[aktuális események] [események ‘92-től] [english]

ARTPOOL ESEMÉNYEK, HÍREK (2008)

2008 – A NYOLCAS ÉVE AZ ARTPOOLBAN

A négy számhely és a kettes szám szorzata nyolc, a négy számhely a dimenzió, a kettes szám a kétség, a nyolcas a program megismételhetetlen eleme. […] A tudomány tradiciójának szerves része a kételkedés tradiciója: az igazságra törekvő kutatás, a tudomány maga a kételkedés tradiciójából származik. […] a jövő minden embere potenciális alkotó? Igen, az, mert a telematikus dialógus nem csupán az információ előállításának stratégiája, hanem mindenek előtt az alkotás iskolája is. A szabadság iskolája.

2008. január 13, vasárnap, 17 órától - Artpool P60

HistoRAY JOHNSON Fan Club Meeting

Ray Johnson est

A „HistoRAY Johnson Fan Club Meeting” kiállítás, melyen Ray Johnson tizenhét, ritkán látott fotoportréja kerül bemutatásra, egyszerre nyílik meg Ray Johnson valamikori lakóhelyén, a new York-i Locust Valleyban a Mistretta Galleries-ben, valamint Budapesten az Artpool P60-ban. Ez a kettős nemzetközi bemutató Ray Johnson (1927–1995) személyét és kapcsolatművészetét ünnepli, Johnson halálának 13. évfordulóján. [meghívó]

A fényképek Joan Harrison és Michael E. Ach (USA) munkái.

17:30 órakor - Könyvbemutató

Elkészült az 1987-es Marcel Duchamp szimpozion dokumentum-kiadványa,
bemutatja György Péter

A kiadvány a helyszínen megvásárolható, valamint a szimpozion és a kiállítás résztvevői számára átvehető.

(In the Spirit of Marcel Duchamp, Marcel Duchamp centenárium, ELTE, Esztétika Tanszék, Budapest, 1987. december 11., szervezők: Galántai György /Artpool/ és György Péter /ELTE/, az előadók: Görgényi Frigyes, Beke László, Peternák Miklós, Sebeő Talán, Sugár János, Kernács Gabriella, Kováts Albert, Andrási Gábor, Szőke Annamária, Pataki Gábor, György Péter, Tábor Ádám, Szkárosi Endre, Bak Imre, Tóth Gábor, Ekler Dezső, Birkás Ákos, Hegyi Lóránd, Földényi F. László, Kukorelly Endre, Rózsa T. Endre, Horányi Özséb, a koncertek szerzői és előadói: Szemző Tibor, Wilheim András, Rácz Zoltán, Márta István, a kiállítás magyar résztvevői: Galántai György, Kováts AlbArt, Soós Tamás, Swierkiewicz Róbert, Tót Endre, Várnagy Tibor és 54 külföldi művész)

18 órakor

dokumentumfilm Ray Johnsonról
„HOW TO DRAW A BUNNY” (2000), 90 perc
[részlet] [filmforum]

sajtó: Antal István: Az élet egy kirakójáték

2008. január 20, vasárnap, 16 órától - Artpool P60

LENDÜLETBEN A HANG

Nicola Frangione hang-videó költészeti performansza

Nicola Frangione a kortárs olasz kísérleti és performanszművészet jelentős alakja, aki munkájában a felhasználható nyelvezetek köztes terében szeret új és új lehetőségeket felfedezni. Az Artpoolban bemutatandó akciójának középpontjában a gesztualitás kifejezési eszközrendszerével egyesített költői szöveg áll. Ennek az előtérbe állított kettős nyelvnek a szerves hátterét a költői vizualitás adja, amely a vetített formák alakzatait és mozgásait az előadó jelenlétének és akciójának formáival érintkezteti. [meghívó]

házigazda: Szkárosi Endre

Az eseményt az Olasz Kultúrintézet támogatja

2008. február 7–március 30. - Bunkier Sztuki, Krakkó

Fluxus East

Fluxus hálózatok Közép-Kelet-Európában

A közép-kelet-európai fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású vándorkiállítás bemutatója – Berlin és Vilnius után – Krakkóban.

A bemutatásra kerülő fakszimilék, dokumentumok, levelek, kiadványok és objektek közül számos darab az Artpool archívumából származik.

2008. február 20. - Artpool Archívum

Az Artpool vendégei

az utrechti Casco, Office for Art, Design and Theory (CASCO művészeti, design és elméleti iroda) – Emily Pethick igazgató, Celine Condorelli (építész), Kasia Korczak (designer), Annette Krauss (művész), Wendelien van Oldenborgh (művész) és mások.

Az Artpoolt bemutatta: Klaniczay Júlia, a beszélgetést moderálta: Katarina Sevic (IMPEX – Kortárs Művészeti Szolgáltató) … [képek]

2008. március 19, 21, 26, 28-án 18–20 óráig - Artpool P60

a Budapesti Tavaszi Fesztivál - az Artpool programjában
Mottók: a világok találkozása és a reneszánsz

A KAPCSOLAT-ALAPÚ MŰVÉSZET, MINT INFORMATÍV KÖLTÉSZET

Vizsgálódó világok találkozása az időben

tanulmányi kiállítás-esemény, kurátor: Galántai György

[…] A legkorábbi dimenzionista (N+1/1912), a negyedik dimenzió kérdésével foglakozó Marcel Duchamp (1887–1968) szerint „azért rossz az ízlés, mert elhárítja a vizsgálódást”.

Tamkó Sirató Károly (1905–1980) a Dimenzionista kiáltványban (N+1/1936) azt írja, hogy a dimenzionizmus a plusz egy dimenzió (N+1) irányában utat nyit az alapvető változás súlyos szellemi következményeinek. … Lényegét tekintve deduktív a múlt felé, induktív a jövő felé és élő a jelenben. […]

Ray Johnson (1927–1995) ezt a kozmikus teret atomi dimenzionista információhordozó elemek halmazaként értelmezi, az információ-elemeket „moticos”-oknak (N+1/1956) nevezi. Ezek az elemek adnak módot a másként kódolt írásra és az összerakó (komputáló) olvasásra. Az elemek valószínűtlen kombinációjának tárgyiasítása a kapcsolat-alapú művészet, mint informatív költészet. […]

Amikor az ember nem valaki, hanem viszonyrendszerek mikéntje, állandó változásban él a mindig aktuális dimenzionista (N+1/2008) jelenben, akkor az aktuális, mint érték - valami olyan, amilyennek lennie kell. „Az ízek száma végtelen”. (Brillat-Savarin / 1755–1826)

Dimenzionista világtalálkozó

(N+1/2008 – a dimenzionista jelen)

A dimenzionista ember a jelen szünet nélküli változását plusz egy dimenzióként éli meg. Ebből keletkeznek: a magatartás, a humor, az egyszerűség, a rövidség, a tömörség, az aktuális kérdések, a válaszok, - és a hang-, kép-, tárgy-, szöveg-, video-, webszájt- stb. munkák. [felhívás] [meghívó]

2008. március 31. - Artpool Archívum, Artpool P60

Az Artpool vendégei

Braunschweigi egyetemi csoport
részben művész-, részben művelődésszervezés, művészetelmélet-hallgatók, továbbá Werner Meyer, a göppingeni Kunsthalle igazgatója és Annett Reckert, a braunschweigi művészeti főiskola tanára … [képek]

(valamennyien a dunaújvárosi Testgyakorlatok kiállításhoz tartozó „A közönség megszüntetése” c. workshop résztvevői)

2008. április 16–június 4. (alkalmi nyitvatartás, előzetes bejelentkezéssel) - Artpool P60

ROBERT WATTS

FLUX MED

A kiállítás a budapesti Fluxus East eseményekhez kapcsolódik és Robert Watts 1987-ben készült tizenkilenc nagyméretű szitanyomatának első budapesti bemutatója.

A Flux Med kollekció a fluxus, a bécsi akcionizmus és a vizuális költészet nagy mecénása, Francesco Conz és az Archivio F. Conz adományaként került az Artpool gyűjteményébe.

A Galántai György által rendezett kiállításon Robert Watts műveinek megértését szöveg-elemek, dokumentum fotók és fluxus zenei háttér – Mieko Shiomi Fluxus Szvitje – segíti.

2008. április 16, 18:30 órakor [meghívó]

Megnyitó esemény:

Geoffrey Hendricks (USA) bevezetője
és fluxus performansza,

melyben előad pár Robert Watts partiturát.

A kiállításhoz bőségesen illusztrált kétnyelvű katalógus készült, Francesco Conz bevezetőjével, a művésztársak: Geoffrey Hendricks és Larry Miller forrás értékű tanulmányaival, továbbá részletes bibliográfiával.

Alkalmi nyitvatartások:

2008. április 24, 17:00 órától
2008. április 25, 14:00 órától
2008. május 5, 17 órától
2008. május 26, 16:00 órától
2008. május 30, 12:00 órától

Finisszázs:

2008. június 4, 18–20 óráig

2008. április 18–június 1. - Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest [blog]

Fluxus East

Fluxus hálózatok Közép-Kelet-Európában

A közép-kelet-európai fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású vándorkiállítás bemutatója – Berlin, Vilnius és Krakkó után Budapesten.

A kiállítás azokkal az országhatárokon átnyúló kelet-nyugati kapcsolatokkal foglalkozik, melyek a Fluxus hálózaton belül alakultak ki amerikai, nyugat-európai és ázsiai művészek, valamint közép-kelet európai kollégáik között 1962-től 1989-ig (kurátor: Petra Stegmann).

A bemutatásra kerülő fakszimilék, dokumentumok, levelek, kiadványok és objektek közül számos darab az Artpool archívumából származik, mint például a Galántai György által rekonstruált fluxus ping-pong asztal [video], vagy az Artpool közvetítésével kerül bemutatásra, mint Robert Filliou és Joachim Pfeufer 1976-os Poipoidrom installációja.

A budapesti kiállítás kiegészül még 1992-es Fluxus zászlókkal, Ben Vautier 1993-as Liszt Ferenc téri (BENvauTiER) pódiumával, felirataival, valamint az Artpool fluxus videó összeállításával és a Fluxus@Artpool webszájttal.

A kiállítás budapesti koordinátorai: Balázs Kata, Kopeczky Róna

A kiállításra megjelent a FLUXUS. Interjúk, szövegek, események – esetek szöveggyűjtemény (szerkesztette: Klaniczay Júlia és Szőke Annamária, Artpool Művészetkutató Központ – Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, Budapest, 2008, 350 p.) [Fluxus antológia online]

2008. május 20, 18:00 órától - LuMú program

Fluxus könyv bemutató (Klaniczay Júlia, Sugár János, Szőke Annamária) [képek]

sajtó:
Maria Marcos: Pódium vagy kordon? „Valami mást kell találnunk”
Sasvári Edit: A művészet mint archívum
Angyal Mária: Fluxus East
Perneczky Géza: Intermédia-művészet az uborkafán

2008. május 5. - Artpool Archívum, Artpool P60

Az Artpool vendégei

Zdenka Badovinac, igazgató, Moderna Galerija, Ljubljana,
Bartomeu Mari, igazgató, Museu d’Art Contemporani de Barcelona,
Barbara Steiner, igazgató, Galerie für Zeitgenössische Kunst, Leipzig és Hegyi Dóra, projekt-vezető, tranzit.hu … [képek]

2008. május 28., 18 órától - Műcsarnok

Transart Communication & Németh

a Kalligram kiadó művészeti tárgyú könyveinek bemutatója

- Hushegyi Gábor – Sőrés Zsolt: Transart Communication – Performance & Multimedia Art, Studio erté 1987–2007 (bemutatja Szombathy Bálint)

A könyv készítéséhez a Studio ertéről összegyűjtött és részben felhasznált dokumentumok az Artpool Művészetkutató Központba kerülnek.
A dokumentumok ünnepélyes átadására a könyvbemutató alkalmával került sor.

- Hushegyi Gábor: Németh (bemutatja Tatai Erzsébet).
A beszélgetés résztvevői: Juhász R. József, Hushegyi Gábor, Németh Ilona és Sőrés Zsolt.

2008. május 30. - Artpool Archívum, Artpool P60

Az Artpool vendégei

Francesco Masnata (a fluxust, a pop artot és az Arte poverát bemutató genovai Galleria La Bertesca-Masnata alapítója) és Linda Kaiser kritikus, újságíró … [képek]

2008. június 5–6. - Magyar Képzőművészeti Egyetem, Intermédia Tanszék

ERDÉLY 08|80

Szeminárium
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Intermédia Tanszéke és az Erdély Miklós Alapítvány (EMA) szervezésében

Az Artpool képviseletében Fuchs Péter tart beszámolót, előadásának címe:
Erdély Miklós, az Artpool és a CC (Creative Commons)

2008. június 18. - Artpool Archívum, Artpool P60

Az Artpool vendégei

Joanna Mytkowska (a varsói Modern Művészeti Múzeum igazgatója) és Christine Macel (a Centre Pompidou kortárs művészeti kurátora) … [képek]

2008. június 20. - Artpool Archívum

Az Artpool vendége

Danilo Eccher, a római MACRO (Museo d’Arte Contemporanea di Roma) igazgatója [képek]

2008. június 27., 19 óra - Gödör Klub

Kerekasztal beszélgetés a Crosstalk Video Art Festivalon

Téma: A videó-művek gyűjtése és bemutatása. Technikai határok és konzerválási alapfogalmak

Résztvevők: Kozma Éva (C3) - Bálványos Anna (LUMU) - Halasi Dóra (Artpool Művészetkutató Központ) - Eike (Videospace) - Lendvai Ádám (videóművész)

2008. július 12–2008. szeptember 7. - CHB Moholy-Nagy Galéria

MENNYEI BÉKE 1919–2008

„… John Lukacs szerint 1914-ben kezdődött, legalább 1989-ig tartott, és nagy valószínűséggel ma is tart: … a „béke diktatúrájának” korszaka, ami a mi szemszögükből nézve nem egészen alaptalanul mennyei békeként jelenik meg…”
bővebben: lásd a kiállítás sajtóanyagát

A – többek között – az Artpool által is támogatott kiállításon Galántai György 1993-ban készült „Kultúrdomb” c. filmje is látható.

A kiállítás kurátora: Dr. Baksa-Soós Veruschka

2008. augusztus 6. - Artpool Archívum

Az Artpool vendége

Binna CHOI, Casco, Office for Art, Design and Theory (Utrecht) vezetője [lásd még]

2008. szeptember 4–november 23. - Kumu Art Museum, Tallinn

Fluxus East

Fluxus hálózatok Közép-Kelet-Európában

A közép-kelet-európai fluxus kapcsolatokat feltérképező, nagyszabású vándorkiállítás bemutatója – Berlin, Vilnius, Krakkó és Budapest után Tallinnban.

A bemutatásra kerülő fakszimilék, dokumentumok, levelek, kiadványok és objektek közül számos darab az Artpool archívumából származik.

2008. október 10., 18 óra - Artpool P60

a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak

1. KIS MAGYAR METRÓ BIENNÁLÉ

című kiállítása

megnyitja: Maurer Dóra

A kiállítás koncepciója: a kiállítótérben folyamatosan egy végtelenített szöveges hangfelvétel szól és minden munka ehhez kapcsolódik. A látogató számára a vizuális művek megértéséhez – szokatlan módon – ez az audio-vezérfonal jelenti a kulcsot.

A téma felvetését követően a résztvevők, valamennyien a Magyar Képzőművészeti Egyetem Radák Eszter és Maurer Dóra osztályának diákjai (2–5 évfolyamok), 3 hétig gondolkoztak, hogy mi is legyen ez a bizonyos szöveg. A sokféle elképzelésből (vers, próza-részlet, filozófiai, művészetelméleti szöveg, használati útmutató) – demokratikus szavazással – a metróállomások mozgólépcsőjének falán elhelyezett, a mozgás (észlelés) ritmusára összeolvasott szövegegyveleg nyert.

kiállítók: antalaci, Bereczki Kata, Béres Pálma, Bodolóczki Linda, Bolla Rita, Brückner János, Csábi Ádám, Gosztola Kitti, Gyalog Eszter, Gyimesi Andrea, Hegedűs Anett, Hollós Ádám, h-power, Kendra Bea, Kroó Anita, Lakatos Áron, Nádas Eszter, Nemes Márton, Peternák Anna, Takács Róbert, Tóth Angelika, Tóth Anna, Vasvári Márta, Zakar Viktória

A kiállítás (előzetes csoportos időpont-egyeztetéssel)
október 22-ig tekinthető meg

2008. december 3. - Artpool Archívum

Az Artpool vendégei

Diana BALDON független kurátor és művészeti író (Bécs) [lásd még]
Övül Durmusoglu, független kurátor és kritikus (Isztambul, Bécs)

2008. december 5. - Artpool Archívum

Az Artpool vendége

Lilijana Stepančič, művészeti író, igazgató, International Centre of Graphic Arts, Ljubljana

2008. december 5. - Artpool Archívum

Az Artpool vendégei

Kristine Stiles, művészettörténész, kritikus (Duke University) [lásd még]
Ana Devic, kritikus, kurátor, a WHW alapító tagja [lásd még]

2008. december 16. - Artpool Archívum

Az Artpool vendége

Cosmin COSTINAS, független kurátor (Berlin) [lásd még]