Installation Project 98 · Installáció Projekt 98
(1) Mióta készítesz installációt?

1982 óta. Abban az évben kezdtem alkotni a vizuális művészetekben (az első experimentális és vizuális verseim elkészülte után). Vizuális verseket / kollázsokat készítettem, azután 1984-ben bekapcsolódtam a Mail-art hálózatba, és akkor úgy éreztem, én is tudnék műalkotásokat készíteni különböző technikákkal és médiumokkal: kollázzsal, alkalmanként faszobrokkal és installációval. 1986-ban, az első Nemzetközi Vizuális és Experimentális Költészeti Biennálén, a mexikói Pueblában valósítottam meg a Homage to Beuys című installációt, és hombeeki (Mechelen, Belgium) kertemben elkészítettem a super-8-as változatát (lásd a fotó másolatát).

(2) Mivel indokolod, hogy installációt készítesz, és nem valami mást?

Azért döntöttem az installáció mellett, mert megfelelő kontextusban sajátos műterméket lehet vele készíteni. Azért szeretném megfelelő helyeken kiállítani kollektív mail-art projektjeimet, mert ezek installációként működnek (lásd Postkunst Mechelen 1996 /egy kulturális központban/ és Faydherbe Anders Bekeken MAIL-ART 1997-ben /egy városi múzeum kertjében/).

(3) Mit gondolsz a munká(i)dról?

Szerintem a munkáim kollektívek, mert a mail-art installációk a kollektív kép-tudatok, amelyek beágyazódnak a jelen kor képközpontú megakultúrájába. Szeretném, ha az emberek elgondolkodnának a képeken. A Sted. Museum Hof Van Busleyden kertjében rendezett installációnk látogatóit elképesztették a szélben lebegő műanyag flakonok. A közönség meglehetősen nagy része számára ez valami merőben új dolog volt, és az installáció arra ösztönözte őket, menjenek és nézzék meg a saját szemükkel, mi is történik.

(5) Mit gondolsz a hagyományos mű és az installáció viszonyáról?

Szerintem minden experimentális műfaj összeegyeztethető a hagyományos művészettel; olykor mi is hagyományos témákat dolgozunk fel.

(11) Szívesen készítesz-e felkérésre vagy megrendelésre installációt?

Igen, örömmel tervezek megrendelésre installációt, legutóbb egy olyan kis köztéri park installációs tervét dolgoztam ki, amelyben a különböző színű és származású gyerekek együtt játszanak. Hiszek a társadalmi elkötelezettségű művészetben.

Luc FIERENS (B)

work/munka