ARTPOOL MŰVÉSZETKUTATÓ KÖZPONT hangarchiválási projektje

Az Artpool hang-gyűjteménye kb. 1200 audiokazettát, 200 bakelitlemezt, 300 CD-t tartalmaz (2008. december), ezek főleg: hangdokumentumok, kazettakiadványok, hangmunkák (hangperformansz, költészet, hangköltészet), új zene, új hullám, punk-rock stb. A gyűjtemény legrégebbi eredeti hangfelvétele 1972-ből származik. A hanganyagok nagy része Galántai György hangfelvételeiből áll, a többi ajándékként vagy kiadványcserével került (és azóta is kerül) művészektől, gyűjtőktől, kiadóktól a gyűjteménybe.

Kiemelkedő gyarapodást jelentett, amikor 2007-ben Klaus Groh német művész és művészeti író, az 1970-es és 80-as évek altenatív, kísérleti zenéjét és hanganyagait tartalmazó több mint 400 darabos egyedülálló audio-kazetta gyűjteményét az Artpoolnak adományozta.

Az Artpool weblapjain számos hanganyagot már korábban elérhetővé tettünk, de a gyűjtemény módszeres digitalizálását csak 2008-ban tudtuk elkezdeni.
(A projekt gazdája: Halasi Dóra művészettörténész, archivista.)

A digitalizált hanganyagok a kazetták eredeti nyilvántartási számát kapták, mely az Artpool hangarchívumában az egyes fiókokban való fellelhetőséget tükrözi és gyakran inkább a rendelkezésre álló hely, mintsem valamilyen besorolás eredménye.

A kazettán megőrzött anyagok minősége nagyon különböző: az Artpool saját felvételei, melyek többsége az 1980-as években készült, általában nagyon jó minőségűek, mások felvételei, különösen, ha rossz minőségű (pl. Polimer stb.) kazettára készültek, vagy már eleve másolatok voltak: meglehetősen gyengék.

A digitalizálás során az eredeti állapot átmentésére törekedtünk (az esetleges későbbi restaurálás lehetőségét is fenntartva).

A digitalizáláshoz kapcsolódóan igyekeztünk a hanganyagokat (szerző, előadó, helyszín, időpont) beazonosítani – ez nagyon sok esetben sikerült, de vannak még hiányok, és nyilván vannak tévedések is (ezek javításához számítunk a résztvevők/szerzők segítségére).
Egy online kutatható adatbázis kiépítése (szellemi, technikai és anyagi források hiányában) még várat magára, de a digitalizált hanganyagok és CD-k listáját a kutatások elősegítése érdekében máris közzétesszük.

A hanganyagok mellett, az Artpool jelentős videóarchívummal is rendelkezik, melynek digitalizálása 2004 óta folyamatos.

Az Artpool továbbra is gyűjt és köszönettel elfogad minden, a kutatási területébe illeszkedő hang és videódokumentumot, melyet cd és dvd átirat formájában a kutatók számára hozzáférhetővé tesz.

kapcsolatfelvétel: artpool kukac artpool.hu

Keresés a digitalizált hanganyagok és CD-k listájában | Search the audio-list