Kivonat az Artpool Művészetkutató Központ
2015 évi szakmai beszámolójából

[Bővebb képes beszámoló éves eseményeinkről]

A 2015-ös év fordulópont az Artpool történetében, mert végre megteremtődött a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló gyűjtemény múzeumi integrációjának a feltétele és megkezdődött a hosszú távon is a gyűjtemény méltó megőrzését és a kutatást biztosító, szakmailag is megfelelő elhelyezés előkészítése.

Az Artpool Művészetkutató Központ 2015. márciusától a Szépművészeti Múzeum szervezeti egységeként működik tovább – ezzel az elmúlt évek nonprofit működésének kiszámíthatatlansága és bizonytalansága után megoldódott az intézmény finanszírozása. 2018 végétől pedig az Artpool, a tervek szerint, a Liget Budapest projekthez kapcsolódóan megépülő Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) területén megvalósuló tudományos intézet, a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet (KEMKI) része lesz.

Addig az Artpool Alapítvánnyal együttműködve a megszokott, jelenlegi helyszíneken, a Liszt Ferenc téren (archívum és könyvtár) és az Artpool P60-ban (művészeti események) folytatja tevékenységét.

Az Artpool Művészetkutató Központ stábja, a múzeumi integrációval járó többletfeladatok ellenére, 2015-ben is változatlanul nagy hazai és nemzetközi kutatói érdeklődés mellett, odaadóan végezte munkáját.

Folyamatos volt a kutatók fogadása (2015-ben 120 alkalommal, mintegy félszáz izgalmas témában kutattak az Artpoolban), az Artpool dokumentumaira és gyűjteményeire támaszkodó feldolgozó–elrendező munka mellett idén is tovább bővítettük az artpool.hu-n elérhető művészeti tartalmat, valamint újabb videódokumentumokat tettünk elérhetővé a youtube videómegosztó portálon, ahol videóarchívumunk már több mint 300 darabja kutatható. Az Off Biennálé keretében több mint 40 év után először látogatott Magyarországra Klaus Groh, hogy részt vegyen az Artpool P60-ban megrendezett, 1972-ben kiadott emblematikus, „aktuelle kunst in osteuropa” c. könyvét feldolgozó tanulmányi kiállításon és vitaesten. Júniusban helyet adtunk az MKE végzős kurátorai által bemutatott „Unintended consequences. A kortárs migráció beláthatatlan következményei” c. diplomakiállításnak.

Több ezer látogatója volt a Kapolcsi Művészetek Völgye keretében Ben Vautier fluxus művész 80. születésnapja alkalmából rendezett kiállításnak és ugyanitt az Artpool Alapítvány legújabb tere, az „51-es körzet” is bemutatkozott egy fluxus filmprogrammal.

Lehetőségeinkhez mérten folytattuk a kortárs eseményeket gyűjtő–dokumentáló munkát, a – magyar és nemzetközi cserekapcsolatokon keresztül – kiadványok gyűjtését–cseréjét.

Könyvtárunk 2015-ben kiemelkedően sok, több mint 200 új kiadvánnyal (katalógussal, szakkönyvvel, művészkönyvvel) gyarapodott.

2015-ben az Artpool alábbiakban felsorolt szakmai teljesítménye mögött a két alapítón (Klaniczay Júlia igazgató és Galántai György művészeti vezető) kívül a művészettörténész archivisták: Halasi Dóra, Kótun Viktor valamint 2015. szeptembertől Nagy Kristóf munkája is áll. Az Artpool weblapját Kristóf Márton segítségével fejlesztjük. Az év során munkánkat segítették: Medgyesi Barbara (ösztöndíjas archívumi gyakornok), valamint Kökény Kármen, Lengyel Anikó és Szabó Kata szakmai gyakorlatos egyetemi hallgatók.

KIÁLLÍTÁSOK, BEMUTATÓK, ELŐADÁSOK (az Artpool szervezésében vagy részvételével)

2015. április 1.: Bibliothèque Kandinsky, musée national d’art moderne, Centre Georges Pompidou, Paris
„« archives actives » ARTPOOL”, Klaniczay Júlia előadása

2015. április 2.: École nationale supérieure des beaux-arts de Paris
„Artpool, an Active Archive”, Klaniczay Júlia előadása
a Terra Foundation (New York) által szervezett „Ressourcer l’archive - Study Day” keretében

2015. április 23–május 8.: Artpool P60, Budapest
„aktuelle kunst in osteuropa” Klaus Groh és az Artpool. Tanulmányi kiállítás Klaus Groh 1972-es antológiájáról és a több mint négy évtizedes kapcsolatáról az Artpoollal
kiállítás az OFF Biennále keretben, kurátor: Galántai György, koordinátor: Lájer Vera
weboldal: artpool.hu/2015/Groh/
(facebook esemény)

2015. május 8.: Artpool P60, Budapest
Záróesemény, kerekasztal-beszélgetés Klaus Groh 1972-es antológiájáról a szerző jelenlétében
moderátor: Fehér Dávid. Vendégek: Bak Imre, Maurer Dóra, Klaus Groh, Jovánovics György
(facebook esemény)

2015. június 4–14.: Artpool P60, Budapest
Unintended consequences. A kortárs migráció beláthatatlan következményei.
Az MKE KET MA szakos hallgatók kiállítása és diplomaprojektje, kurátorok: Bucsi Dorottya Zsófia, Kangiszer Dóra, Mile Szandra, Nagyová Terézia, Márton Zsófia Eszter
web: artpool.hu/2015/Diplomaproject.html
(facebook esemény)

2015. július 24–augusztus 2.: K55 – Alternatív Művészeti Tér, Galántai ház, Kapolcs (a Művészetek Völgye eseményeihez kapcsolódóan)
A művészet csapda / Art is a Trap. Ben Vautier 80 (kiállítás)
weboldal: artpool.hu/K55/2015/index.html

2015. július 24–augusztus 2.: Kossuth u. 51., Kapolcs (a Művészetek Völgye eseményeihez kapcsolódóan)
A titokzatos 51-es körzet (kiállítás, filmvetítés)
weboldal: artpool.hu/K51/2015/index_hu.html

2015. augusztus 2.: TörzsKávéház, Művészetek Völgye, Kapolcs
Balatonboglári Kápolnaműterem – Újkapolcs Galéria – Artpool Művészetkutató Központ, Márta István beszélget Galántai Györggyel és Klaniczay Júliával

2015. szeptember 24 – november 22.: City Art Gallery, Ljubljana,
Inside Out - Not So White Cube
A kiállításhoz kapcsolódó dokumentációs Interim Study Room résztvevői: Dragoljub Raša Todosijević, Jugoslovenska dokumeta, Podroom, ArtLeaks, L. Logar, Tamás St. Auby, Miklós Erdély & Indigo Group, Artpool. Kurátorok: Alenka Gregorič & Suzana Milevska
weboldal: mgml.si

2015. november 18.: Artpool Művészetkutató Központ, Budapest
Artpool sajtótájékoztató
weboldal: artpool.hu/2015/sajtotajekoztato.html
(facebook oldal)

2015. november 25.: National Centre for Contemporary Arts, Moszkva
Klaniczay Júlia előadása az Artpoolról
a „The Specifics of the Formation of Archives in Contemporary Art” konferencián
weboldal: ncca.ru

Kiállítási együttműködések

Az Artpool Művészetkutató Központot fennállása óta folyamatosan keresik meg hazai és külföldi intézmények közös projektek (kiállítások, kiadványok, fesztiválok) tervével. Ezeknek az általában sok feladatot jelentő, de egyben nagy erkölcsi hasznot is hozó megtisztelő felkéréseknek lehetőségeinkhez mérten kívánunk eleget tenni.
2015-ben a következő kiállítások megvalósítását segítettük elő (kutatással, dokumentum-, fotó-, műtárgy-kölcsönzéssel):

2015. január 9-február 1.: tranzit.sk, Pozsony
‘Art Has No Alternative’ (An Archive of Artists in Action) (kiállítás)
kurátor: Somogyi Hajnalka
(performansz dokumentumfotók kölcsönzése az Artpool archívumából)
weboldal: sk.tranzit.org

2015. február 6-április 19.: Garage Museum of Contemporary Art, Moszkva
„Grammar of Freedom / Five Lessons” // „A szabadság nyelvtana / Öt lecke”
Works from the Arteast 2000+ Collection
(a Moderna galerija, Museum of Modern Art, Ljubljana kiállítása)
A kiállításon bemutatásra került Galántai György „Hommage a Vera Muhina” performanszának dokumentumfotó-sorozata
weboldal: artpool.hu/2015/Garage.html

2015. június 29-július 10.: TIT Stúdió Egyesület, Teleport Galéria, Budapest (XI., Zsombolyai utca 6.)
„Tértágítás” kiállítás, mely egyben a Teleport Galéria nyitó kiállítása
Kurátorok: Don Tamás, Gadó Flóra, Istvánkó Bea
(digitális dokumentumok kölcsönzése az Artpool archívumából)
(facebook esemény)

2015. szeptember 24-november 22.: City Art Gallery, Ljubljana,
Inside Out - Not So White Cube
Interim Study Room: Dragoljub Raša Todosijević, Jugoslovenska dokumeta, Podroom, ArtLeaks, L. Logar, Tamás St. Auby, Miklós Erdély & Indigo Group, Artpool (dokumentációs kiállítás)
weboldal: mgml.si

2015. október 9-november 13.: Austin/Desmond Fine Art, London (Együttműködő partnerek: Kisterem Galéria, Vintage Galéria, acb Galéria)
Last Year’s Snow. The Hungarian Neo-Avant-Garde in the 1970s & 80s, (kiállítás)
A kiállítás előkészítéseként a szervezők, Emily Austin és Rechnitzer Zsófia (a londoni galéria részéről) több alkalommal kutattak az Artpoolban
weboldal: austindesmond.com

2015. november 6-2016. február 14.: Magyar Nemzeti Galéria, Budapest
A túlélő árnyáka – Az El Kazovszkij-élet/mű kiállítás
kurátor: Rényi András
weboldal: mng.hu
(fotók, digitális dokumentumok kölcsönzése az Artpool archívumából)

Oktatási együttműködés

2015. március 27.: Galántai György és Kotun Viktor prezentációja a BKF Tervezőgrafika szakos hallgatói számára (tanár: Czeizel Balázs).

2015. április 24.: Az Artpool Művészetkutató Központ bemutatása a Royal College of Art hallgatói számára (tanár: David Crowley). A szakmai látogatásról videófelvétel készült.

2015. április 27.: Az Artpool Művészetkutató Központ bemutatása a Kandó Kálmán Szakközépiskola érettségiző Művészeti osztálya számára (tanár: Virág Ágnes)

2015. június 5.: Az Artpool Művészetkutató Központ bemutatása a Robert Bosch Stiftung ösztöndíjasai számára (koordinátor: Juhász Anna)

2015: Havasréti József egyetemi kurzusaihoz (Institut für Europäische und Vergleichende Sprach- und Literaturwissenschaft, Uni-Wien, Wien) archívumi fotódokumentumok biztosítása (Szétfolyóirat, Fölöspéldány csoport)

ARCHÍVUM, KÖNYVTÁR, GYŰJTEMÉNYEK

Az Artpool könyvtára, archívuma és gyűjteményei 2015-ben is számos fontos dokumentummal (meghívók, plakátok, katalógusok, folyóiratok, videó- és hanganyagok), közel 220 új szakkönyvvel, művészkönyvvel, katalógussal és számos további eredeti művel, gyarapodott, köszönhetően élő szakmai kapcsolatainknak, nagyobb hiánypótló könyvadományoknak (Bak Imre, Kaszás Tamás, Szombathy Bálint), intézményi cserekapcsolatainknak, intenzív külföldi levelezésünknek és nemzetközi projektjeinknek.

Az archívum és könyvtár állománya jelenleg több mint 650 folyóméternyi archívumi anyag, ebből az 1960-as évek óta kiadott több ezer kötetnyi könyv, katalógus, kiadvány, több mint ezer művészeti folyóirat számai, 1600 darab, kb. 2300 órányi digitalizált dokumentum- és művészvideó, illetve -dvd, több mint 2 ezer, részben digitalizált hangdokumentum, 15 ezer fotó/dia/negatív, 2500 művészeti plakát/poszter. Az Artpoolban összesen 7645 (ebből 1943 magyar, 5702 külföldi) művész, művészcsoport vagy művészeti intézmény dokumentációja, információs anyaga kutatható.

A kutatást folyamatosan bővülő számítógépes nyilvántartás segíti. A jelenleg 16.903 adatot tartalmazó bibliográfia adatbázisban a témák, ill. keresőszavak alapján nem csak az Artpoolban fellelhető egyes kiadványok, hanem a bennük publikált fontosabb tanulmányok, folyóiratcikkek is megtalálhatók.

Külön adatbázis tartalmazza az Artpool archívumában kutatható hanganyagok (2745 record), videódokumentumok (4031 record), művészkönyvek (3363 record) és folyóiratok (1307 record) adatait, valamint az Artpoolban dokumentált és kutatható művészeti események kronológiáját (8288 record).

SZAKMAI KAPCSOLATOK

Az Artpool Művészetkutató Központ nemzetközileg is egyedülálló intézménye (archívuma és gyűjteményei) rendszeresen célpontja a Magyarországon megforduló, az Artpool által lefedett témákban érdekelt intézményvezetőknek, kurátoroknak, művészettörténészeknek, művészeknek. 2015-ben először látogattak az Artpoolba többek között: Allison Whalen (USA), Mark Rainey (UK), Daniel Muzyczuk (Lengyelország), Hervé Fischer (Franciaország), Boris Kostadinov (kurátor, Bulgária), Maike Aden és Guy Schreanen (Belgium), Emily Austin (galerista, London), Honfi Krisztina (Argentina), Narelle Dore, Caroline Krahl (Németország), Nikolai Strom-Olsen (újságíró, Norvégia), Helena Musilova és Jana Smidmarijova (Csehország)

A már korábban is meglévő könyvtári cserekapcsolatainkat folyamatosan ápoljuk és bővítjük. 2015-ben az alábbi intézményektől kaptunk nagyobb mennyiségben kiadványokat és adtunk cserébe fontos magyar kiadványokat: Bibliothèque Kandisky / Centre Pompidou (Paris), Edge Communications (Budapest), Erste Stiftung (Vienna, Austria), Fészek Klub Könyvtár (Budapest), Ludwig Múzeum (Budapest), Omnivore Galéria (Budapest), MACBA(Barcelona, Spanyolország), Magyar Műhely Kiadó (Budapest), MUMOK (Vienna, Austria), NCCA (Moszkva, Oroszország), Platán Galéria(Budapest), tranzit.hu (Budapest)

TUDOMÁNYOS KUTATÓMUNKA

Kutatószolgálat

Az Artpool több, az elmúlt 40 év kortárs magyar művészetét feldolgozó, valamint az ebben az időszakban jelentőssé vált új műfajokat elemző, hosszú távú kutatáshoz, kiállítás-előkészítéshez nyújt segítséget és biztosít, előzetes egyeztetés alapján, archívum- és könyvtárhasználati lehetőséget, illetve az archívumban fellelhető művekről reprodukciót, digitális másolatot.
Az Artpool Művészetkutató Központban külső kutató komolyabb kutatómunkát csak előzetes kutatástámogatási kérelem benyújtásával, annak elfogadása után végezhet.

Folyamatosan nagy az érdeklődés az Artpool archívumában található dokumentumok iránt a magyar és külföldi kutatók (elsősorban szakdolgozók, Phd dolgozatot írók, ill. már tudományos fokozattal rendelkező kutatók) körében.
A nagyobb és személyes kutatások mellett napi rendszerességgel foglalkozunk a világ minden tájáról érkező emailes és telefonos megkeresések, kérdések megválaszolásával, cikkekhez adatok pontosításával, megadásával, illusztrációs anyagok küldésével, közlési engedélyek beszerzésével stb.

2015-ben 120 alkalommal keresték fel kutatók személyesen az Artpoolt (gyakran napi kettő-három kutatót is fogadtunk). A kutatók (43 magyar és 11 külföldi) főként egyetemisták (az ELTE-BTK művészettörténet, kommunikáció és média, szabad bölcsészet szakos BA, MA, alap-, ill. PhD-képzésben résztvevő hallgatói, az SzFE, a BKF, a MOME, az MKE képzőművészet-elmélet szakos hallgatói), illetve művészek, művészettörténészek, művészeti írók, kurátorok, egyetemi tanárok voltak. A külföldi kutatók Angliából, Argentinából, Ausztriából, Csehországból, Lengyelországból, Németországból, valamint az Egyesült Államokból érkeztek.

Az év során kutatott témák voltak többek között:
- az archívumból: magyar-német és magyar-osztrák kapcsolatok a hetvenes években, beat-korszak zenei dokumentációja, a magyar neoavantgárd, hatvanas / hetvenes évek zenei életének dokumentációja, nyolcvanas évek, első magyarországi happening, Expozíció – fotó, művészkönyvek, performansz művészet és elmélet, FKSE, Artpool projektek és kiadványok, Zuglói Kör, SMINK fesztivál, Squat – Halász Színház, Fölöspéldány, Crosstalk videófesztivál, TIT Stúdió Egyesület, Kossuth Klub, dokumentumok Argentina-Uruguay, Cseresorozat-Gyorskultúra, 70-es 80-as évek underground zene, Újpesti Mini Galéria, Új Hölgyfutár, zenei magazinok stb.
- a videóarchívumból: Erdély Miklós filmek és dokumentumok, Az ebéd, El Kazovszkij videódokumentumok, Klaus Groh-val kapcsolatos videódokumentumok, URH koncert, Iparterv 1968-69 – egy kiállítás anatómiája, Crosstal Video Festival videói (Jankowski, Kis Varsó, Domanovic), Maurer Dóra filmek, Hajas Tibor videódokumentumok, Gubis Mihály videódokumentumok, Műcsarnok dokumentumok (Szirtes János, Bak Imre, Erdély Miklós, Révész-Böröcz, Vető-Zuzu stb.), Documenta 8 – Expanded performance, Klipzona – Musikvideos Ost (Ungarn, Slowenien, Slowakei, Czech Republic, Polen), New Music Party (Het Apollohuis)
- a hangarchívumból: Artpool Rádió, 70-es évek zenéje, audiókazetta gyűjtemény az Artpoolban, Towering Inferno, Konnektor, Spiritus Noister, beszélgetés Rajk Lászlóval a Munka-Tettről, Rajk László és Nagy Bálint beszámolója a Vence-ban épített műteremházról
- a könyvtárból: aktivizmus, fluxus, fotó, grafika, hangköltészet, művészkönyv, művészetelmélet, performansz, public art, street art, szamizdat, színház, zene (új hullám, 180-as csoport) stb.

A leginkább kutatott személyek, csoportok voltak:
Altorjay Gábor, Attalai Gábor, Bachman Gábor, Bak Imre, Guy Bleus, Drozdik Orsi, Erdély Miklós, Fajó János, Robert Filliou, Galántai György, Klaus Groh, Gubis Mihály, Hajas Tibor, Iparterv, Jovánovics György, El Kazovszkij, Keserü Ilona, Király Tamás, Jiri Kolar, Julius Koller, Ladik Katalin, Lakner László, Lengyel András, Maurer Dóra, Molnár Gergely, Perneczky Géza, Rajk László, Révész-Böröcz, Swierkiewicz Róbert, Szentjóby Tamás, Szkárosi Endre, Tót Endre, Tóth Gábor, Jiri Valoch, Wolf Vostell, Andy Warhol, Jan Wojnar, Zuzu-Vető, 180-as csoport, zenekarok (URH, Syrius)

2015-ben befogadott és támogatott kutatási projektek voltak:

// magyar neoavantgárd – Emily Austin és Rechnitzer Zsófi kutatása kiállításhoz (a kiállítás megvalósult: „Last Year’s Snow: The Hungarian Neo-Avant-Garde in the 1970s and 80s”, Austin/Desmond Fine Art, London, 2015. Október 9-november 13.)
weboldal: austindesmond.com

// Nyolcvanas évek magyar performansztörténete – Balázs Kata kutatása Kállai Ernő művészettörténészi ösztöndíjához

// A TIT története – Balázs Kata kutatása a Tértágítás kiállításhoz (a kiállítás megvalósult: „Tértágítás”, TIT Stúdió Egyesület, 2015. Június 29-július 10.)
(facebook oldal)

// Újpesti Mini Galéria, Kossuth Klub – Don Tamás kutatása a Tértágítás kiállításhoz

// A Mezei Ottó által rendezett „Anyag és forma” kiállítás a TIT Stúdió Egyesületben – Balázs Kata kutatása (publikációhoz)

// Expozíció fotó/művészet, folyóiratok a 70-es évekből – Barkóczy Flóra kutatása MA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Művészettörténet szak, konzulens: Szőke Annamária)

// Zuglói Kör – Batka Annamária kutatása (MTVA pályázathoz, film létrehozása)

//Altorjay Gábor munkássága 1967-1972 között – Benedek Kata kutatása MA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Művészettörténet szak, konzulens: Szőke Annamária)

// Gubis Mihály életműve – Bércesné Juhász Gabriella kutatása az életmű-dokumentáció kiegészítéséhez, valamint dokumentumcsere
weboldal: gubis-art.hu

// Tót Endre: Örülök, ha című könyve, videófelvétel – Bognár Benedek és Simon Zsuzsanna (megjelenés az Artmagazin Online oldalán)
weboldal: artmagazin.hu

// Magyar neoavantgárd, második nyilvánosság, Parallel kurzus tanpálya, Julius Koller dokumentumok, Attalai Gábor dokumentumok – Cseh-Varga Katalin kutatása előadáshoz (megvalósult: „Keeping the promise. Methodological approaches towards a historiography of event-based and intermedia art in East-Central-Europe”? Max Kade Institute, University of Southern California, Los Angeles, 2015. november 23.)
weboldal: academia.edu

// Balatonboglár „Irányjelző” (Gulyás Gyula) és „röpcédula” akciók, Attalai Gábor dokumentumok – Cseh-Varga Katalin kutatása előadáshoz (megvalósult: „Documentary Traces of Hungarian Performing Arts”, Getty Research Institute, Los Angeles, 2015. november 24.)

// Hungarian Schmuck, Szétfolyóirat – Danyi Gábor kutatása előadásaihoz (előadássorozat: Gutenberg és az írógép. Terjesztési modellek, identitások a szamizdat kultúrájában, ELTE-BTK, 2015. április-május, 4 alkalom, szervező: Pesti Bölcsész Akadémia)
weboldal: pestibolcseszakademia.blog.hu

// Performansz és mail art – Narelle Dore (dizájner, Olaszország) kutatása saját művészeti projektjéhez

// URH koncertfelvétel, videódokumentum – Dragoljovics Péter kutatása online publikációhoz

// Bachman Gábor és Rajk László együttműködései a 80-as években – Erdő Rebeka kutatása MA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Művészettörténet szak, konzulens: Keserü Katalin)

// Lengyel András dokumentumok – Gábriel Nóra kutatása a Ludwig Múzeum 2017-es kiállításához

// Art and feminism between 1970 and 1989 in the GDR – Astrid Hackel kutatása poszt doktori munkájához (Humboldt Universität Berlin)

// Feljelentő színikritika a hetvenes években – Herczog Noémi kutatása doktori disszertációjához (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

// Az Artpoolban található argentin és uruguay-i dokumentumok – Honfi Krisztina kutatása jövőbeli projektjéhez – kapcsolatok keresése a magyar és az argentin, uruguay-i alkotók között

// Erdély Miklós – Kőhalmi Péter kutatása doktori disszertációjához (SZTE-BTK)

// Hangköltészet, Szkárosi Endre munkái, underground zene – Kökény Kármen Ildikó kutatása

// Ongoing essayistic writing on Hungarian Underground, Artistic work on „Political Aesthetics” – Carolin Krahl kutatása doktori témájához

// Performansz művészet – Krasznahorkai Kata kutatása doktori disszertációjához (Universität Zürich)

// Fluxus – Kürti Emese kutatása „A szocialista realizmus gyöngyszemei, posztfluxus jelenségek Magyarországon” című tanulmányához

// performansz Magyarországon – Lakat Andrea kutatása szakdolgozatához (BKF, Kép ábrázolás szak)

// Robert Filliou ‘Poipoidrom’, valamint Szentjóby Tamás „A–B happening” fotódokumentációk – László Zsuzsa kutatása kiállításhoz (megvalósult: A közösségi pedagógia erőterei – Kreativitás-gyakorlatok, tranzit.hu, 2015. szeptember 18-október 31.)
weboldal: tranzit.org

// Drozdik Orshi művészete – Lipusz Lilla kutatása BA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Szabad bölcsészet, Művészettörténet szakirány, konzulens: Szőke Annamária)

// Klaus Groh dokumentumok – Lucsánszky Ágnes kutatása kiállításhoz (megvalósult: „aktuelle kunst in osteuropa”, Klaus Groh és Artpool, Artpool P60, 2015. április 23-május 8.)
(facebook esemény)

// Osztrák-magyar és német-magyar kapcsolatok a 70-es években – Magyar Fanni kutatása MA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Művészettörténet szak, konzulens: Szőke Annamária

// 180-as csoport – Majsai Réka kutatása publikációhoz (a cikk megjelent: Balkon 2015/1)

// Művészkönyvek – Molnár Brigitta kutatása MA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Művészettörténet szak, konzulens: Szőke Annamária)

// FKSE, Vörös farok és kék ceruza kiállítás – Mózs Barbara kutatása szemináriumi dolgozathoz (ELTE-BTK, Kommunikáció és Média)

// Jiri Valoch dokumentumok – Helena Musilova és Jana Smidmayerova kutatása tanulmánykötethez (a könyv várható megjelenése 2017)

// Zene és képzőművészeti kapcsolatok 1968-1995 között – Daniel Muzyczuk kutatása kiállításhoz (tervezett megvalósulás: 2016. szeptember, „Notes from the Underground”, Muzeum Sztuki)

// Julius Koller – Német Szilvi kutatása kiállításhoz (kiállítás: Accumulation of Matter, Berlin, 2015. február 5-20.)
(facebook esemény)

// Andy Warhol magyarországi recepciója – Salvai Ramona kutatása BA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Szabad bölcsészet, Művészettörténet szakirány, konzulens: Szőke Annamária)

// Szkárosi Endre művészeti munkássága – Sós Dóra kutatása doktori disszertációhoz (ELTE-BTK, Irodalom- és Kultúratudomány Doktori Iskola)

// Köztes idő esemény, 2009 – Szalipszki Judit kutatása előadáshoz („Eat Art mesterkurzus”, OFF Biennále, 2015. május)

// El Kazovszkij dokumentumok – Százados László kutatása kiállításhoz (a kiállítás megvalósult: A túlélő árnyéka. El Kazovszkij élet/mű kiállítás, Magyar Nemzeti Galéria, 2015. november 6-2016. február 14.)

// Iparterv – Takács Beáta kutatása BA szakfolgozathoz (ELTE-BTK, Művészettörténet szakirány, konzulens: Szőke Annamária)

// Hatvanas-hetvenes évek zenei élete – Wagner Sára kutatása BA szakdolgozatához (ELTE-BTK, Informatikus könyvtáros, konzulens: Fodor János)

// Archiving Samzidat and Underground Media in Eastern Europe – Allie Whalen kutatása MA szakdolgozatához (New York University, Moving Image Archiving and Preservation, konzulens: Dan Strieble)

// Művészkönyvek, restaurálás – Zelenák Orsolya kutatása szakdolgozatához (MKE Restaurátor Tanszék, konzulens: Orosz Katalin)

Artpool saját kutatás

// Kapcsolatművészeti (mail art) kronológia (magyar és nemzetközi), valamint az Artpoolban kutatható kapcsolódó dokumentumok – Kotun Viktor kutatása (konzulens: Galántai György).
Cél egy webes, interaktív kronológia összeállítása
Továbbá kisebb archívumi kutatások a kutatók segítése céljából, valamint a videódigitalizálás és az archívumi elrendezés megkívánta folyamatos kutatómunka

További archívumi szakmai munka:

– Aktív anyaggyűjtés/dokumentálás

A progresszív kortárs művészeti kiállítások/események folyamatos figyelemmel kísérése és (fotó)dokumentálása, az Artpool tematikájába illő előadások, konferenciák hang-/videó dokumentálása

2015-ben 160 aktuális művészeti eseményről (ebből 4 vidéken, 9 külföldön zajlott) készítettünk fotódokumentációt, ezen belül 23 előadásról/performanszról/könyvbemutatóról, és 25 kiállításról készítettünk videódokumentációt.

– Digitalizálás

– Videódigitalizálás

Videó-digitalizálási projektünk célja, a már digitalizált több mint ezer darabos VHS videógyűjteményünk, valamint Tóth Gábor archív dokumentumvideói után, az újonnan bekerülő videódokumentumokon kívül az Artpool folyamatosan készített saját dokumentumfelvételeinek a dvd-re írása (kutathatóvá tétele) és a nyersanyagok archiválása.
A digitalizáláshoz kapcsolódóan folytattuk a videó-adatbázis feltöltését, mely jelenleg 4031 videódokumentum adatait tartalmazza, ezek részben művészeti események (kiállítások, megnyitók, előadások, performanszok, koncertek) videódokumentumai, részben önálló videómunkák, kísérleti filmek.
A digitalizált videók 2015-ben aktualizált listája internetlapunkról elérhető:
artpool.hu/video/dvd_list24.html

– Hangdigitalizálás

Forráshiány miatt sajnos 2015-ben sem tudtuk folytatni az Artpool gyűjteményében található hanganyagok 2008-ban megkezdett és 3 éven keresztül folyamatosan végzett digitalizálását. A 2010 végéig digitalizált hanganyagok listája internetlapunkról elérhető
artpool.hu/sound/

– Fotó- / grafika- / plakát- / műtárgy-digitalizálás

Szintén forráshiány miatt 2015-ben sem folytattuk a plakátgyűjtemény 2009-ben megkezdett digitalizálását, melynek során az Artpool archívumában található mintegy 1200 darab magyar vonatkozású plakát, valamint Szőnyei Tamás mintegy 1000 darabos zenei plakátgyűjteménye került digitalizálásra és vált kutathatóvá.
Számos mű és dokumentum digitalizálásra került viszont sor az Artpool történetét feldolgozó dokumentumkötet, valamint az egyes kiállításokat bemutató tematikus weblapok előkészítése során.

– Archívumi elrendezés / feldolgozás

Az év során szakmai gyakorlatukat végző egyetemisták bevonásával folytattuk az archívumban tárolt dokumentumok egy, a tervezett múzeumi nyilvántartást elősegítő elrendezését, és a még eddig nyilvántartásba nem vett kiadványok adatbázis-beírását.

Kutatói ösztöndíjak / szakmai gyakorlat

Az Artpool Alapítvány ösztöndíjas archívumi munkatársai voltak 2015-ben: László-Medgyesi Barbara (február-május) és Kotun Viktor (január-február).
Az Artpool Művészetkutató Központban 2015-ben szakmai gyakorlati lehetőséget biztosítottunk az alábbi egyetemi hallgatóknak:
Szabó Katalin (ELTE-BTK), Kökény Kármen (Miskolci Egyetem, Bölcsészettudományi Kar), Lengyel Anikó
A szakmai gyakorlatra jelentkezőkkel való foglalkozást és részükre egy valóban komoly, a jövőben jól hasznosítható kiegészítő tudásanyag átadását igen fontosnak tartjuk.

KÖNYVKIADÁS, film, publikációk stb.

– Az év során több magyar és külföldi kiadvány/cikk készült az Artpoolban végzett kutatásra támaszkodva, ill. az archívumban őrzött fotóanyag felhasználásával (lásd a 2015-ös bibliográfiát).

INTERNET INFORMÁCIÓS ANYAG

www.artpool.hu

Az Artpool interneten elérhető információja egyedülálló dokumentumokat tesz hozzáférhetővé. A lapjainkon online elérhető magyar és angol nyelvű kiadványok, tanulmányok, cikkek száma évről-évre bővül. Számos, részben a 80-as években bemutatott kiállítás és dokumentumai (reprodukciók, fotók, hang- és videóanyagok) tekinthetők meg. Az 1990-es években készült és technikailag elavult lapjainkat folyamatosan felújítjuk, valamint bővítjük az angol nyelven is hozzáférhető információtartalmat.

Lapjaink nézettsége folyamatosan magas: a nyilvánosan is elérhető webstatisztikánk alapján 2015-ben a naponta átlag 800 internetes megkeresés során a megnézett lapok száma naponta 8.000 és 15.000 között váltakozott (ehhez adódik hozzá a youtube-ra feltöltött videóink nézettségi statisztikája).

Eseményeinkről és rendezvényeinkről rendszeresen postai és email meghívókat, hírleveleket küldünk, mellyel közvetlenül 1700 magyar és 1000 külföldi címet érünk el. Híreinket számos online levelező lista és magazin is átveszi.


[Bővebb képes beszámoló éves eseményeinkről]

Szakmai gyakorlat, önkéntes munka az Artpoolban