LAND ART - Tájművészet

"A hatvanas évek jellegzetesen expanzionista irányzata, amely a művészi tevékenységet egyrészt kiterjeszti a valóságos, tényleges térbe, természeti vagy városi környezetbe, másrészt pedig olyan reduktív formanyelvet hoz létre, amelyben teljesen eltűnik a személyes mozzanat,... s csupán a geometriai egzaktság... a meghatározó." (1)

"Lényege, hogy a művészek a hagyományos szobrászati anyagok és módszerek alkalmazása helyettmagán a természeten hajtanak végre különféle változtatásokat." (2)

"A land artban egy olyan antiművészeti program is testet ölt, ami a művészeti intézményrendszerek ellen, a művészeti piac ellen, a múzeumok, galériák ... tárgyfetisizmusa ellen, illetve a műalkotás mint dísztárgy koncepciója ellen lázad." (1)

Forrás 1: Hegyi Lóránd: Utak az avantgárdból, Jelenkor Kiadó, Pécs, 1989,. 194.o.

Forrás 2: Sebők Zoltán: Az új művészet fogalomtára, Orpheusz Kiadó, 1996., 67.o.

Lásd még: minimal art, konceptualizmus, public art


Összefoglaló lapok és tanulmányok:

-Installation Art

-LandArt website of Wolfgang Buntrockand and Frank Schulze (texts in German) / Wolfgang Buntrock és Frank Schulze LandArt site-ja német nyelvű szövegekkel, installációkkal, kiállításokkal...

- Derek Jarman Chromája és kertje, Tillmann J.A. írása


Művészek

Christo (1935), Walter de Maria (1935), Michael Heizer (1944), Dennis Oppenheim, Carl Andre, Robert Smithson, George Trakas(1944), Richard Long, Robert Morris

Kismányoky Károly, Ficzek Ferenc, Halász Károly, Pincehelyi Sándor, Szíjártó Kálmán, Gellér B. István


[kutatólap]