[english]

[Artpool] [Ray főlap]   [Ray Johnson] [MemoRay 2008]

Galántai György*: A BUDAPESTI RAY JOHNSON TÖRTÉNET

Ray Johnson postacímét 1979 júliusában az Artpool olaszországi művészeti utazásának egyik állomásán Pármában, Romano Pelitől kaptuk meg. Pelinek komoly mail art archívuma volt és kiállításokat is szervezett. Éppen az októberi "RAY JOHNSON NOTHING" kiállítás előkészítésén dolgozott. Akkor találkoztunk Cavellinivel is először, akivel egy budapesti kiállítást beszéltünk meg a következő évre. Cavellinivel egyszerű volt a kapcsolat, mert ő mindenre gyorsan válaszolt, de Ray Johnson egy küldeményünkre sem reagált.

1982-ben Ginny Lloyd, amerikai művésznő járt az Artpoolban, aki személyesen ismerte Johnsont, és furcsállta, hogy Ray nekünk nem válaszolt. Ezután elhatároztam, hogy egy képeslap-akcióval, teszek egy utolsó próbát: elkészítettem húsz képeslap-kollázst és egymás utáni húsz napon egyenként postára adtam.

A válasz, az első rajzos "send to" levél hamarosan megérkezett, azzal a kéréssel, hogy küldjem el Wally Darnellnek Szaúd-Arábiába. A rajzot, vagy magát a levelet? Nem volt egyértelmű számomra a kérés, ezért úgy döntöttem, hogy nem leszek passzív levélkézbesítő, hanem a történés részesévé teszem magam, és lefénymásoltam a rajzot. A rajzon szerepelt még négy beszámozott Fan Club bélyegző, amihez értelemszerűen a négy "nyuszifej" tartozott, gondoltam átrendezem kicsit, hogy a hozzáadást könnyebbé tegyem.

Ezután következett egy újabb döntés: a későbbi "ARTPOOL'S RAY JOHNSON SPACE"-ekhez kigondoltam egy háttér-intézményt, a "BUDA RAY UNIVERSITY-t (a Buddha University mintájára). Az átalakított rajz sokszorosítással eljutott az Artpool akkori egész címlistájára, majd vissza Ray Johnsonhoz.

A második rajzot "add to" bélyegzővel 1982. október 13-án adta fel, majd a harmadikat november 3-án.

December 22-én a második rajzra utaló "Thank you for all your communications" feliratú, Dora Maar Fan Club bélyegzős és Yoko Ono nyuszifejes levél zárta az évet.

A negyedik rajz 1983. szeptember 28.-án a "Thank yau for yaur" felirattal visszautal az előző levélre (de közben kilenc hónap telt el), majd folytatja "send to Peter Below" és jön a rajz: felhőben a kacsa, a felirat: DUCK CLOSE és golyóstollal OH BOYS ALWAYS THE SAME STYLE.

A BUDAI FÉNYSUGÁR EGYETEM az első négy levél folytonos postázásával újabb és újabb résztvevőket toborzott. 1985-ben az addig összegyűlt válaszokból könyvet adott ki.

Az ötödik rajz "BILL de KOONING'S BICYCLE SEAT" 1986. február 13-i keltezéssel a Nassau Museum-i katalógussal együtt érkezett, cserébe a Ray Johnson Artpool Book-ért

Az ötödik rajz volt a legsikeresebb, gyorsan és sok válasz érkezett. A munkák mennyisége meghaladta egy könyv méretét, ezért a publikációnak egy másik médiumát, a kiállítást kellett használni. Az ARTPOOL'S RAY JOHNSON SPACE-ek 1986 és1993 között 8 országban14 alkalommal voltak részei más eseményeknek, vagy néha önálló programok.

1986. április 8. - kéri, hogy tudassuk, ha február 13-i levele megérkezett

1987 szeptember 22. - megköszöni a Bélyegképek katalógust és a Triskel Arts Centre kiállítást, aláírás: MR. MONTAUK hátoldal: MAIL ART THOUGHT és a melléklet: "THE LADDER CARRIER".

1987. október 16. - "Ray Johnson 60 éves" képeslap, nem ő küldte RAY JOHNSON FANNY CLUB (Válasz: "THE BUDAPEST RAY JOHNSON FANNY CLUB CELEBRATING RAY JOHNSON'S 60th BIRTHDAY THE 16th OF OCTOBER 1987" feliratú szórólap a születésnap budapesti megünnepléséről.)

1987-ben a második levélre 1982 óta érkező válaszokból egy kis válogatással készül a "TO LIVE IN A NEGATIVE UTOPIA" (Negatív utópiában élni) című füzet.

1988. március 4. - levél megköszöni a "TO LIVE IN A NEGATIVE UTOPIA" című kiadványt és kéri, hogy küldjek egy kópiát Clive Phillpotnak a Modern Múzeum könyvtárába +rajz "Please send to berty Skuber", felirat: ONE, SCENT, HALF, a hátoldalon ifjúkori fotóját átalakítva megemlékezik a NEW YORK SCHOOL OF ABSTRAKT EXPRESSIONIST CORRESPONDENCE-ról 1947-1987 dátummal.

1988. szeptember 15. - Ray Johnson bejelenti közeli halálát "RAY JOHNSON 1927-1989" zsírkrétarajz aláírás MR.MONTAUK

1990. június 5. - RAY JOHNSON, THE MUSEUM OF MODERN ART, TOKYO, ofszetnyomat, egy fiatalkori arcképéről, amely sokáig kering a hálózatban.

1993. november 9. - filctoll rajz: BEST WISHES AND MUCH LOVE FROM THE NEW GUINEA CORRESPONDENCE SCHOOL / BIANCA JAGGER IS MY FAVORITE FLUXUS ARTIST, a hátoldalon ofszetnyomat: Willem de Kooning rajzát folytató rajza 1974-ből. (Az Artpool válaszában mindezeket kiegészíti még egy Ben rajzzal és a hátoldalt a borítékkal.)

1994. február 25. - piros fénymásolat: RAY JOHNSON THE SAN FRANCIS CORRESP ONDENCE SCHOOL / DON'T ODILON ME /filctoll: THANKS BILL de KOONING /bélyegző: ODILON REDON FAN CLUB a hátoldal egy George Brecht lap "TAMPON APPLICATOR". (Az első oldal és a boríték felhasználásával Mr. Artpool megkérdezi Ray-t: mit gondol egy 1994-es budapesti "RAY SCHOOL"-ról?)

1994. április 20. - részvétele az Artpool "Kezek" projekjében, a tenyérbe kör alakú lyukat vágott. Az Artpool válaszában J. O. Olbrich aznapi küldeményével tölti be a lyukat

1994. május 2. - második válasz a Kezek-re, újabb kivágás frottázzsal kombinálva a borítékon. Az újabb Artpool válaszban a két aznapi boríték John Held Jr., és Robin Crozier szerepel folytatásként.

1994. május 10. - Sporzax-tól rajz, amit ő küldött Ray Johnsonnak, majd Ray Johnson ráírta, hogy "PLEASE SEND TO ARTPOOL H-1277 BUDAPEST 23 PF 52 Hungary". A válaszban Sporzax találkozik Ray-jel az Artpoolban és ebbe még egy Tót Endre szöveg is belekerül Sporzax borítékjáról."I AM GLAD IF ..."

1994. május 28. - FaGaGaGa képeslap, a szöveg: "1994 május 16., 1994. május 19., 1994 május 20., message left on our answering machine by Ray Johnson: "Woof, woof, woof, woof, woof, woof " stb. kézzel írva "I AM GLAD THERE IS YOU" bélyegző THE RAY JOHNSON CLUB

1994. június 20. - FaGaGaGa, ugyanaz a képeslap, a felirat kézzel írva "RAY JOHNSON SAYS HELLO TO YOU"

1994. július 30. - Patricia Tavenner levelével: "Pat, please send to timbres d'Artistes, PARIS - Musee de LA POSTE (OR) ARTPOOL". Az Artpool válasza egy xeroxmunka.

- novemberben Pat Tavenner írja, hogy Ray kéri vissza eredeti "timbres d'Artistes"-jét, amit júliusban küldött általa.  Ekkor az eredeti képecske kis kiegészítéssel (IN/ARTPOOL/OUT) visszakerül Ray Johnsonhoz.

1994. november 13. - TENSETENDONED (M. B. Corbett) szöveg: "Ray Johnson asked me to send you this item." Az Artpoolból kapott fél borítékon: 10.23.94. SALVADOR, PLEASE SEND TO: (itt az Artpool bélyegzője), a főszöveg mindkét oldalról talányos. Válaszként az Artpool széthajtható színes kópiákat készít és visszaküldi Corbett mail art magazinjába.

1994. november 25. FAGAGAGA borítékja bélyegzőkkel Ray Johnsont utánozó stílusban: "Picasso Gaglione has been dropped", "Ray Johnson has Been dropped", "Ken Friedman has Been dropped", "FaGaGaGa has been dropped", "ROY YOHNSON IS A WIMP!". Az Artpool a borítékot sokszorosítva és "hitelesítve" továbbítja a bélyegzőkön szereplők címeire.

(1995. január 13. - Ray Johnson előadja élete utolsó "semmi"-jét: a New York állambeli Sag Harbor egyik hídjáról a jeges vízbe veti magát.)

[Artpool] [Ray főlap]   [Ray Johnson] [HistoRay 2008]