2002 – THE YEAR OF DOUBTS/DOUBLES IN ARTPOOL | A KÉTSÉG ÉVE


HOARE, Tyler James (USA)

MAIL, etc., FLUX (art) WORLD exhibition

english

Dave Greer
Leszállásra készülő repülő csészealj

Úgy tűnik éppen egy alacsonyan lebegő repülő csészealjat látsz a Berkeley strandtól délre fekvő tengerpart felett?

Talán senkinek nem fogsz beszámolni róla tartva a furcsa tekintetektől és az olyan tanácsoktól, hogy talán lazíts valami felnőttes itallal - különösen mert éppen az I-80-as úton mész.

De e történetet olvasása után mégis előrukkolhatsz vele. Igen, valóban láttál egy takaros kis űrhajót izzó fényekkel a széle körül, átlátszó pilótafülkével és egy vörös szemű pilótát két szarvval a fején.

Ez a különleges UFO nem egy másik bolygóról, egy titkos kormányzati kísérleti laborból, vagy egy tengeralatti civilizációból jött. Ezt a mesterszobrász és illuzionista Tyler James Hoare („oat”-nak ejtve) találta ki és építette meg Berkeley-i házának garázsában.

Az űrhajó a számos, Hoare által nagy gonddal megvalósított teremtmény közül elsőként elkészített installáció 20. évfordulójára utal, melyek azóta is gyönyörködtetik és elbűvölik az öböl területén lakókat és a túristákat egyaránt.
Hoare legtöbb munkáját az I. világháború repülőgépei inspirálták, de nem modellként. Legismertebbek a Manfred Von Richtofen által irányított és a Peanuts képregény által ismertté tett vörös Fokker - a legendás Vörös Báró - különböző változatai.

Hoare és barátai az utolsó ilyen repülőt egy régi ferde cölöpre helyezték 1992 decemberében, s ott állt addig, míg mostanában rablók el nem vitték. A vandálok és a természet erői szabályos vámot szedtek a művész munkáiból, ezt a tényt ő bölcsen el is fogadja.

„Ha egyszer kirakok egy művet, az többé nem az enyém, hanem a közé,” mondja arról a tucat gépről, melyet kirakott a Berkeley-i tengerpart közelében és az Emeryville-i Charley Brown étterem oszlopaira. Hoare vízen lebegő illúziókkal is élővé varázsolta a partot.

Ezek a nagyigényű munkák 18 láb hosszúak is lehetnek, pl. Tut király nílusi hajója, viking hajó, kalózhajó, kínai dzsunka, amik úgy látszódnak mintha 56 láb hosszú tengeralattjárók és fenyegető cápák lennének. De az öböl tengerjárása, a szelek és hullámok megakadályozzák a művész törekvését, hogy sokáig így lebegve tartsa őket.

A 7 láb hosszú repülő csészealj csak feleakkora mint repülőgép elődjei, de azokhoz hasonlóan egy fakeretre erősített festett anyagból van. Hoare az alkotásaihoz különféle hulladékokat is felhasznál. Ezek lehetnek a régi Cloroxos flakonoktól és esernyőktől kezdve bármik a használt csizmáig a pilóta lábán, mely kilóg a gépből, így válva márkajelévé.

Az UFO mellett mely a parti útról és az I-80-asról látható, Hoare „Mars-lakókat” is elhelyezett oszlopokra, melyek Emeryville-ben Charley Brown parkolójából láthatók jól. A művész által kirakott furcsa, ugyancsak hulladékból készült „oszlop-emberek” évek óta ezen a helyen állnak.

Hoare mértéket tart a művészetben és profi szobrász, aki számos helyen állít ki és tanít. Ennek ellenére az Albany-i (New York állam fővárosa) műtermében elsődlegesen étterembelsők tervezéséből és azok berendezéséből él.

Azt mondja, az új UFO nem jelenti a repülőgépek és hajók hosszú sorának végét, melyek úgy sejlenek át az öböl ködén, mintha más időből jönnének.

„Valószínűleg egy újabb repülőgépet építettem volna, ha a lányom, Janet, nem adott volna egy régi ékszer-vitrint, amit a fülkéhez felhasználtam,” - mondja. „Az UFO megfelelőnek tűnt, hogy a 20. évfordulóra és az eljövendő 21. századra utaljon. Aztán lesznek még repülőgépek.”

A kaland így folytatódik azok számára, akik lenéznek az öbölre és engedik képzeletüket a művészével együtt szárnyalni ezeknek csodás, lebegő élmények létrehozásában.

[vissza]