LUDWIG MÚZEUM
KORTÁRS MŰVÉSZETI MÚZEUM
MUSEUM OF CONTEMPORARY ART

LUMU - preparations | installing | opening | exhibition tour | finissage | today

                       

Akikről tudjuk, hogy kapcsolatban volt Cavellinivel és/vagy a korabeli fotók alapján 1980. május 23-án ott volt a Fiatal Művészek Klubjában a Cavellini megnyitón, és be tudtuk azonosítani: 

Algol László, Bakos Zoltán, Bán András, Barna Imre, B.Nagy Anikó, Benkő Viktor, Berényi Zsuzsa, Bernáth(y) Sándor, Botár Olivér, Bódis József, Dobos Gábor, efZámbó István - feLugossi László, El Kazovszkij, Eskulits Tamás, Fazekas György, Fákó Árpád, Forgács Péter, Forgács Zsuzsa, Fitz Péter, Füredi Judit, f.Tóth Árpád, Galántai György, Galántai Eörs, Gellér Brunó, Gosztola Gábor, Gulyás Gyula, Gulyás Kati, Gyertyános Zoltán, Gyetvai Ágnes, Halász András, Halász Károly, Halas István, Hamvas Gábor, Herczeg László, Horváth Emese, Károlyi Zsigmond, Kelemen Károly, Kemény György, Klaniczay Júlia, Klaniczay Péter, Koppány Márton, Kováts Albert, Kelecsényi Csilla, Kovács Gábor, Kovács Tamás, Könczöl Csaba, Lábas Zoltán, Lengyel András, Lovas Ilona, Lugossy István, Lugossy Lugó László, Magyar Béla, Mészáros Ottó, Molnár Péter, Murányi Sándor, Nagy Tamás, Olescher Tamás, Pácser Attila, Pinczehelyi Sándor, Rév István, Simon Zsuzsa, Somogyi György, Steiner István, Sugár János, Swierkiewicz Róbert, Szabó Gábor, Szappanos Rózsa, Székelyhidi Sándor, Szirányi István, Szirtes András, Szlaukó László, Szollár Zsuzsa, Szombathy Bálint, Szöllössy Enikő, Ternák Dániel, Tóth Gábor, Tóth Pál, Ungváry Rudolf, Varga Mária, Várnagy Tibor, Veszely Ferenc, Visy László, Wágner János, Wessely Anna.

Olivér A. I. Botár - 2014 szeptember 9
Emlékszem a megnyitóra! (Lehet, hogy én vagyok a magas, szemüveges srác úgy közép-baloldalon? Nem látom tisztán. Micsoda esemény volt. Milyen szerencse, hogy éppen Pesten voltam és ott lehettem. Gratulálok a kiállitáshoz, és sajnálom, hogy nem láthattam. Botár Olivér

Forgács Péter - 2014 szeptember 11
A Cavellinire mint alkotóra csak a Kortárs nyugati alkotókkal szegényesen ellátott k-europai art-gettó közönség nézett lelkesen, Hajas Tibor már akkor mondta hogy ez egy rajzfilmfigura, aki megpróbálja bevásárolni magát a művészetbe PR-ral, ha a Szombathy Bálint meg a Ludwig nem emlékezne meg róla most akkor úgy (se) emlékeznétek rá mint a Szekely Bertalan asszisztensére a korában híres pók torta Tardos-Krenner Viktorra.
[lásd még: "Festő" fn. dosszié]

Magyar Béla - 2014 szeptember 11
Igen, így utólag meghallgatva a Trabantnak, Balatonnak, Európa Kiadónak sincs most nagy keletje - kivéve persze azok számára, akik együtt is éltek azokkal az élményekkel. Ha meghallgatjuk Cseh Tamás Budapestjét vagy a Hatvanas éveket, nem sok izgalmat keltenek ezek a szövegek. Szóval Forgács Péter, ennek így semmi értelme, Cavellini akkor sem az örökkévalóságot jelentette, hanem a reményt, legalábbis nekem. A reményt, hogy lehet másként is gondolkodni, alkotni, a reményt, hogy adhatjuk önmagunkat - öncenzúra nélkül, a reményt, hogy van értelme a mának, nem csak a szép jövőnek. Talán a felét sem értettem a dolgoknak, de ma is érzem az izgalmat, hogy végre történik valami, amikor a Juli meg a Gyuri moszfilmes Laokon szobrot formáztak a Hősök terén.

Olivér A. I. Botár - 2014 szeptember 20
Elvittem magammal az estéről egy sörös üveget, "Cavellini" sticker-rel ellátva (különben talán Kőbányai lehetett…). Később, Torontoban Zend Robert költő barátom használta hamutárcaként, amikor összehoztam őt kis lakásunkban Erdély Miklóssal. (Miki akkor cigarettázott? Nem emlékszem. Ha igen, akkor az ő hamvai is ott rejlenek a sötetbarna palack mélyén…) Valahogyan megmaradt, a hamuval együtt benne, mint egyfajta urna. Már 1986-ra sajnos nem volt, sem Robi sem Miklós… Igy hát a tárgyból furcsa ereklyetartó lett. Furcsa, mert pont a dohány volt az, ami hozzásegített Robi halálához 1985 nyarán, amikor megint Pesten voltam, és a "Cavellini" sticker is épp oly rejtélyes (vagy üres?) ma, mint maga az esemény volt -- furcsa, és üres, de tele emberekkel, egy egész világ, ami épp akkor nyílt meg előttem. Az olasz vendégek t.k. nem magukat világították meg, erőfeszitéseik ellenére, hanem azt a világot, azokat az embereket, akik őket befogadták. Szóval, az FMK "scéné" volt végülis az érdekes számomra, György és Júlia, és nem Cavellini maga… Sajnálom, hogy nem lehettem most ott. És sajnálom, hogy nem lehetek ott a 180-as csoport "reunion" koncertjén október 13-án. Ott is voltam, 1980 októberében, amikor első koncertjüket adták elő a Kassák Klubban, akkor ismerkedtem meg velük is. (Nagyon kedveltem Steve Reich zenéjét -- ez húzott az eseményhez.) Azóta is barátom a Csipi...

LUMU - előkészületek | rendezés | megnyitó | tárlatvezetés | záróesemény | sajtó