2001 - THE YEAR OF IMPOSSIBLE - AT ARTPOOL · A LEHETETLEN ÉVE

study exhibition about the Hungarian relevancies of international Fluxus and Concept Art
IMPOSSIBLE REALISMLEHETETLEN REALIZMUS
tanulmányi kiállítás a nemzetközi fluxus és concept art magyar vonatkozásairól


MAURER Dóra (H) Kalah, 1980
pauszpapír, toll, fotó [>>]

Kalah
I980, 35 mm, színes, fényhangos. 10 perc.
(Zene: Jeney Zoltán)

A film egy régi, ismert arab matematikai játék alapján készült. Szín- és hangelemeinek száma, sorrendje, ezeknek változásai (mozgásai) a Kalah-játék szabályait követik egy döntetlen játszma adatainak alapján. Ezt a játszmát egy képzőművész és zeneszerző játszották - abból a célból, hogy a filmi kép és hang teljes egyenértékűségére megoldást találjanak. A Kalah-játék szabályai úgy működtek, mint egy előre kitalált generatív rendszer.

A film a játszma kiinduló állásának megfelelően 1-től 72-ig az elemek egyszerű lefutásával: egyenlő hangközökben emelkedő hangskálával és a vetítővászon közepéből a néző felé pulzáló, hatos csoportokban növekvő, téglalap alakú vörössel induló színskálával kezdődik. A további lépések következtében az elemek jól követhető sorrendje szétszóródik, előbb még csak átritmizálódik, a későbbi ciklusok során azonban kaotikusnak tűnő állapotokon átvergődve lassan két egymásnak felelgető szín- és dallamblokk: alakul ki: ezek a Kalah-játszma bankjai, amelyek fokozatosan megtelnek elemekkel.

A film nem alkalmas hagyományos mozinézésre: értelemmel az első 12-18 másodperc után nem követhető, a képek gyors változásai bombázzák a nézőt. Ezért inkább környezetként kellene vetíteni, hemiszférikus vetítőfelületre, amely előtt elheverve helyezkednek el a nézők.