Európai Krumpli Párt / European Potato Party

Miért nem krumpli?
avagy 5+1=2

A politikai pártok a társadalom legfelső rétegében helyezkednek el.
A Krumpli Párt mélyen a talajban gyökerezik.

A krumpli a legtöbb országban alapvető táplálék, a politikára egyáltalán nem jellemző módon elengedhetetlen része életünknek.

A burgonya sokkal hosszabb ideje van jelen Európában, mint bármely ma létező politikai párt. Európai felfedezők hozták Dél-Amerikából a 16. század közepén. Mint főterményt a 18. században ültették el először, s azóta táplál minket.

A krumpli ideális táplálék, 10-28%-a keményítő, kis mértékben tartalmaz proteint, zsírt és vitaminokat.

Krumplit eszik minden társadalmi osztály, minden nemzet és minden etnikai csoport. A krumpli közös fogyasztása összeköt bennünket más kontinenseken élő népekkel. A krumpliból készíthető ételek széles választéka rávilágít Földünk kulturális sokszínűségére. A krumpli nem tiltott egyetlen vallás vagy hit étrendi előírásában sem (mindenhol kóser tápláléknak számít).

Afrika és Ázsia bizonyos részein a fő burgonyafajta az édes burgonya.

Az ehető burgonyakészítmények közé sorolható a burgonyaliszt, a burgonyaszirom (chips), és a sült krumpli - utóbbiak az önkényeztetés és a nyugati étkezési gyarmatosítás szimbólumai, ha "politikailag nagyon korrektek” akarunk lenni. Mindamellett fölöttéb ízletesek, amint legyűrtük lelkiismeret-furdalásunkat.

A krumpli termékenységi szimbólum is, szorosan kapcsolódik az almához, az eredendő bűnbeesés gyümölcséhez. A krumplit több nyelvben a föld gyümlcsének is nevezik. Például franciául pomme de terre, egy német tájszólásban Erdapfel, hollandul aardappl és héberül tapuach adama.

A burgonya a legtöbb területen könnyen megterem és bőségesen szaporodik. Az újkrumpli minden évben egy új évszak étkezési örömeit harangozza be. Azonban a krumplinak van egy sötét, veszélyes oldala is: bár a burgonyatő szép tölcsérvirágával fölöttébb tetszetős növény, zöld bogyós termése igen mérgező.

A krumplinak megvolt a maga szerepe a történelemben is: a legfontosabb esemény az írországi krumplivész volt a 19. század közepén, amikor milliók éheztek a tönkrement burgonyatermés miatt.

A burgonya a mezőgazdaságban is kulcsszerepet játszik. Több országban a burgonya adás-vétel helyzete jelzi a burgonyapiac jobb és rosszabb időszakait.

A krumpli hasznos nem ehető szempontból is: a művészetben a krumplinak köszönhető a nyomtatás egyik első megjelenése, a krumpli nyomda.

Mint a természet minden teremtménye a krumpli is ki van szolgáltatva a szél és az időjárás szeszélyének, így minden vidéken és minden évszakban kiváló barométere az emberiség állapotának. A krumpli legádázabb természetes ellensége az Amerika észak-nyugati területeiről származó krumpli- ( Colorado) bogár. Színe fekete sárga, lárvája vörös. (Hasonlósága a német zászlóhoz teljességgel véletlenszerű)

A politika megoszt

A krumpli egységbe forraszt

vissza