INTERMEDIA Induktív csomópont


Szegedy-Maszák Zoltán

Variációk Steganográfiára
1999

A Steganográfia az jelek elrejtésének tudománya. Szemben a Kriptográfiával - mely az üzenet minél bonyolultabb kódolásán keresztül igyekszik titkosítani a nyilvánvalóan létező információt - a steganográfiai módszerek a kommunikáció tényét igyekeznek elfedni. Másszóval amíg a kriptográfia az információ érthetetlenné tételén alapszik, addig a steganográfia az információ láthatatlanná tételét célozza meg.

A Steganográfia komoly történelmi múltra tekint vissza, és manapság renszánszát éli a digitális automaták és hálózatok korában. Az ok egészen nyilvánvaló: a digitális gépekben minden információ számok sorozataként kerül tárolásra, tekintet nélkül a médiumra, melyen keresztül az adatok megjenítésre kerülnek majd. Ennek köszönhetően nagyon könnyű az átjárás a digitális médiumok között.

Ez a lehetőség teszi a számítógépet ideális steganográfiai laboratóriummá, ahol fedő dokumentumként bármilyen digitális állomány használható, függetlenül az elrejteni-továbbítani kívánt üzenet "formájától". Arra kell csupán vigyázni, hogy a "borítékban elférjen a levél", azaz a fedő dokumentumot csak annyira kelljen megterhelni a rejtett információval, hogy az a szemlélő számára láthatatlan maradjon.

A kiállításon látható képek elkészítésekor azonban éppen ellenkező szándék vezetett: olyan mértékben igyekeztem a képeket szövegekkel terhelni, hogy azoknak a látványra gyakorolt hatása minél nyilvánvalóbb legyen. Az eredetileg fekete-fehér családi fényképeken így "átvérzenek" Plotinos Ennádjai, bemutatva az egyenrangúnak tekintett képi és szöveges információ, a "lepel" és a "leplezett" párharcát.

Szegedy-Maszák Zoltán  más lapokon: Cryptogram 1995-96,  Promenade, interaktiv VRLM installáció (Fernezelyi Mártonnal)

 


[intermédia] [induktor] [induktor2] [csomópont] [lapozás]


[kontextus projekt] [aktuális események] [Artpool] [kereső]