english

GERALD MINKOFF (Svájc)
KÍNAI SAKK + INSTANT HEXAGRAMM - EVENT,
„Mi történhet művészek között egy ilyen találkozás során?” Válaszra váró „instant event”
Fiatal Művészek Klubja, Budapest, 1981. október 30.

Gerald Minkoff eventje: Kínai sakk + Instant Hexagramm, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, 1981. október 30.

Az akció felépülése:

A fenti kérdés ennek az akciónak egyben a címe is. A kérdés úgy van felvetve, hogy az akció fejlődése, „előhívása”, arra egyben a választ is megadja 6 instant fotó formájában, melyek egy hexagramot alkotnak. Mindegyik fotó három – időben és térben különböző eredetű – szintet, réteget hordoz magában. Az esemény, mint a fotók valóságtartalma jelenik meg, maga az esemény alatt.
Ezek a rétegek a következők:
1. Egy jel: yin (--) vagy yang (-) véletlenszerűen, vagyis sötétben kiválasztva, majd „rayografálva”.
2. Egy felvétel ugyanerre a fotóra, amit egy Bécsben élő kanadai barátomál, Bob Adrian X-nél készítettem közvetlenül Budapestre érkezésem előtt. Ezek a képek őt otthonában, munka közben ábrázolják.
3. Az utolsó réteget azok a képek fogják alkotni, melyeket ezen akció során, az itt jelenlévő személyekről fogok készíteni.
Közvetelenül ezután a fotó kijön a gépből.
A látens képből kb. 3 perc alatt válik láthatóvá a három különböző eredetű réteget tartalmazó kép. Nyilvánvaló, hogy a térben és időben különböző rétegek zavarni fogják egymást, az egyes fény és árnyék zónáknak megfelelően. Az eredmény tehát egy olyan kép lesz, melynek a jel (yin vagy yang) szerves része, magyarázata és egyben hitelesíti is az egész képet.

Gerald Minkoff eventje: Kínai sakk + Instant Hexagramm, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, 1981. október 30.

A teljes hexagramot a hatodik fotó megjelenése után kapjuk meg, és ekkor válik lehetővé a hexagram jelentésének megértése, s egyben az eredeti kérdés (Mi történhet a művészek között egy ilyen találkozás során?) megválaszolása a „Yi Chin” segítségével. A több mint 2000 éves „Yi Chin” vagy „A változások könyve” a klasszikus taoizmus egy alkotása, mely a bináris szisztéma (yin - yang) segítségével egy egységes világképet tükröz, mely egymást kiegészítő entitásokból (nappal – éjszaka, jó – rossz stb.) áll. E két jel kombinációival 64 különböző hexagram nyerhető, melyek mindegyike válasz lehet a szóban forgó kérdésre: Mi történhet a művészek között egy ilyen találkozás során?

Gerald Minkoff eventje: Kínai sakk + Instant Hexagramm, Fiatal Művészek Klubja, Budapest, 1981. október 30.

Felhasznált eszközök:

Instant Kodak PR 10 film

EK 2, EK 4 Kodak kamera

Fordította: Klaniczay Júlia