THREES AND TRINITIES HÁRMASOK ÉS HÁRMASSÁGOK

[english]

TÍZ SZÖVEG SZEMÉLYISÉGEKNEK, MŰVÉSZETNEK ÉS A VILÁGNAK
A HARMADIK FAJTÁBÓL

Kutatások bizonyítják, hogy a művészetcsinálás a legszokatlanabb körülmények közepette, a legváratlanabb emberektől is születhet, mindez aláhúzza azt, hogy bárki felnyithatja a bensejében lakozó kreatív képességek felé vezető utat. A következő tíz szöveg mindegyike reális, de csak egyikük valódi. Küldd el a <peterhaining@hotmail.com> címre, hogy szerinted melyik megoldás a helyes (szövegek, fotók, rajzok stb.)!

A művész tengerbiológus, az ausztráliai Nagy-korallzátonyon él. Hobbijai közé tartozik olyan chatszobák látogatása, ahol hasonló gondolkodású pedofilokkal találkozik, akik szintén érdeklődést mutatnak a pre-pubertás sellők iránt. Feleségétől elvált, az asszony öt gyermekükkel a Mojave-sivatagban él, olyan messzire a búvár környezettől, amennyire az csak lehetséges. Annak ellenére, hogy jobb karját vállból letépte egy fehér cápa, minden normális funkciót fürgén, ügyesen és humorral képes elvégezni. Olajvászon képeinek témáit sötét képzelgéseiből meríti; festéskor jobb lábával tartja hatalmas, piszkos palettáját.

B művész toxikológus, aki egy ritka baktérium kutatására specializálódott; e baktérium csakis a bomlásnak indult núbiai törzsi testek beleiben lelhető fel. Jóllehet a szub-szaharai melegek jogainak szószólója, egyedülálló férfi érzelmi kapcsolatok nélkül. Egy kongoléz pigmeus és egy Dumbartonból való skót misszionárius gyermeke, és annak ellenére, hogy ő maga csak 1,6 méter magas, a fehér középosztálybeli társadalom hierarchiájában való tájékozódás nem jelent gondot a számára. Jelenleg Dar-es-Salaamban él és a Queen’s College ösztöndíjasa Oxfordban. Művészete fotó alapú, ff kísérleti sötétszobai eljárásokkal dolgozik.

C művész Írország autodidakta művészetének vezető autoritása. Végzetesen magányos, akit a gyújtogatás, és az áruházi lopások érdekelnek. Öngyilkosságról ábrándozik, hogy elvesz egy nála húsz évvel fiatalabb lányt és lesz annyira tehetős, hogy megengedhessen magának egy hormonterápiát és egy új fogsort. Nyughatatlan vágya, hogy a vízen éljen, nyomát se lássa emberi létnek a horizonton. Művészetében a mindennapi rítusok és az identitás zsarnokságával foglalkozik.

D művész egy csavargó, aki Rotterdamban él egy elhagyatott konténerben, amit utoljára illegális emigránsok Egyesült Királyságba való szállítására használtak Zeebrugeren és Doveren keresztül. Sokat utazott az európai kontinensen, az Amerikai Egyesült Államokban, latin Amerikában, Ázsiában és Ausztráliában. Visszatérő rémálom gyötri: felriad egy palotában, bőven van pénze a bankszámláján ahhoz, hogy élje az ökoszisztéma fő-szennyezőinek fényűző, extravagáns, materialista életmódját. Közterekben hajt végre intervenciókat, számos alkalommal letartóztatták.

E művész félig-meddig visszavonult tőzsdeügynök, aki minden aggály nélkül átgázol az ártatlanokon és a gazdaságilag naivakon, csak hogy kaviárral és pezsgővel tömhesse saját és kitartottjai száját. Egészséges barbadosi apartmanjára irigy iparmágnások és fiatal sztárjelöltek fenik a fogukat. Felesége, egy dacos hippi elhagyta, hogy Goára költözzön egy kommunába, ahol embercsontból készít nippeket a soha ki nem elégülő turistapiacra. Neje inspirálta művészetében: hétköznapi tárgyakat aranyoz be, majd ad el válogatott üzletfeleinek és gyűjtőknek.

F művész olyan bestsellerek szerzője, mint a Szövetség Horvátországban, a Szex és kortárs boszorkányság és a Földöntúli szenvedélyek ötven éjszakája. Vidéken él, Aberdeenshire-ban szociális munkás élettársával, két gyermeket nevelnek. Londonban végzett a University Colegeben, hobbijai közé tartozik a pszichogeográfia, a ritka malátawhisky, a kötés, szövés és a viperatenyésztés. Tradicionális formákkal dolgozik, környékbeli köveket használ, melyek vélekedése szerint a földi erőkhöz kötik őt.

G művész New York-i galerista, aki gazdag herék művészetét állítja ki. Ezeket a munkákat többnyire bárkinek odaadják, akinek kell, mivel a művészek annyira gazdagok, hogy megengedhetik maguknak ezt a nagylelkűséget. A galéria non-profit jótékonysági programként működik, és társadalmi deviánsok munkáit is bemutatja. Ezeket a munkákat általában valódi művészeti értékük sokszorosáért sikerül eladni. Úgy véli, ez a marketing stratégia megalapozza filozófiai és pénzügyi egyensúlyát. Álma, hogy egy húsz éves terrorista kezei közt haljon meg, mialatt az a fináléjára készül, mint öngyilkos merénylő. Miniatúrákat készít, postabélyegek festésére specializálódott.

H művész mániás képzelgő, szívesen mutatkozik női ruhákban, családja, barátai körében meztelenül érzi magát felszabadultan. Lille-ben dolgozik postai alkalmazottként. A mail-artos években örömmel kezelt többrétegű borítékokat és csomagokat, melyeket Franciaországba küldtek művészeknek és galériáknak. Megviseli a digitális kor virtuális postájának beköszönte, utálja kézbesíteni az évente több tonnányi reklámot. Nyugdíjas korára azt tervezi, léghajós lesz, így a levegőből tudja terjeszteni különböző, Európa szerte működő disszidens csoportok propaganda anyagait. Eredetileg a mail-art által inspirálva kezdett el bélyegzőket tervezni. Jelenleg plakátokat tervez radikális szocialista csoportoknak.

I művész állatkerti gondozó Berlinben. Orrszarvúkkal, gekkókkal, piranhákkal és gyűrűsfarkú makikkal foglalkozik. Hobbijai közé tartozik az extrém voyerizmus (kukkolás), illetve szeret szolgálaton kívüli rendőrnők után lopózni. Házas, három gyermek édesanyja (két lány, egy fiú), Potsdamban él. Álma, hogy elhagyja Németországot és a skóciai Wester Ross hegyei közt telepszik le, ahol létrehozza a világ első áfonyaültetvényét. Hiszi, hogy a biodiverzitás alapvetően szükséges a turizmus térnyeréséhez és, hogy saját vállalkozásának társadalmi-gazdasági hatása lesz egy olyan régióban, amely rendkívüli elnéptelenedést ér meg. Politikusok büsztjeit készíti különböző állatfajok ürülékéből, de a jövőben a tájkép alapú installációk felé szeretne továbblépni.

J művész vízvezeték-szerelő, volt ejtőernyős. Szeret puszta kézzel harcolni, követni és túlélő gyakorlatokat végezni. A wc szerelés képességét nem tekinti a céljaihoz megfelelő eszköznek. Nem akarja erre építeni karrierjét. Szívesebben szolgálna zsoldosként egy rövid ideig, hogy elegendő külföldi valutát gyűjtsön ahhoz, hogy visszavonuljon és a művészetnek szentelhesse magát. Nemrégiben a könnyekig meghatotta egy, az Outsider Artot bemutató kiállítás; hiszi, hogy hozzájárulása a művészet világához nélkülözhetetlen lesz.

HAINING, Peter (GB) [levelező lapok]