27 July 1972 - István Haraszty and György Galántai start a collective action with the visitors called "You Open The Exhibition Today." In the evening, supported with a slide show, György Galántai lectures on the previous exhibitions.

28 July 1972 - On the action "You Open The Exhibition Today" Galántai takes photographs of the entering visitors - documenting the reactions that express a sense of responsibility.


You Open The Exhibition Today

[…] például volt egy ilyen akció, amit hát ott így kitaláltam, egy nemzeti színű szalag ki volt az ajtóba feszítve, és egy tábla volt mellette, hogy ma Ön nyitja meg a kiállítást. Na most, egy olló föl volt kötve szintén az ajtófélfára, egy rövid zsinórral, úgyhogy senki nem tudta elvágni ezt a bizonyos szalagot. De én tisztában voltam azzal, hogy amit mi ott kiállítunk, ahhoz nekünk mennyi verejtékünk, mennyi áldozat fűződik, plusz a Pécsi Műhely tagjainak úgyszintén. És én azt mondtam, hogy hajoljon meg, aki oda bejön és bújjon át ez alatt a szalag alatt. Tehát aki meghajlással bebújt ez alatt a szalag alatt, az nekünk egy olyan elégtétel volt, hogy hát íme, nem dolgoztunk hiába. És akkor hát a nemzeti színű szalag alatt jöttek a környező városokból, Kaposvárról például a különböző tanácsi elvtársak, sötét ruhában, ellenőrizni, hogy vajon nincs-e valami olyan kiállítva, amit ők ne írtak volna alá.
(Interjú Harasztÿ Istvánnal, 1998)


"Az akció első változatában a szalag WC papírból vágott csík volt és el lehetett vágni, vagyis azt gondoltam, hogy mindenki a saját felelősségére nyissa meg a kiállítást, ne csak a művészek legyenek felelősek mindenért, ezért neveztem felelősségvállalási akciónak. Mivel túl sokan jöttek és állandóan cserélnünk kellett a szalagot, Haraszty kitalálta a jobb változatot, amelyet azután dia-sorozattal dokumentáltam." (Galántai György, kézirat, 1998)

under construction[chapel] [projekt]   [artpool] [search]