a DADA mint mozgalom

Raoul Hausmann: Fafej*

Egy ideje észrevettem, hogy az embereknek nincs is személyisége, és az arcuk csak egy kép, amit a fodrásznál csináltatnak.

Elhatároztam tehát, hogy a munkát egy ilyen egyszerű, bamba fejjel kezdem, amin a fodrásztanoncok a parókakészítés rejtelmeit tanulják.

Micsoda ötlet!

Az volt a célom, hogy megmutassam korunk szellemét, mindenki közös szellemét ebben az elcsökevényesedett állapotban. Az értelmiségiek és a költők a legcsodálatosabb jelzőket aggatták az emberre. Úgy véltem, én tudom jobban.

Az átlagember csak olyan képességekkel rendelkezik, amilyenekkel a véletlen ellátta, mondhatnánk, olyanokkal, amilyeneket a véletlen a koponyájába pakolt; az agya viszont üres.

Úgyhogy fogtam egy szép fafejet és addig fényesítettem, míg csillogni kezdett. Aztán elkezdtem tárgyakat ragasztani rá. Először is megkoronáztam egy összecsupható pohárral.

Ezután egy erszényt illesztettem a tarkójára. Találtam egy kis ékszerdobozt és a jobb fül helyére tettem.

Aztán a dobozba helyeztem egy írógéphengert és egy pipaszárat.

Következett a bal oldal.

Éreztem, hogy más anyagokat kell választanom. Fogtam egy bronz alkatrészt valami régi fényképezőgépből és egy vonalzóra szereltem. Ahogy végignéztem teremtményemen, úgy döntöttem, valami még hiányzik. Hozzáadtam tehát egy kis kartonpapír darabot, melyen a 22-es szám állt, mivel korunk szelleme kétségkívül számszerű.

Így folytattam tehát, míg készen nem lett a fej, ahogyan ma látható, csavarokkal a halántékában és egy szabócentiméter darabbal a homlokán (mivel a modern ember mindent mértékkel csinál).

Hát nem imádnivaló?

 

Mi a Dadaizmus és mit akar németországban?*

1. A Dadaizmus követeli:

1) Minden kreatív és intelligens férfi és nő nemzetközi forradalmi egységét a radikális kommunizmus jegyében;

2) A progresszív munkanélküliség bevezetését minden tevékenységi terület átfogó gépesítése révén. Csak a munkanélküliség teszi lehetővé az egyén számára az élet igazságának felismerését és a tapasztalás megszokását;

3) Minden tulajdon azonnali elkobzását (szocializálását) és általános közellátást; továbbá a fény városainak felépítését, és kertekét, melyek a közösség egészéhez tartoznak és előkészítik az embert a szabadság állapotára.

2. A Központi Bizottság követeli:

a) Minden kreatív nő és férfi közköltségen való napi étkeztetését a Potsdamer Platzon (Berlin);

b) Minden tanár és egyházi személy kötelező áttérését a Dadaista hitelvekre;

c) Könyörtelen fellépést az úgynevezett „lélek mérnökei” (Hiller, Adler) minden irányzata ellen, titkolt kispolgáriságuk ellen, az expresszionizmus ellen és a Sturm csoport által védelmezett poszt-klasszikus oktatás ellen;

d) Egy állami művészeti központ azonnali felállítását, a tulajdon szellemének kiirtását az új művészetből (expresszionizmus); a Dadaizmus egyén-feletti mozgalma tökéletesen mentes a tulajdon szellemétől és felszabadítja az emberiséget;

e) A szimultaneista költemény kommunista állami imaként való beiktatását;

f) A templomok elkobzását bruitizmus, valamint szimultaneista és Dadaista költemények bemutatása céljából;

g) Dadaista tanácstestület felállítását minden ötvenezresnél nagyobb lakosságú városban az élet gyökeres átalakítása céljából;

h) Nagyszabású dadaista propaganda-kampány azonnali megszervezését 150 cirkusszal a proletariátus felvilágosítására;

i) Minden törvény és rendelet benyújtását a Dadaista Központi Bizottsághoz jóváhagyás céljából;

j) A szexuális viszonyok azonnali szabályozását a nemzetközi Dadaizmus nézeteinek megfelelően egy Dadaista szexuális központ felállítása révén.

A Dadaista Forradalmi Központi Bizottság
Német csoport: Hausmann, Huelsenbeck
Iroda: Charlottenburg, Kanstrasse 118.
Tagfelvételre jelentkezés az irodában.

*Kappanyos András fordítása <>

Zürich New YorkBerlinKölnHannoverPárizs
a DADA • a DADA • a DADA • a DADA
mint szó • mint mozgalom • mint irányzat • mint életérzés