FLUXUS ANTOLÓGIA

Válogatás Ben Vautier írásaiból
Artpool füzetek, 1993

Mindez nehéz
Színház
Minden zene - elég a zenéből
Happening és event
Új vagy nem új
Néhány ötlet
Művészet = Ben. Interjú Ben Vautier-val
Legújabb gondolataim a Fluxusról
Gondolatok a plurikulturalizmusról


SAJTÓKÖZLEMÉNY [reprint]

Ben Vautier a francia művészet ”fenegyereke”, akit a művészeti világ csak úgy ismer, hogy BEN, 1935-ben született, 1945 óta él a Földközi tenger partján, Nice-ben. Festett szövegeket 1960-ban állít ki először, mintegy öt évvel megelőzve Joseph Kosuth koncept művészetelméletét. A Fluxus lelkes franciaországi propagátora. Első látványos akciója 1962-ből való, amikor a londoni ONE galériában — az ”Alkalmatlanok Fesztiválján”, Daniel Spoerri és Robert Filliou meghívására — tizenöt napon és éjen át kiállítja önmagát.

1963-ban Nice-ben Fluxus Fesztivált szervez George Maciunas (a Fluxus alapítója) európai turnéjának záróeseményeként.

Színes személyisége, popularitása mindig is sok vitát váltott és vált ki mind a művészek, mind a kritikusok, mind pedig a közönség körében. Kérlelhetetlen kritikus, s önkritikus (bár magát egyszerűen csak ”zseninek” tartja), semmilyen tekintélyt nem tisztel, véleményét saját művészeti lapjában azonnal közzé is teszi s postázza az összes érintettnek. Kiáltványai, szöveges munkái mind az élet, a művészet, a társadalom alapkérdéseit feszegetik, megnyerő provokativitással, örökifjúként kérdőjelezi meg elfogadott normáinkat, magatartásunkat, szokásainkat.

Ben művészeti tevékenységén túl aktívan küzd ez egyes etnikumok kulturális önnállóságáért, rendszeresen figyelemmel kísérve és tudósítva mindazokról az esetekről, ahol ezek az alapvető jogok csorbát szenvednek (számos publikációja is megjelent ebben a témában, nemegyszer hallatta hangját Erdéllyel kapcsolatban is).

Az Artpool Művészetkutató Központ kezdeményezésére a Budapesti Francia Intézet vendégeként Ben Vautier első alkalommal az 1993-as Budapesti Őszi Fesztivál idején látogat Magyarországra.

1993. szeptember 24-én 19 órától, a budapesti Francia Intézetben tartandó kötetlen előadásának és az azt követő rövid akciónak egyik témája ”A művészet határai”, másik pedig az ”Identitás és modernség” problematikája.

1993. szeptember 25-én, 16 órakor vidám akciók közepette kerül sor a VI. kerületi Liszt Ferenc téren a ”Ben tér” ”ünnepélyes” felavatására. A teret a fák közé kifeszített transzparenseken, a padok támláján, és különböző táblákon magyarul olvasható szövegek fogják meghatározni. Részben Ben saját szövegei, részben pedig egy, a párizsi Pompidou Központban két éve bemutatott kiállítására összegyűjtött olyan idézetek, melyeket Ben művész barátai igencsak aktuálisnak tartanak.


lásd még: Klaniczay Júlia: Artpool´s Art Tour 1982 (1.) (in: AL 1. 1983. január, 2-11. o.) találkozás Ben Vautier-vel, beszámoló a nagy "face à face" (szemtől szembe) vitáról, melynek témája három tendencia: az új realizmus, az attitűdművészet és a szabad figuráció bemutatása és megvitatása

1993 | Fluxus antológia | Fluxus/Ben / Fluxus könyvtár | Artpool | kereső