[english]

Művészeti telekommunikációs projektek
a 80-as években

Dokumentációs kiállítás, Artpool, 1993. szeptember 4 - 10.

Robert Adrian X. osztrák művész dokumentumkiállítása (portfolió, fotó CD és fotódokumentumok) a "Duna-kapcsolat" kísérő rendezvénye. (irodalom: Network Utópiák. A mindenütt levés művészete - Artpool Füzetek)

A telekommunikáció művészeti felhasználása (konferencia, 1980)

A San Franciscói Modern Művészeti Múzeumban szervezett konferencia egy interkontinentális "Slow-Scan TV és Kompjúter-kommunikáció" projektet is magában foglalt, melyet Bill Bartlett szervezett. 1980. február 16-án művészek Kanada kilenc városából, Amerikából, Japánból és Ausztriából két órán keresztül, a telefonvonalakon kicserélték ötleteiket és képeiket, a szövegátvitelt az IPSA (IPSharp Computer Timesharing Network), a képátvitelt a Robot 530 Slow Scan Transceivers segítségével.

A különböző helyszínek voltak:
San Francisco
La Mamelle és San Francisco Museum of Modern: Art Bill Bartlett, Lisa Bear, Sharon Grace, Gene Youngblood és a publikum részvételével
Vancouver
Western Front Society: Hunk Bull, Kate Craig, Glen Lewis és mások részvételével
Hawai
University Art Department: John Southworth és mások
Japan
Tsukuba University: Micheal Goldberg és mások
Toronto
Trinity Video and Ontario Collage of Art: Norman White és mások
New York
1. Alternative Media Center / New York City University: Douglas Davis, Martin Neisenholtz és mások
2.Center for New Art Activities: Willoughby Sharp és mások
Cambridge (USA)
Center For Advanced Visual Studies / M.I.T.: Aldo Tambellini és mások
Victoria (Kanada)
I. P. Sharp Ass.: Mike Powell és mások
Bécs (Ausztria)
Museum des 20. Jahrhunderts: Bob Adrian X., Grita Insam (szervezés), Ernst Caramelle, Valie Export, Peter Weibel, Richard Kriesche, Gottfried Bechtold

A világ 24 órában 1982

Az egész világra kiterjedő, 24 órás telekommunikációs projekt, a linzi Ars Electronica'82 alkalmából.

Bécs, Frankfurt, Amsterdam, Bath, Wellfleet, Pittsburgh, Toronto, San Francisco, Vancouver, Honolulu, Tokyo, Sydney, Istanbul és Athén művészei, művészeti csoportjai Slow Scan TV-t, faxot, kompjútert, postát és telefont használva kapcsolódtak az eseményhez. Minden helyszín 1982. szeptember 27-én déli 12 órakor (közép-európai idő szerint) Linzből lett felhíva, s a kapcsolat 24 órán keresztül, másnap délig élt, a déli napot követve körbejárva a földet.

Wiencouver IV. 1983

Slow-scan TV és telefonzene-projekt Vancouver (Western Front) és Bécs (Blix) között. Mintegy három órán keresztül két telefonvonalon szimultán hang- és képátadás történt, egyfajta low-tech interaktív tévéprogram készült. A projekt részeként egy telefonzene-akció zajlott Bécs és Berlin (Aufbau/Abbau), valamint Varsó (Dzienka) között, melynek részleteit Vancouverbe továbbították.

Konzert über Telefon 1983

Budapest-Bécs-Berlin telefonkoncert. Az esemény szervezői: Robert Adrian X. és Helmut Mark (BLIX). A helyszínek: a bécsi Österreichische Kultur-Service stúdiója, Berlinben a Galerie Auf und Abbau, Budapesten pedig az Artpool Stúdió. A programban minden város 1-1 órás koncertjét lehetett a másik két helyen telefonon hallani, a negyedik órában pedig egy közös koncert következett a berlini és budapesti helyszíneken lévők részvételével. Az Artpool műsorában felvételről hallható volt a Bizottság, Trabant, Európa Kiadó, VHK stb. élő programként pedig az INDIGO csoport helyszíni kalapácskoncertje.

Kunstfunk - 1984

Hétnapos Slow-scan TV projekt amatőr rádió felhasználásával a Blix csoport szervezésében a Bécsi Fesztivál alkalmából. A Bécsi Szecesszión osztrák művészek (Distel és Dee, Klaus Karlbauer, Helmut Mark, Zelko Wiener és Robert Adrian) által bemutatott installációk és performanszok naponta Slow-scan képként közvetítésre kerültek. Európa, Közel-Kelet és Afrika felé rövidhullámon, Pittsburgh-ba pedig URH-n folyt a közvetítés, ahonnan a műsort műholdon adták tovább.

Hearsay - 1985

Kompjúter-network projekt (Artex/IPSharp) Norman White (Toronto) szervezésében, melynek során egy szöveg (Robert Zend*: Az üzenet) 1985. november 11-12-én, 24 óra alatt körbeutazta a világot. Az üzenet útvonala: Torontó, Des Moines, Sydney, Tokyo, Bécs, Newport, Pittsburgh, Chicago, Toronto volt. Minden helyszín a valamely nyelven odaérkező üzenetet lefordította egy másik nyelvre és úgy küldte tovább. Az üzenet nyelvei a következők voltak: angol-spanyol-olasz-japán-német-velszi-magyar.

*Robert Zend Magyarországon született és Kanadában halt meg pár hónappal a Hearsay projekt előtt. Az írása 1979-ben keletkezett és Marshall McLuhannek volt dedikálva. A HEARSAY projektet Norman White Robert Zend tiszteletére rendezte.

Föld-network / laboratorio ubiqua 1986

Slow-scan TV, fax- és kompjúter-network (IArtex/IPSharp) projekt az 1986-os Velencei Biennáléra. A Velencében szervezett, 14 napon át zajló eseményeket egy kéthónapos on-line konferencia követte az Artex (IPSharp) hálózaton. A helyszínek között velence, Bécs, Sydney, Honolulu, Vancouver, Los Angeles, San Francisco, Chicago, Toronto, Pittsburgh, Atlanta, Boston, Bristol, Párizs és Milano szerepelt. Koncepció: Roy Ascott. Network koordináció: Robert Adrian. Fax program: Grazia Mattei.

[1993] [Artpool] [kereső]