english

K55 – AMT (Alternatív Művészeti Tér)
az Artpool Művészetkutató Központ projektje

2010. július 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., augusztus 01.

július 23., nyitóesemény 17.46-18.45

20 = 2+0 = 2

Galántai György telematikus installációja

Mi az hogy telematikus?

A "telematika" szó, amit egyébként nem én találtam ki, számomra azt jelenti, hogy a közelhozással, mindenekelőtt mások közelhozásával, olyan cselekvési mezők nyílnak meg, amelyek nem mechanizálhatók. (Vilém Flusser)

Mi az installáció?

Az installáció mint műalkotás a mű nyitottságát, változtathatóságát és szétszerelhetőségét jelenti, vagyis a művészet stabilnak hitt kategóriáit figyelmen kívül hagyva képes kibékíteni egymással életet és művészetet.

videó
FLUX FILM (kapolcsi füst film)

Mi az a flux, vagyis a fluxus?

A fluxus egy viszonylag új világszemléleti mód, amelynek lényege, hogy nem tesz különbséget a művészet és a valóság között, hanem felcseréli. Más szóval a fluxus-szemlélet a valóságot művészetként értelmezi és nem-művészet művészetnek, vagy más szóval valóság-művészetnek nevezi. A fluxus elterjedését korábban annak köszönhette, hogy művészettörténetileg rokonítható volt a már ismert szürrealizmussal. Ma, a harmadik évezred elején, a világ robbanásszerű, "szürreális" átalakulásától való drámai félelem leküzdésében sokat segíthet, vagy akár gyógyszernek is tekinthető a fluxus, mint a valóság-művészet megértése.

Mi az a fluxus film?

A fluxus film legfőbb jellemzője, hogy a legnagyobb mértékben ki van szolgáltatva a véletlen játékának, vagyis egyáltalán nincs megtervezve. Úgy keletkezik ahogyan a szél, az eső, a tavasz stb. Egyszerre csak van. A fluxus film keletkezése tehát spontán, intuitív, de szituációhoz kötött és eset jellegű. Csak a fluxus film tud abszolút értelemben szabad és meghatározott is lenni, mert elejétől a végéig vágatlan. A régebbi filmes szóhasználat szerint nyersanyag, ami nem lett vágásokkal elrontva.

Mi ez a kapolcsi füst?

A tavalyi ősz füstbement lombja az idei tavaszban. (2010)

videó
ZABLA TALPBÖRTÖNBEN

Mi ez a zabla?

Ősidők óta a legelterjedtebb lóval etetett gazdasági abrak a zab. A zab etetése feltüzeli a lovat. A szájába tett zabla viszont a ló féken tartását szolgálja. A zabla tehát a ló és a lovas kommunikációjának egyik eszköze. Az eszköz egyidős a fékkel. Mintegy 3 ezer éve kezdtek fémekből, előbb bronzból, később vasból is zablát készíteni.

Mi ez a talp?

(3) "Az én magyar talpam és/vagy a mi magyar talpunk." (Galántai György)
(2) "Talpra magyar avantgarde" (Tót Endre)
(1) "Talpra magyar, hí a haza!" (Petőfi Sándor)

Mi az a talpbörtön?

A talp nélkül, úgymint láb nélkül körülményes az ember járása, közlekedése. A talp forma ezért tekinthető az emberi lét szimbolikus alapformájának és a költői (emberi) szabadság metaforikus terében - az információ áramlásában - a kommunikáció jelének. A lábbal kifejezhető szabadságról Ben Vautier francia fluxus művész zoknifelirata így szól: "oda megyek ahova akarok". A "talpbörtön" - a szabadság börtöne - az akaratnak arról az önmagára vonatkoztatott lehetőségéről szól miszerint szabadságom van arra is, hogy ne akarjak szabad lenni. Erre példa amikor Tót Endre fluxus művész Londonban (1980) megy az utcán, kezében egy nagy táblával amelyen az olvasható, hogy "Sehova nem megyek", stb.

Mi ez a "zabla talpbörtönben"?

Galántai György ismeretlen dunaújvárosi vasszobrának címe, készült 1979-ben.

Mi az, hogy a zabla talpbörtönben?

A rabság a szabadság börtönében. A féken tartás rabsága a börtön szabad-ságában. Különös ellentmondás. Rabok legyünk vagy szabadok? Szabadon választhatom azt, amit szabad, mert itt most “a szabadság: szolgaság – a háború: béke – a tudatlanság: erő”. (George Orwell).

20 = 2+0 = 2

Galántai György telematikus installációja

K55 – AMT (Alternatív Művészeti Tér)
az Artpool Művészetkutató Központ projektje

2010. július 24., 25., 26., 27., 28., 29., 30., 31., augusztus 01.