M.U.Z.I.K. / MAGASPINCE / MTV


Music TV, Magyar Televízió: underground zene a képernyőn


Valaha e három betű csak a Magyar Televíziót jelölte. Ma mindenki pontosan tudja, mikor kell emtévének és mikor emtívínek ejteni, úgy mint Music TV. Márpedig ha zenei alternatívákról beszélünk, az elhúzódó médiaháborútól és örökös belviszályoktól sújtott,
egyszerre pazarló és csóró Magyar Televízió szóba se jöhet.

A mi tévénkben hagyományosan nehéz helyzete volt és van a popzenének. Sokáig teljesen esetleges került adásba - ehhez képest valóságos vívmány volt néhány rendszeressé váló műsor, mint például a Pulzus vagy az Egymillió fontos hangjegy.
De ez is megszűnt, miután politikai botrányt kavart, hogy 1982 október 23-án, egy felvételről sugárzott koncerten D. Nagy Lajos, a Rolls együttes énekese közzétette: "állva pisilek, ülve kakálok, tisztesség dolgában elég szarul állok".

A magyar underground zenekarai sem a 60-as, 70-es évek fordulóján, sem a 80-as évtizedben nem léteztek a Magyar Televízió számára. Majdhogynem magától értetődő: a televízió általában, a magyar pedig konkrétan is nagyon messze volt attól, hogy réteg igényeket akarjon,
D. Nagy Lajos,
merjen, tudjon, legyen kénytelen kielégíteni. Konzervatív volt és pártos.

Mégis, a diktatúra puhuló, utolsó periódusában ki lehetett cselezni. A tévérendezőként dolgozó Müller Péter Iván például tudományos ismeretterjesztő sorozataiba (Hogyan működik?; Tudományos? Fantasztikus!) műsorvezetőként és zeneszerzőként becsempészhette Kontroll Csoport-béli társait, s a Hármas Csatorna című ifjúsági műsorsorozatban is rendszeresen feltűnhettek underground figurák.

A királyinak becézett közszolgálati Magyar Televízió a rendszerváltás óta sem nyitott az underground felé, a legutóbbi időkben létrejött konkurens kábeltévék viszont valamelyest igen: az A3-ban például egy darabig Müller Péter (immár Sziámi utónévvel) vezette a Nem könnyű zene című, kifejezetten alternatív célzatú magazint (már nem dolgozik ott), s a Top TV napi 24 órányi klipözönébe is belefértek alternatív zenék (a magyar music tv-nek szánt csatorna azonban háromnegyed évi működés után, 1996 márciusától, pénzügyi okból, állítólag ideiglenesen, leállt).

Maga a mintakép, a Music TV - a Viacom amerikai szórakoztatóipari-kommunikációs óriás vállalkozása - Amerikában 1981 augusztus 1-jén kezdte meg adását, az első klip, amit sugárzott, az új korszak mottójának tekinthető: Video Killed The Radio Star (A videó megölte a rádiósztárt, előadta a Buggles). Épp hat évvel később, 1987 augusztus 1-jén a Money For Nothing (Pénzt semmiért) című - szövegében az MTV-t is említő - Dire Straits-klippel elindult az MTV Europe, amit 1990-ben követett az MTV Brasil, 1991-ben az MTV Asia, 1992-ben az
MTV Japan, 1993-ban az MTV Latin-America. 1993 végén 92 ország 250 millió háztartásában volt fogható a zenei tévécsatorna, ez azóta nyilván nőtt.

Nálunk is több százezren nézték, egészen addig, amíg 1995 nyarán nem kódolták az adást: a magyar kábeltévé hálózatok egy része, nem tudván az anyagiakban megegyezni az MTV-vel, azóta sem továbbítja az adást. Amely nem csupán páneurópai szórakoztatás, hanem maga a képernyőn keresztül kiszabaduló korszellem.

Nem könnyű bekerülni az MTV Europe adásába, de nem is lehetetlen. 1996-ig - tudtommal - két magyar zenekart, a Sexepilt és az Andersent szerkesztettek be,
mindkettőt a 120 Minutes vasárnap esti műsorába: az alternatív irányzatokkal foglalkozó magazin ma már Alternative Nation címen fut.

Aligha véletlen, hogy mind a Sexepil, mind az Andersen
Sexepil
angol nyelven szól, előbbiben a (képen középen álló) holland Mick Ness, utóbbiban az amerikai David Bronstein énekel. Az MTV Europe 1995-ös klipversenyén magyar szövegű dallal szerepelt KimNowak együttesnek sajnos nem volt esélye.
M.U.Z.I.K. | FÖLDSZINT | MAGASPINCE | MÉLYPINCE | HANGMINTA