16 June 1973 - A Tentative of Identification
The performance, exhibition and screening of György Szemadám.under construction


Szemadám György leírása az akcióról:

[kézirat, 1985 ]

Akció és az előző kísérleteimet dokumentáló fotósorozatok és egy film bemutatása a Balatonboglári Kápolna Tárlatok keretében.
A film és a fotók elkészítésében közreműködtek: Haris László, Horváth István, Járay Alfréd, Kerekes Tamás
A kiállítási térben a következő tárgyakat állítottam még ki: a személyi igazolványomat, egy az arcomról készült gipsz-maszkot, egy kalitkába szorított, felfújt léggömböt, melyet az akció során egy belehasító kés kipukkasztott és /hommage a Beatles/ egy tükörtojást, melyben egy cigarettacsikket nyomtam el.
Nyomtatott meghívó készült. Ez, és az akcióról készült fotók valószínűleg fellelhetők Galántai Györgynél.


Felirat a kápolna bejáratánál:

1. Egy végtelen kiterjedésű felületen vonalat húzunk, s ha a vonal egyik végpontja találkozik a másik végpontjával, akkor ez egy zárt területet határol és elkülöníti a felület többi részétől, mely végtelen kiterjedésénél fogva meghatározhatatlan. Az elhatárolt rész viszont lemérhető és megfogalmazható.

2. Megpróbálhatjuk a saját magunkról észlelt képet elkülöníteni környezetétől, s ezzel meghatározni önmagunkat, de ez semmiképpen nem sikerülhet maradéktalanul, amiként ezt árnyékrajzolási kísérletemmel bizonyítom.

3. Végeredményképpen azt a következtetést vonom le, hogy senki sem azonos önmagával, illetve azzal a képpel, melyet önmagáról kialakít, hiszen ezt a képet eleve meghatározza tudata, gondolkozási struktúrája, értékítéletei, végső soron személyisége, s éppen ez az, mely vizsgálataink tárgya.

4. Mivel semmi sem magyarázható önmagával, nagyobb a valószínűsége annak, hogy idegen személyekről alakítsunk ki aránylag objektív képet, mintsem saját magunkról.

5. A kiállított fotósorozatok és objektek, melyek eddigi önazonosítási kísérleteim eredményeit, illetve eredménytelenségeit dokumentálják, ehhez nyújtanak Önöknek segítséget.
Szemadám György

Az akció leírása: a kápolna napsütötte külső falára többszöri próbálkozással sem tudom sikeresen felrajzolni saját árnyékomat. A kápolna nyitott ajtaja hatalmas csomagolópapírral van elfedve. Rajta felirat: zárva. A kápolna tornyából ereszkedek le kötélen. Újabb árnyékrajzolási kísérlet, mely éppúgy sikertelen mint az előző. Késdobó akció: hosszas célzás után átdobom a kést a kápolna ajtaját elzáró csomagolópapíron, mely a kápolna belsejében elhelyezett kalitkában lévő léggömböt kipukkasztja. A pukkanás hangja után várok egy kicsit, majd "deflerálva" a csomagolópapírt, átugrom rajta a kápolna belsejébe. A közönség betódul utánam. Minden posztamens mellett felolvasok egy szöveget. Egyik a személyi igazolványom adatait, a másik a személyleírásomat, a harmadik a rólam szóló kritikákat, a negyedik pedig egy-két személyes élményemet tartalmazza. Minden szöveg felolvasása után egyre újabb ruhadarabokat veszek le magamról.


17-21 June 1973 - The exhibition of Béla Koncz, István Haász, Endre Hortobágyi, Sándor Molnár, Géza Németh, Dezső Váli.[chapel] [project]   [artpool] [search]