[székesfehérvári kiállítás]

horizontal rule

Altorjai Sándor: Katalóguselőszó /1971/

„120 millió éves bolhát fedeztek fel ...”
/Újsághír/

1933-ban születtem a vízöntő jegyében. Először kondás, azután katona, majd színész akartam lenni. Végül patikus diplomával a zsebemben festésre adtam a fejem.

Mestereim voltak: Tamás Ervin, Fenyő A. Endre, Fónyi Géza, Hincz Gyula, Barcsay Jenő. A Dési-Huber körben kezdtem. A Képzőművészeti Főiskola elvégzése után a Balaton-vidék vonzott, Szigliget.

Ez időhöz kapcsolódnak az ún. szürnaturalizmusba sorolt képeim, kitanultam a kőművesmesterséget és egyéb épitőipari szakmákat, ekkoriban vonzott a pop art, a filozófia érdekelt, szavaltam, csináltam mozaikokat, kedveltem a kollázst, általában nagyméretű képeket készítettem, elmerültem az ősi tanításokban és feszélyezett, hogy vak vagyok.

Majd a gyagyaizmus volt döntő befolyással rám. "Éppen ez a nyomorúság, hogy az ember a balgaság foglya, hogy tévelyeg, hogy csalódásban él!" Dehogyis: ez annyi, mint embernek lenni!... mintha egy pompás paripát boldogtalannak neveznénk, mert ... nem eszik palacsintát. (Erasmus: A Balgaság Dicsérete)

E kiállítás főleg a belátás és szelídség terméke, szilvalekvárevés, leszerelt varázsló szolgálati emlékei, hideg szerencsében naftalinszagú civil-öröm, néha megkövülten, tényleg érthetetlen az egész állhatatosan derékig gázolva a gesztusokban, az anyag orrom előtt szellemet idéz. Fényes bizonyíték! Ha tűröm.

Első Mesterem elbocsájtó kiáltozása jut még eszembe: „Fiam! Vadonatúj létértelmezést! Kimondani a kimondhatatlant! Sok szerencsét!” Most mit mondjak? „Könyörgök Uram, ne ródd fel nekünk ezt a vétket, mert balgán vétkeztünk.” (Mózes IV.könyv XII.11.)

horizontal rule

A tervezett kiállítási katalógus bevezetője (vázlat)
(1979. ősz)

„Magamról s tevékenységemről ugyanazt írhatom, amit előző kiállításom katalógusában írtam, azzal a különbséggel, hogy ismét stílust változtattam: a „gyagyaizmus”-ról az „alkoholizmus”-ra tértem át.

Sőt már felcsillant a legújabbnak tűnő: a „rák-osizmus” is ...

/itt a „zsákutca” c. kép vázlata következik/

horizontal rule

Meghívó ....-ra

Altorjai Sándor kiállítására és temetésére.

A kiállítás megnyitása de. 10h-kor történik saját lakásán (Petőfi u. 21.), mely du. 1-ig megtekinthető.

Temetése du. 3/4 2h-kor kezdődik a Szigligeti temetőben, melyre mindenkit szeretettel vár

Altorjai Sándor

horizontal rule