ARTPOOL MŰVÉSZETKUTATÓ KÖZPONT videóarchiválási projektje

Az Artpool csak helyben kutatható videóarchívuma kb. 700 VHS és 300 Hi8 kazettát, kb. 1400 órányi anyagot tartalmaz (2006. májusi állapot).

A 2004-ben megkezdett videóarchiválási projekt eredményeképp a kutatók számára valamennyi VHS kazettáról és több Hi8 kazettáról megtekinthető DVD-átirat készült el.

Az Artpool videóarchívuma kiegészíti az Artpool Művészetkutató Központ archívumában egyébként kutatható témákat és anyagokat, melyek:

- az 1970-es évektől kezdődően a progresszív, nemhivatalos, ill. 1990 után a nem main stream magyar művészeti törekvések (ide értve az 1970 és 1990 közötti underground művészeti eseményeket, helyszíneket és csoportokat, az underground és a kortárs zenét).

- a 60-as évektől megjelenő új művészeti mozgalmak, irányzatok (a fluxus, a performansz, a konceptuális művészet, a vizuális költészet, a rádió- és hangművészet, az elektronikus művészetek, a művészkönyv, a művészbélyeg, a kompjútergrafika, a multimédia, a mail art, a public art stb.)

Nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű az Artpool fluxus- és performanszvideó gyűjteménye. https://artpool.hu/fluxvideolist.html

Az Artpool Művészetkutató Központban található videók részben az Artpool (elsősorban Galántai György) felvételei, részben művészektől a világ minden tájáról, illetve intézményektől (Balázs Béla Stúdió, Fiatal Művészek Klubja, váci Tragor Ignác Múzeum) kapott felvételek, videódokumentumok.

A videóarchívum részletes feldolgozása (az események, a szereplők, a felvételt készítők, rendezők stb. beazonosítása) a szükséges szellemi, technikai és anyagi források hiányában csak részlegesen készülhetett el.

A digitalizálási projekt kapcsán elkészült viszont egy (a videókon látható eseményeket, művészeket, műveket tartalmazó) elsődleges tartalomjegyzék, melyet a kutatások elősegítése érdekében az alábbiakban közzé teszünk. A videók többségéről az Artpool Művészetkutató Központban pontosabb információk is megtudhatók.

A videóarchiválási projekt beindítására és első, 2004 és 2006 közötti fázisára (melynek összköltsége-mintegy 6 milló Ft volt), az alábbi (4 millió Ft) támogatást kaptuk, melyeket ezúton is köszönünk:
- NKA Digitális Média és Művészeti ideiglenes Szakmai kollégium (2003-2004): 2.500.000 Ft
- Oktatási Minisztérium, Informatikai Főosztály (2005-2006): 1.200.000 Ft
- Budapest Bank Budapestért Alapítvány (2006): 300.000 Ft

A digitalizáláshoz az előkészítő- és kutatómunkákat az Artpool Művészetkutató Központban Sebő Anna, Bial Pál, Rácz Márta és Halasi Dóra végezték.

A digitalizálást a rendelkezésekre álló források megszűnte után sem hagytuk abba, a még nem archivált és az újonnan hozzánk kerülő videókat folyamatosan dolgozzuk fel és tesszük a kutatók számára elérhetővé.
Így 2007-2008-ban sor került Tóth Gábor, az 1990-es évek kortárs/progresszív művészeti eseményeit megörökítő, mintegy 150 darabos (2005-ben az Artpoolnak adományozott) eredeti videódofelvételeinek archiválására és folyamatban van Galántai György és az Artpool saját, mintegy 200 darabos videódokumentációjának az digitalizálása. (A projekt gazdája 2007 óta: Halasi Dóra művészettörténész, archivista.)

A videóanyagok mellett, az Artpool jelentős hang-archívummal is rendelkezik, melynek digitalizálását 2008-ban kezdtük meg.

Az Artpool továbbra is gyűjt és köszönettel elfogad minden, a kutatási területébe illeszkedő videó és hangdokumentumot, melyet dvd és cd átirat formájában a kutatók számára hozzáférhetővé tesz.

kapcsolatfelvétel: artpool@artpool.hu

(frissítve: 2020.09.23.)