The Telematic Society: art in the ‘fourth dimension’

A telematikus társadalom: művészet „a negyedik dimenzióban”

[english]

Hello!

Daniel Tucker Chicago-ban élő művész vagyok, és minél több információt szeretnék megtudni arról, hogy a kritikai művészeti gyakorlat milyen formái léteznek ma Budapesten. Elérhetőségeteket a weboldalatokon találtam meg. Ez bátorított fel arra, hogy párbeszédet kezdeményezzek veled/veletek a jövő évben Budapesten tervezett projektemről.

Az utóbbi években (főként Chicago-ban) kollaboratív és csoportos kezdeményezésű aktivista művészettel foglalkoztam, mely változatos szervezeti felállásban való működésre késztetett. Erről több információt találtok weboldalamon: http://www.artic.edu/~dtucke

Nemrégiben kezdtem felvenni a kapcsolatot az ország minden területén működő csoportokkal, hogy vegyenek részt egy általam kezdeményezett felmérésben a művészeti kollektívák és aktivista csoportok eljárásairól és szervezeti struktúrájáról. Ez egy folyamatban lévő projekt, melynek jelenleg a nemzetközi webes adatbázissá való fejlesztése folyik, mely a Csoportok és Helyek név alatt fog futni. http://www.groupsandspaces.net Ha szeretnétek, küldök egy másolatot a kérdésekről, amiket jelenleg használok a projekthez.

Budapestre a régió iránti általános érdeklődés és kíváncsiság (történelem és kultúra), a városról és az ott dolgozó művészekről hallott pozitív dolgok vezettek, valamint egy kutatói ösztöndíj, melyre jelenleg pályázok, és ami egy évre Budapesthez kötne – a jövő nyári kezdettel. A „főáramon” kívül eső kollaboratív kulturális csoportok szerkezetének kutatása, illetve a dokumentumokból egy archívum létrehozása érdekel. Terveimet a Budapesten és környékén élő és dolgozó lehető legtöbb művésszel és aktivistával való lassú kapcsolatépítésen, a várossal kapcsolatos munkákról való beszélgetéseken (vagy most még e-mailen) keresztül szeretném megvalósítani, folyamatosan alakítva és bővítve a budapesti hálózatomat. Úgy gondolom, hogy minél többet hallhatok arról, hogyan látják az emberek, mindazt, ami Budapesten történik, annál jobban fel tudom készíteni magam arra, hogy kifejlesszek egy módszert a budapesti kollektív kezdeményezésekről való információk és történetek gyűjtésére.

Remélem többet tudunk még levelezni a ti kapcsolataitokról, a projektemmel vagy velem kapcsolatos kérdéseitekről, vagy azokról az ötleteimről, melyek inspirálóan hatnak számotokra. Jelenleg a projektem kutatási és kialakítási fázisánál tartok és egy ehhez kapcsolódó Fullbright ösztöndíj előkészítésénél. Ha szeretnétek egy másolatot jelenlegi felmérésemről/kérdéseimről, melyeket elsősorban az Egyesült Államokban működő csoportokhoz intéztem, megtaláljátok az e-mail végén. Budapesten működő érdekes csoportokkal és kulturális helyekkel (mint amilyen a tietek is!) keresem a kapcsolatot.

Remélem folytatjuk a párbeszédet erről a projektről, és ti is elmondjátok min dolgoztok jelenleg az Artpool csoporttal (?) vagy egyénileg. A weboldalatokon dokumentált történetek közül néhányról különösen érdekes lenne hallani – mint pl. betiltott kiállítások, mail art hálózat stb.

Válaszotokat várva
A legjobbakat kívánom -
daniel tucker

[fordította: Bodor Judit]

Daniel TUCKER (USA)