találkozó Marcel Duchamp 100. születésnapja alkalmából

Görgényi Frigyes [hang]

A sakkozók úgy játszanak, hogy az első 40 lépésre két órájuk vagy két és fél órájuk van. Utána további 20 lépésre már egy vagy másfél órájuk. … Tehát kapnak egy hat-hét órát arra, hogy egy hosszú, rendes sakkjátszmát lejátsszanak… függőparti …., tehát, amíg nem fejeződik be, akkor elnapolják….

Ez a normális játék.

Az abnormális játék, és ez a villámjáték, mikor öt percet kap mindenki arra, - ez fog most is történni tulajdonképpen - hogy egy olyan mondanivalót elmondjanak, amit esetleg 50 percig vagy másfél óráig kellene mondani.

A rendes sakkozók is játszanak őrült játszmákat, amikor egy nagy verseny után leülnek a legjobbak és játszanak. Tehát arról van szó, hogy aki szót kap az leüti az óráját és utána öt percig megy az óra. Öt perc után van egy zászlónak nevezett dolog. Hogyha ez a zászló a végére ér, akkor leesik a zászló. Ennyi a sakkórának a működése.

Nem csönget. Azért nem csönget, mert hogyha csöngetne, akkor észre lehetne venni. Ebben a trükk - az öt perces játszmában - nemcsak az, hogy le kell játszani az egész játékot öt perc alatt, hanem az, hogy figyelni kell, hogyha az állás teljesen rossz - mondjuk - az én számomra, de az ellenfelem órája esik le, akkor én nyerek.

Bocsánat, hogy fordítva mondtam. Teljesen mindegy.

Tehát az időnek nagyobb szerepe van.

az első előadó: Beke László