2019. július 19 - 28.

english

HANGHÁTTEREK K51/első kert
HANGHÁTTEREK - K51/első kert - Area 51 / 51-es Körzet - Kapolcs 2019 HANGHÁTTEREK - K51/első kert - Area 51 / 51-es Körzet - Kapolcs 2019

A MINDEN NAP SZÉP NAP program és kiállításesemény
a 2018-as TEDx előadások hangfelvételeivel indul
az első kertből, de már az utcai padokon ülve is hallgatható.


Az impulzusok fontossága | Réti Virág

TEDxGyőr (13:00)

Az impulzusok fontosságáról. Az emberi kreativitás számára új fizikai perspektívákat nyithat, ha gondolkodásunk eltér a megszokott keretektől. A lehetőség adott, a koponyánkban lévő szuperszámítógép számítási kapacitása szinte végtelen, bármely más ember alkotta géphez hasonlítva. A mi felelősségünk, hogy impulzusok széles skáláját biztosítsuk neki és a legtöbbet hozzuk ki a szuperszámítógépünkből. Milyen impulzusokkal formáljuk egymást közösségeinkben? Mit ad nekünk a közösség és mit adunk mi a közösségnek? Nemzetközi startup vállalkozó, molekuláris bionikus mérnök vagyok. 2014-ben az egyetem elvégzése után az USA-ban megalapítottam startup vállalkozásomat, a Cabsolutely-t, mely több alkalommal részesült befektetésben neves amerikai befektetők bevonásával.
Négy éve a kinti és hazai közösségek aktív résztvevője vagyok.


Három nap pizsamában | Bagi Zsuzsi

TEDxBenedekHegy (11:27)

Mindannyiunkat érnek csalódások, veszteségek az életben. „Ne csüggedj, menj rögtön tovább! Gondolkozz pozitívan!” – biztatnak minket az internetes motivációs videók. Tényleg attól gondolkodunk pozitívan, hogyha tudomást sem veszünk a minket ért csapásokról? Mit lehet tenni, ha nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan azt szerettük volna? Zsuzsi több újrakezdés tapasztalatát és kutatások eredményeit használta fel az előadásához, amelyben arra is választ ad, hogy mire lehet jó 3 nap pizsamában. Bagi Zsuzsi szenvedélye, hogy segítsen másoknak a lehető legtöbbet kihozni önmagukból. Nemzetközi vállalatnál dolgozik koordinátorként, mellette készségfejlesztő tréningekkel és coachinggal is foglalkozik.


Milyen lehet csak egyvalamilyennek lenni... | Borbély Alexandra

TEDxLibertyBridgeWomen (13:37)

Borbély Alexandra színművész Szlovákiában született, 18 éves kora óta Magyarországon él és dolgozik, így két kultúra elemeit egyesíti játékában. 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, azóta a Katona József Színház tagja. 2017-ben az Európai Filmakadémia (European Film Awards) legjobb színésznőnek járó díját vehette át a Testről és lélekről című filmben nyújtott alakításáért. 2018-ban Jászai Mari-díjat kapott kiemelkedő színművészeti, színházi tevékenysége elismeréseként. Alexandra a szlovák-magyar kettős identitásáról és az ezzel kapcsolatos megéléseiről mesél a TEDxLibertyBridgeWomen színpadán. Őszinte előadásában abba avatja be a nézőket, hogy ez a kettősség vajon előny-e vagy hátrány, és erről való döntésünk hogyan befolyásolja életünket, tetteinket.


Iskola? Soha! | Léna Imre Anna

TEDxYouth@Budapest (13:20)

Imre Anna Léna 11. osztályos diák, magántanuló, jelenleg jogra készül. Többször vállalt már gyerekekkel kapcsolatos diákállást, most is angol nyelvet tanít. Elsősorban a történelem, a jog, a művészetek és a társadalmi problémák iránt érdeklődik. Társszerzője egy magántanulósággal foglalkozó könyvnek, és cikket is publikált ebben a témában. Előadásában arról beszél, miért érdemes, illetve miként lehetséges magántanulónak lenni ma Magyarországon.

HANGHÁTTEREK - K51/első kert - Area 51 / 51-es Körzet - Kapolcs 2019

Itt az idő felnőni! | Hodász András

TEDxDanubia (11:56)

Hodász András ma talán anakronisztikusnak tűnő foglalkozást űz: római katolikus pap, ugyanakkor népszerű író, blogger, vlogger. András egyike azoknak az ifjú véleményformálóknak, akik az elmúlt években robbantak be a köztudatba: hiteles, őszinte megnyilatkozásai napjaink legizgalmasabb közéleti erkölcsi kérdéseit vetik fel újszerű hangvételben és technológiával.


A sikerhez vezető út | Hajdu Péter

TEDxBudapestMetropolitanUniversity (11:07)

Ha van egy álmod, amit céloddá teszel, és amiért kitartóan küzdesz, boldogságod előbb-utóbb garantált. Ugye? De mi történik, ha hiba csúszik a rendszerbe?


Új Hitel | Dr. Csepeli György

TEDxDanubia (17:57)

Az előadásban Csepeli György a Himnusz és a nemzeti ünnepek elemzésén keresztül plasztikusan mutatja be a magyarok negativitásának alapját, a sarc-mentalitást, a bizalmatlanságot és a gyanakvást. Azt, hogy nem tudunk kooperálni, kiskapukat keresünk. Szerencsére bemutatja azt is, hogy van kiút! A hitel-mentalitás, a bizalom és a közös célok egysége. Hiszen a sikeres és szabad egyének hozzák létre a sikeres és szabad nemzetet. Dr. Csepeli György kiváló magyar szociálpszichológus, közéleti személyiség, közkedvelt média-szakértő. Már ifjú egyetemi tanárként is a társadalomlélektan, a nemzeti tudat és a csoportközi viszonyok inspirálták. Kutatásai során arra a kérdésre keresi a választ, hogy a nemzetkarakter megértése miképpen segít nekünk a panaszkultúra megváltoztatásában.


Mielőtt elítélnél egy generációt,
hallgasd meg az ő véleményüket is!

TEDxDanubia (15:21)

A kidsnews.hu szerkesztőségében 30 eltökélt tizenéves dolgozik azon, hogy cikkeiken keresztül értéket teremtsenek, a Z generáció számára egyfajta hidat képezve a felnőtt és a felnövekvő nemzedék között. Öt fiatal szerkesztő – Papp Júlia, Orbok Réka, Borsodi Eszter, Solymosi Máté és Juhász Gréta – mesél az őket sújtó sztereotípiákról. Az oldal alapítója és ötletgazdája, Braczkó Szilvia pedig róluk beszél, és arról, hogy valóban milyen is tizenévesekkel dolgozni.


Vallomás az útkeresés nehézségeiről | Szabó András Ákos

TEDxBudapestMetropolitanUniversity (5:48)

Mi késztet arra valakit, hogy egy szélsőséges csoporthoz csatlakozzon - és így lázadva embereket félemlítsen meg? Talán mindenki csak arra vágyik, hogy valamivé válhasson, és valahova tartozhasson?


Siker névtelenül | Bognár Péter

TEDxYouth@Budapest (10:20)

Már gyerekkora óta tudta, hogy olyan pályát fog választani, ahol emberekkel foglalkozhat és segíthet másokon. 17 évesen találkozott először mentőkkel, ekkor döntötte el, hogy ő is ezt a hivatást választja. Nem vették fel az orvosi egyetemre, így mentőápolóként dolgozott, közben szakápolói végzettséget szerzett, tűzoltóként önkénteskedett, majd csatlakozott a keresőkutyás mentőkhöz. Később a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi karán tanult tovább mint mentőtiszt, jelentkezett a Mentőmotoros Szolgálathoz, ahol azóta is dolgozik.


Igazság mint terápia | Tisza Kata

TEDxLibertyBridgeWomen (19:57)

Tisza Kata író, coach, társadalomkutató. Hat szépirodalmi művet jegyez, sajátos műfaja egyfajta terápiás irodalomként határozható meg. Társadalmi munkája az emberi méltóság megőrzését szolgálja. Előadásában az életútkutatásai tudományos eredményeit, praxisában szerzett tapasztalatait és a sajátos hangvételű művészetét ötvözve mutatja be a hazugság jelenségének kapcsolati és önismereti vonatkozásait és a lehetséges kiutat.

HANGHÁTTEREK - K51/első kert - Area 51 / 51-es Körzet - Kapolcs 2019

2019. július 19 - 28.