2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

E-mail: A budapesti Media Research Alapitvany meghivasara
es a svajci Pro Helvetia Alapitvany tamogatasaval
FELIX STALDER
ket eloadast tart a Magyar Kepzomuveszeti Fooiskolan
az eloadas cime: Digitalis identitas
elso resz: februar 23 szerda de. 10.30h
masodik resz: februar 24 csutortok du. 18h
helyszin: Muveszettorteneti eloado, MKF, VI.ker. Andrassy ut 69-71

Felix Stalder iro, kutato, temaja a halozat kulturaja es politikaja. A torontoi egyetem McLuhan Programjanak tagja es ezen belul annak a Probe-nak a tarsigazgatoja, ami a McLuhan Program agykozpontjanak szamit. Torontoban el, ahol jelenleg a PhD munkajan dolgozik. Felix Stalder szerkesztette a README! (ASCII Culture and the Revenge of Knowledge, Autonomedia, New York, 1999) cimu tanulmanykotetnek az internet es a gazdasag temajaval foglalkozo fejezetet.

Budapesti eloadasanak a temaja korunk egyik kozponti kerdese: mikent befolyasolja szemelyes onmeghatarozasunkat korunk megvaltozott kulturalis, tarsadalmi es kommunikacios kornyezete. Ennek a kerdesnek elsodleges fontossaga van a nyilvanossag figyelme elott dolgozo muveszek szamara.


lásd még: Turi László: Net-sajtó Magyarországon: új média, régi gondok. (részletek)

„Tény, hogy az ajándékgazdaság a hatvanas évek amerikai újbalos mozgalmaiban kapott különös jelentőséget – abban az időszakban, amelyben az internet őse, az amerikai honvédelmi tudományos kutatásként finanszírozott Arpanet hálózat létrejött. Richard Barbrook részben ezzel az összefüggéssel magyarázza a hálózati gazdaság különlegességét: Annak ellenére, hogy a netet eredetileg az amerikai hadsereg számára találták ki, valójában az ajándékgazdaságra épül. Eleinte a Pentagon még megpróbálta korlátozni számítógép-hálózatának nem hivatalos használatát. Hamar nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a net valójában akkor fejlődik igazán, ha hagyják az embereket, hogy maguknak építsék a rendszert. A tudományos közösségben az ajándékgazdaság már régóta ismert fogalom: az állami és alapítványi támogatásokat élvező tudósoknak nincs szükségük arra, hogy szellemi termékükből közvetlenül eladható piaci terméket hozzanak létre. [É]
A Szovjetunió összeomlása után ma már szinte senki sem hisz a kommunizmus elkerülhetetlen győzelmében. Ezzel szemben sokan elfogadják, hogy a Hegel által megfogalmazott „történelem vége” az amerikai neoliberális kapitalizmus. Mégis, éppen ebben a történelmi pillanatban, létrejött az anarchikus kommunizmus egy valóban létező változata a neten, és ezt elsősorban amerikaiak hozták létre. (Barbrook 1998).
Barbrook szerint az amerikai Új Bal valójában a high-tech ajándékgazdaság előfutára volt. Elgondolásuk azonban, mely szerint az ajándék az árucikk tökéletes ellentéte, a hálózaton már nem ennyire tisztán jelenik meg: a pénz alapú árucikk és az ajándék szimbiózisban élnek együtt a gyakran Új Gazdaságnak nevezett világban. Az internetezők néha ugyan vásárolnak on-line, alapvetően azonban inkább ajándékokat, ajándék információkat cserélgetnek egymás között – és a hálózat globális jellegéből következően mindenki jóval többet kap, mint amennyit valaha is képes volna adni. Az ajándékgazdaság és a kereskedelmi szektor egymást föltételezik, az interneten működő profitorientált vállalkozások érdeke, hogy egyre több ember vegyen részt az ajándékgazdaságban.” (Barbrook 1998).

„Felix Stalder ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy az ajándékgazdaság internetes szerepét nem szabad túlbecsülni. Szerinte az, ami a hálózat világában nem gazdasági természetű, ugyanúgy nem az a materiális világban sem: itt valójában legtöbbször pusztán a társadalmi élet egy formájáról van szó. Az ember nem szokott pénzt kérni attól, akit útbaigazít az utcán, és a kocsmai beszélgetésért sem jár díjazás.” (Stalder 1999)


Felix Stalder - link / Homepage