english

ARTPOOL’S ART TOUR, 1982. június 14–július 31.

Az Artpool második „művészeti utazás” projektje – európai körút

Utazás turista módon, kölcsön kapott személygépkocsival hat országon keresztül. Személyes találkozó a mail art hálózatból már jól ismert networkerekkel, eszmecserék, kiadvány-cserék, dokumentumgyűjtés, címgyűjtés, fotó- és hangdokumentum-készités stb.

A találkozók helyszínei előre tervezettek voltak, így közben a postai hálózat is működött, vagyis az utazás egész ideje alatt jöttek-mentek az európai üdvözletek keletről nyugatra és vissza. A gyűjtés végeredménye nyolc láda archívumi anyag.

Az utazás hangfelvételeiből készült az Artpool Rádió 5-ös adása, az útinaplóból egy bélyeglap, valamint a következő évben néhány illusztrált beszámoló az AL (Aktuális Levél) című szamizdat művészeti magazin első négy számában.
[AL01] [ AL02] [AL03] [AL04]

Az utazás, tervezettsége ellenére, a véletlenek sorozata volt. Például külső események, mint a Kasseli Dokumenta és a Velencei Biennálé egybeesése, de különösen a foci világbajnokság eseményeit közvetítő rádió és tv adások: a belgiumi Maastricht-től az olaszországi Dego-ig mindenütt a figyelem központjába kerültek. Az országok változása szinte észrevétlenné vált, csak a nyelvekből lehetett megtudni, hogy éppen hol járunk. Amikor este megérkeztünk Degoba, az olaszok éppen megnyerték a világbajnokságot és a hangos ünneplés hajnalig tartott.