ZÁRÓ DOKUMENTUM*
AZ ARTPOOL 2003-AS ŐSZI PROJEKTJEIHEZ

From: "Artpool" <artpool@artpool.hu>
To: <kolesar@pentaton.hu>
Sent: Monday, March 03, 2003 11:18 AM
Subject: Oszi fesztival 2003

Tisztelt Kolesár Krisztián!

Ma értesültem Máté Pétertöl, hogy az Őszi Fesztiválnak uj müvészeti vezetése van. Az Artpool 1992 óta hagyományosan résztvevöje a Fesztiválnak, egyrészt a Liszt Ferenc téri szabadtéri táblakiállítással, másrészt az Artpool P60-ban, a Paulay Ede utcai kiállitóterünkben, kifejezetten az Őszi Fesztiválra idözitett kiállítással, mely hagyományosan a legjelentösebb és leglátványosabb éves kiállításunk. Rendezvényeinket minden alkalommal anyagilag is támogatta a Fesztiválközpont, e nélkül nem is lettünk volna képesek ezeket létrehozni.

Reméljük, hogy a továbbiakban is folytatódik eddigi szoros együttmüködésünk az Őszi Fesztivállal.

Kérjük, folyamatosan tájékoztassanak, az ezévi program alakulásáról, illetve amennyiben bármi, az Artpool tervezett programjait és részvételét érintö változás történne.

Üdvözlettel
Klaniczay Júlia

"Budapesti Oszi Fesztivál" wrote:

Tisztelt Klaniczay Júlia!

Köszönöm levelét. A fesztivál számára természetesen a jövoben is megtiszteltetés együttmuködni (gondolkodni, kitalálni és megvalósítani) olyan intézményekkel, kiknek neve, tevékenysége és dinamizmusa a fesztivál nívóját növelheti, s kiknek ugyanúgy fontos, hogy részt vegyenek e nagymúltú - talán most kissé megújuló - rendezvénysorozatban.

Kérem, a fentiek értelmében szíveskedjen elküldeni nekünk terveit az Ezévi fesztiválra, hogy minnél elobb gondolhassunk velük s viszont! A fesztivál idén október 17-tol november 2-ig tart.

Tájékoztatom, hogy a BOF (és egyenlore összes munkatársa) e-mail címe: bof@fesztivalvaros.hu

Köszönettel és tisztelettel:

Kolesár Krisztián
produkviós vez.

ápr. 29-én

Tisztelt Kolesár Krisztián!

Lassan kialakult, hogy pontosan mit is tervezünk az Őszi Fesztivalra
csinalni: csatoltan küldom az erről szóló tájékoztatót.

Gondolom nem kell ecsetelnem, hogy igen nagy szükségünk van a projektekhez az Őszi Fesztivál anyagi támogatására (amennyiben költségvetést kérnének szivesen küldök).

Az idei év nekünk pénzügyileg katasztrofális, jo lenne ha mielobb eldolne mennyi tamogatasra szamithatunk a produkciokhoz, hogy aszerint tervezhessunk.

Üdvözlettel
Klaniczay Julia

From: "Artpool" <artpool@artpool.hu>
To: "Budapesti Oszi Fesztivál" <bof@fesztivalvaros.hu>
Sent: Friday, May 09, 2003 12:51 PM
Subject: Re: Oszi fesztival 2003

Tisztelt Kolesár Krisztián!
Az alábbi levelet ápr. 29-én egyszer már elkuldtem, de mivel semmi visszajelzés nem jött, nem vagyok biztos benne, hogy megérkezett, igy inkább elküldöm mégegyszer.

Üdvözlettel
Klaniczay Julia

"Kolesár Krisztián (Budapesti Oszi Fesztivál)" wrote:

Tisztelzt Klaniczay Júlia!

Köszönettel megkaptuk levelét. Kovalik Balázs muvészeti vezeto jelenleg Berlinben tartózkodik, de továbbítom neki az anyagot és valószínuleg o közvetlenül válaszol majd.

Üdvözlettel:

Kolesár Krisztián

Subject: Re: Oszi fesztival 2003
Date: Tue, 10 Jun 2003 13:23:05 +0200
From: Artpool <artpool@artpool.hu>
Organization: Artpool Art Research Center
References: 1 , 2 , 3 , 4

Tisztelt Kolesár Krisztián!

Ugye nem merült feledésbe az általam küldött anyag?

Mindenesetre, mivel már egy hónap eltelt azóta válasz nélkül, biztos, ami biztos, mégegyszer csatolom.

Üdvözlettel
Klaniczay Júlia

Subject: Őszi fesztival 2003
Date: Tue, 10 Jun 2003 11:35:39 +0200
From: Budapesti Őszi Fesztivál <bof@fesztivalvaros.hu>
To: artpool@artpool.hu

Kedves Klaniczay Júlia!

Elnézését kérem, akkor valahol elkeveredett a válasz. A következő fenntartásaim és gondolataim merültek fel az Önök által átküldött tervezettel kapcsolatban.

Bevallom, nem tartom túlzottan izgalmasnak a koncepcitervezetet. A Liszt Ferenc téren megjelenő szövegek még beleillenének a fesztiválba, de ezen a területen sem bánnám, ha valami továbblépés történne. Évről évre ismétlödik ugyanaz a koncepció. Én magam nagy lelkesedéssel olvastam az elején, mert újszeri volt, de az évek során elúntam magam is. Bár teljesen más szövegek kerültek fel, a megjelenés azonossága mégis összemosta számomra az egészet, és elveszettetem az érdeklődésemet. Ezzel többen így vagyunk, de mint mondom, magával a ténnyel, hogy szövegidézetek kerülnek az utcára, teljesen egyetértek. Kérdésem, nem lehetne-e ennek megjelenítését megújítani, más formába önteni?

A másik program azonban, egyáltalán nem tartozik az izgalmas fesztiválprogram elnevezés kategóriájába. Nem szeretnék senkit megsérteni, sem az alkotókat, sem a válogatókat, kiállításszervezőket.
Nem az a kérdés, hogy van-e szükség egy ilyen kiállításra, hanem hogy az Őszi Fesztivál arculatába mennyire illik bele.

Nos, a BÖF sajnos elág salátás állapotban van még, és így akár be is csúszhatna, de éppen ez az amit nem szeretnék: szaporítani a poszt alkotások számát. A fesztiválnak arra kellene törekednie, hogy új dolgok szülessenek, amik eddig nem voltak láthatóak, vagy amik csak e fesztiválon léteznek. Hangsúlyozom, ez lenne a cél. Valóban nem tudjuk megvalósítani minden tekintetben, de úgy érzem, épp a képzőművészet az az oldal, ahol Magyarországon meglehetősen sok izgalmas és új anyag, művesz és alkotás létezik.

Nem tartom szerencsésnek, hogy e fesztiválon ujraértelmezzük, szabdaljuk, válogassuk a múltat. Mint mondtam, ezt nem tartom érdektelennek, de a fesztiválnak nem ebbe az irányba kellene haladnia, ezért arra kerém Önöket, hogy amennyiben van lehetősegük és kedvük, dolgozzanak ki egy inkább ehhez a koncepcióhoz kapcsolódó kiállítástervet, amit szeretettel fogadnánk a fesztiválon - noha biztosan tisztában van vele, a táamogatási lehetőségeink nem éppen rózsásak.

Érdeklődéssel várom további javaslataikat!

Üdvözlettel:

Kovalik Balazs

Subject: Oszi fesztival 2003
Date: Friday, June 13, 2003 17:11

Kedves Kovalik Balázs!

Klaniczay Júlia illetékességből átküldte levelét,
amelyre az alábbiakban válaszolnék:

Elnézését kérem, de nem értem felmerült fenntartásait és gondolatait a 2003-as BÖF tervezetünkkel kapcsolatban. Nem értem miért gondolja, hogy az Artpool évről évre ismétli ugyanazt a koncepciót. Ennek a megállapításnak az igazsága könnyen kideríthető az interneten. Ha bárki bemegy az Artpool BÖF programjainak gyűjtő oldalára és érdeklődve, figyelmesen végiglapozza a projekteket még csak hasonlóságot sem tud felfedezni.

http://www.artpool.hu/gyujto/oszi.html

Március 3-án értesültünk Máté Pétertől, hogy az Őszi Fesztiválnak új művészeti vezetése van. Bejelentkezésünkre megtudtuk Kolesár Krisztiántól, hogy a "nagymúltú rendezvénysorozat talán most kissé megújul". Ezután ápr. 29-én átküldtük tervezetünket. A válasz: Kovalik Balázs művészeti vezető jelenleg Berlinben tartózkodik, de továbbítom neki az anyagot és valószínűleg ő közvetlenül válaszol majd. Június 10-én Klaniczay Júlia érdeklődő levelére kaptuk meg az ön "felmerült fenntartásait és gondolatait".

Sajnos a legkevesebb információnk sincs az alakuló "új" Őszi Fesztivál arculatáról, ezért nem tudhatjuk elképzelni, hogy programunk mennyire nem illik bele. Ha sziveskedne megfogalmazni a BÖF programot legalább annyira, mint amennyire a Tavaszi Fesztivál teszi, pl. egy szlogennel vagy mottóval, már az is lehetne talán egy közös pontja az együttműködésnek. Persze, leveléből az együttműködésre való hajlandóságot nem olvashattam ki, inkább ennek ellenkezőjét, egyfajta autoriter személyességet, amely nem szokott kedvezni a valóban "új" alkotásokat létrehozni szándékozók mozdulatainak.

A nagyfokú személyesség okát keresve csak azt gondolhatom, hogy az igazgató úrnak bizonyára kész listája van a résztvevőkről, igy felesleges bármit is javasolni. Egy másik motívum a "kifárasztásos technika", ami szintén nagyon régről ismeretes. ("amennyiben van lehetősegük és kedvük, dolgozzanak ki egy inkább ehhez a koncepcióhoz kapcsolódó kiállítástervet, amit szeretettel fogadnánk a fesztiválon") Csodálkozom, van aki nem tudja, hogy egy projekt létrehozása mennyi felkészültséget és mennyi időt kiván? Ha komoly, ha kutatási projekt és nem szaloncukor! Lehetne persze blöffölni is a "koncepcióhoz kapcsolódva", de a blöffnek meg mi értelme, ha "a támogatási lehetőségek nem éppen rózsásak".

Az Artpool "szokása" szerint minden publikus projektjében figyelembe veszi az összes lehetséges kommunikációs szempontot, tehát nem csak a "támogatók" szempontjait. Ezt abból a meggondolásból teszi, hogy igy váratlanul, előre nem godolható "új" szempontok is bekerülhetnek a projektbe. Az "új ami még soha nem volt" lehet talán egy koncepció része, de önmagában nem értelmezhető.

Az Artpool Művészetkutató Központ azon ritka intézmények közé tartozik amely a "nagymúltú" Budapesti Őszi Fesztivál programnak indulása óta alkotó résztvevője, továbbá az egyetlen olyan intézmény amely álhatatosan dokumentálta BÖF részvételét az interneten.

Aki kutató tudja, hogy minden "új" dolog - melyet jövőképernyőjén vágyik megjeleníteni - abban a múltban kezdődik, amelyet még senki sem vett észre. Ezért a jövőnek tételezett "új"-ság az információs társadalmakban fokozódóan az ismeretlen múlt valamely jövőkép kontextusában jelenik meg és általában váratlanul. A szituáció legérdekesebb nézete, hogy a jelen megértése is a feltáratlan múlthoz és a lehetséges jövőképekhez kapcsolódik, így lehet értelme a művészetet kutató munkának és csakis ennek eredményeiből teremtődhet "újjá" a kultúra is. Röviden ennyi az Artpool sokirányú működésének koncepciója és a figyelmes olvasó számára ez elég jól dokumentálódik a világhálóba szövődve az Artpool weboldalain.

Üdvözlettel:

Galántai György

A „megújult” BÖF programjai: fesztivál jelen időben

[…] Az idei fesztivál középpontjában is a táncmivészet, a zene, a színház, a film- és képzőmivészet áll. Ismét Budapesten üdvözölhetjük a Cirkus Cirkör társulatot, akik fantasztikus légtornász-, fenomenális zsonglőr- és veszélyes akrobatamutatványok egész sorát mutatják be színházi körülmények között. Fellép a világhírű angol Arditti vonósnégyes, és igazi csemegének ígérkezik Ligeti György madrigáljainak előadása a Rudas fürdőben. Új felfogásban kerül bemutatásra Lendvay Kamilló tévéoperája, A tisztességtudó utcalány Mundruczó Kornél rendezésében. A mozirajongók idén a magyar avantgárd és kísérleti filmművészet legjelentősebb alkotásait tekinthetik meg egy csokorban. […] (beköszöntő)

Képzőművészeti események:

Kovalik Balázs elmondta, hogy egyetlen tervezett program marad el: a Ludwig Múzeum nem tudta megszervezni azt a tárlatot, amely a képzőművészeti bemutatók gerincét adta volna.

A Vármegye Galéria, az Erdély Művészetéért Alapítvány budapesti galériája Határok nélkül címmel másodszor rendez válogatást hazai művésztelepeken született alkotásokból, melyek a határon túli kortárs magyar művészet legfrissebb fejleményeibe engednek betekintést.

A BÖF és az ARC művészeti társulás rendhagyó vállalkozásba kezd idén, amikor közösen nagyszabású köztéri szoborpályázatot kezdeményez PONT:ITT:MOST címmel. A pályázati kiírás ismertetése a „Public Art” program keretében a Kultiplexben. […] Szemben a hagyományos emlékművek örök üzenetével, aktuális és közérthető művek létrehozását állítja a középpontba, melyek egyszerre nyújtanak szórakozást, kikapcsolódást és teremtenek fórumot a nyilvános párbeszédnek.

Mint ahogy a zene és a tánc elválaszthatatlanok, az e-jam a képzőművészetet sem zárja ki. Épp ellenkezőleg, avantgárd eszmékre hivatkozva a művészetek egységét, a stílusok és műfajok közötti átjárhatóságot hirdeti. Budapesten a Dél-Burgerlandban élő Gregor Pokorny és a maribori Gregor Germ mellett a magyar Bodó Sándor élő festészeti performansza fűszerezi a várhatóan pikáns zenei keveréket!

Az egyidejűség (egy dolognak különböző pontokon való szimultán jelenléte) és az interaktivitás (a műalkotások állandóan változó és változtatható formája) számtalan új gondolatot ébreszt az aurával kapcsolatban. A C3 által megrendezett kiállítás az interaktív komputerinstallációtól a videoművészetig a médiaművészet széles skáláját mutatja be. Pályázat alapján meghívott magyar résztvevők mellett nemzetközi művészek alkotásai nyújtanak áttekintést az új médiumok legfrissebb fejleményeiről.

<>