Artpool események - 2009. március 25 - április 20. - Artpool P60

english

AZ ARTPOOL 30 ÉVE (és előzményei)    

A kiállítás-eseményt meghatározó fogalmak összhangban az Artpool reflexív és önreflexív gyakorlatával: integrál szemlélet, glokális identitás, hétköznapi művészeti esemény, együttműködés és önállóság, felbomlás és önmeghaladás, holarchizáció.

(A holarchizáció az egyre nagyobb egészek létrehozásának és az előzőek beépítésének folyamata.)

Szlaukó László és Rőczei György átadják a „DADAMA”, a Nemzetközi Infantilis (P) Párt és a New Orwell Street Brigade kitüntető aplikációval ellátott oklevelet - a művészet szabadságáért végzett kiemelkedő munkásságáért Galántai Györgynek, az Artpool „létreszülésének” harmincadik évfordulóján. Dadarealizmusként hitelesítette a „New Orwell Art Society” a Nagy Ugrás Évében.

A bal oldalon látható projektor Erdély Miklós Vonatút című filmjének, Galántai György kapolcsi passzivitási gyakorlatában átalakult változatát vetíti. Mellette az „Egy és három szék” Joseph Kosuth koncept munkájának magyar verziója. Hátunk mögött a fluxus és koncept idő eltérései tanulmányozhatók. Fent az „OPEN WORLD” feliratú fluxus zászló - Luc Fierens (B) munkája - úgy „beszélget” a túloldali lyukas európai és magyar zászlókkal, mint a Vonatút a középső falra vetített Kapolcsi kapuval.

A Kapolcsi kapu eredetileg hangháttérnek készült két kanadai művész Derek Michael Besant és Paul Connolly hangmunkájához. A 2004-es "pre-dimenzionista" projektben a vetitővásznon a film látszatát keltő módon fiktív filmként, vagy kvázi filmként egyesült a kép a hanggal. A 2009-es változat ezt úgy haladja meg, hogy részben egy másik ponton visszacsatol a korábbi forrásokhoz és a valós valóság fiktív dimenziójaként értelmezi a nyersanyagot, másrészt a kvázifilm hangját kiterjeszti az egész kiállítás területére. A mozgókép mellett a kép-hang kétség kiegészül egy örökzöld kétséggel, a változás filozófikus magyarázatával, és innen további kapcsolatok is keletkeznek.

Ha a Hősök tere művészet - Budapest is az, ha Budapest művészet - Magyarország is az, ha Magyarország művészet - a Világ is az, ha a Világ művészet - az Ember is az, ha az Ember művészet, minden ember az. (Ben Vautier után szabadon)

kis utazás - a véletlen jövő - elnézést - mail art - network - fluxus

A kiállítás-eseményt meghatározó fogalmak összhangban az Artpool reflexív és önreflexív gyakorlatával: integrál szemlélet, glokális identitás, hétköznapi művészeti esemény, együttműködés és önállóság, felbomlás és önmeghaladás, holarchizáció

>> tovább

Artpool események - 2009. március 25 - április 20. - Artpool P60