapokat osztanak szét a hallgatóságnak minden magyarázat nélkül. 5 perc várakozás.


Sanitas No. 79

A közönséget busszal jó messzire szállítják, egy elhagyott helyen kirakják őket, és a busz üresen tér vissza.


Fluxvariáció 1 / Fluxvariation 1

Egy zongorán a kromatikus skála minden hangját leszögelik.


Sanitas No.165

A közönséget tévesen számozott helyekre ültetik, majd felkérik őket, hogy helycserékkel korrigálják a tévedést (az első sor az utolsó helyére stb.).
1993 | munkafüzet | Fluxus/Schmit / Fluxus könyvtár | Artpool | kereső