horizontal rule

Kulturális Alosztály

 

Feljegyzés*

Aczél elvtársnak

 

A Mednyánszky teremben a napokban nyílt meg Altorjai Sándor kiállítása. Altorjai Sándor ahhoz az úgynevezett „Iparterv” pop-artos csoporthoz tartozik, akiknek a Műegyetemen volt legutóbb kiállításuk – s fő „ideológusuk” Sinkovits Péter, a „Dokumentum” kiadvány bevezető írója.

Altorjai 43 csurgatott, mázolt, kollázs-technikával készített táblaképet állított ki, a képektől teljesen független, meghökkentő vagabundos címekkel ellátva azokat. /Gyagya bácsi botrányt csinál, Gyagya bácsi sonkákat oktat a repülésre, Gyagya bácsi ráijeszt a muftikra, Szegény Van Gogh spermahipnózis alatt stb. /

A kiállítás katalógusának előszavában írja: „A gyagyaizmus volt döntő befolyással rá.” A kiállítás vendégkönyvében többségében a következőket olvashatjuk: „Népbutítás ! Gyalázatos ! Botrány, botrány, botrány ! Gyagya képek, gyagya alkotó.”

Horváth György a Magyar Nemzet március 10-i számában joggal kéri számon a felelős szervek felelősségét. Hasonlóan az Esti Hírlap cikkírója is bírálta a kiállítást. (március 9.sz.)

Ormos Tibor elvtárs az Állami Képző-és Iparművész Lektorátus igazgatója érdeklődésünkre egyenesen elismerte saját, illetve a lektorátus felelősségét. A zsűrizést a lektorátus végezte el és engedélyezte a kiállítást. A Lektorátus gyakorlata szerint előzsűrizést végeztek, kb. egy évvel ezelőtt, majd a kiállítás nyitása előtt két-három nappal zsűriztek újra – már más összeállítású anyagot – s a kész helyzetre való tekintettel engedélyezték a kiállítást.

Mindezek alapján írásos jelentést kérünk Ormos Tibor elvtárstól, valamint a megnyitóval kapcsolatban Köteles István elvtárstól.

Budapest, 1971. március 10.

Tóth Miklós

 


* forrás: MDP–MSZMP Iratok Osztálya, 288.f. 36/1971/12.őe.1–2.

horizontal rule