2001 - A LEHETETLEN ÉVE - AZ ARTPOOLBAN

a Képzőművészeti Egyetem jelen és volt hallgatóinak

LEHETETLEN, avagy
küzdelem a fogalom tárgyiasításáért

című kiállítása az Artpool P60-ban [videó]

Megjegyzés 1: utópiákról most nincs szó
Megjegyzés 2: a művészet nem ismer lehetetlent

LEHET= tárgyatlan ige, a lesz ige ható alakja; a van ige ható alakja helyett is.
1. Megtörténhet, hogy van, ill. lesz. Ma még ~ eső. 2. Képes, alkalmas arra, hogy legyen. Hogy ~ ilyen szemtelen?! 3. Nincs akadálya, meg van engedve, hogy legyen. Szó se(m) ~ róla: teljesen lehetetlen, megengedhetetlen; ha nem ~, hát nem ~: bele kell törődni, hogy nem lehet. Felőlem ~ akármi. 4. Valószínűleg, bizonyára (van). Ez valami régiség ~. Eljössz? ~. Mi ~ ez? ~, hogy elmegyek. 5. Bárcsak volna, kívánatos volna. ~ már melegebb is. 6. (főnévi igenévvel) Mód van rá, hogy ... El ~ érni. Szabad, nem tilos. Be ~ menni. Megteheti az ember, bár nem nagyon érdemes. (Milyen a film?) Meg ~ nézni. Nem lehet tudni (népiesen:) Nem lehessen tudni.

(Magyar értelmező kéziszótár, Akadémia Kiadó, Budapest, 1972.)

Nem lehet biztosan tudni, hogy mi lehetetlen. Csak azt látjuk lehetetlennek, ami ismereteink, szokásaink szerint a természeti és társadalmi valóság törvényein vagy körülményein kívül esik.
Mi a cél? A lehetetlen megrendezése? megmutatása? megerősítése? megkeményítése?
Vagy: kísértése? kiaknázása? kifárasztása? kijátszása? kigúnyolása? kiiktatása? stb.

A küzdelem résztvevői: Barabássy S. Örs - Csató József - Dorner Anita - Farkas Rita - Follárd Barbara/Esterházy Marcell - Fóti Lázár - Győri Márton - Hatházi László - Kallós Linda - Kaszás Tamás - Kokesch Ádám - Nagy Barbara - Nagy Judit - Radák Eszter - Reményi Róza - Sáfrán Dóra - Simon Gergely - Soós Nóra - Szemethy Orsi - Szilágyi Teréz - Takács Eszter - Takács György - Till Zoltán - Vass Miklós - Váradi Zsófia - Wanek Ferenc
kurátor: Maurer Dóra


[2001] [kiállítás] [aktuális események] [Artpool] [kereső]