2000 - A VÉLETLEN ÉVE AZ ARTPOOLBAN
(a véletlen: csak a valamihez képest és a valamin túl lehetséges)

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 20. - A véletlen kiállítás rendezésének „véletlen munkanapja” reggel 8-tól este 8-ig az Artpool P60-ban. Negyven kiállító helyezte el munkáját a térben. A kiállítás kísérő programja a munkanapról készült videofelvétel. (Artpool)

A parlament sohasem fogja tárgyalni a megfigyelési bizottság jelentését - vélelmezi az ellenzék. A kormányfőnek politikai szempontból nem érné meg, hogy bizonyíthatatlan kijelentései ismét reflektorfénybe kerüljenek és nehéz lenne a kormánypártokat parlamenti vitára kényszeríteni. (origo/Magyar Hírlap)

Szlovákiában közúti ellenőrzés során egy Mitsubishi terepjáróból előkerült robbanóanyag elég lenne Pozsony belvárosának lerombolásához. A gépkocsi tulajdonosa egy munkanélküli, eredetileg rendőr volt, aki 1998-ban saját kérésére távozott a rendőrség állományából, ahol éveken át a fegyvernyilvántartásért volt felelős. (origo/MTI)

Elég egyetlen komolyabb ivászat a terhesség késői szakaszában, hogy akár 30%-kal kevesebb idegsejttel és agyi rendellenességekkel szülessen meg a magzat - ezt bizonyítják amerikai kutatók új eredményei. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 21. - Komoly forráshiánnyal küzd az agrártárca. Bár az idei támogatási rendelet még meg sem jelent, szakértők szerint az év második felében kimerülhet az agrárbüdzsé. A költségvetés eredetileg 148 milliárd forintot különített el a mezőgazdaság közvetlen támogatására. Csakhogy kiderült, ebben az összegben benne van az a 10 milliárd forintos bevétel is, amelyet a tárca nem tud teljesíteni, mivel egyetlen agrártermékből sincs állami készlet, amit piacra dobhatna. (origo/Népszava)

A szakértők szerint a közelmúltban hozott hazai adószabályok kedveznek majd a pénzmosás elburjánzásának. A jogszabály életbelépése óta 3500 pénzmosásról szóló bejelentés érkezett a rendőrségre, amelyből csupán 4 jutott el vádemelésig. Az ügyek jelentőségét mutatja, hogy az okozott kárérték meghaladta a kétmilliárd forintot. A tavalyi ezer bejelentés ellenére egy esetben sem tudták a nyomozók a pénzmosás tényét bebizonyítani. (origo/Népszava)

Európa szinte minden országában többet keresnek az ugyanolyan beosztásban dolgozó férfiak, mint a nők. Nagy-Britanniában egy hétfőn ismertetett tanulmány szerint 20 százalékkal alacsonyabb órabért kapnak a nők, mint az ugyanazt a munkát végző férfiak. Magyarországon ennél kisebb - csak 13 százalék körüli - az eltérés a nemek között a fizetések terén. (origo)

Minden német párt, amely valaha is kormányon volt, kapott pénzt üzletemberektől, és a pénzt - legalábbis részben - nem vezette be a hivatalos könyvelésbe - állítja egy interjúban a CDU adománybotrányának egyik fegyverkereskedő főszereplője. (origo)

Becslések szerint 1990-től 1998-ig mintegy 40 milliárd dollár érkezett Horvátországba nagyrészt az országot elhagyó horvátok köreiből. A Vecernji List című zágrábi napilap szerint kizárólag ennek a devizatámogatásnak volt köszönhető a horvát „gazdasági csoda”, amely 1998-ban ért véget. (origo/MTI)

A banán Nagy-Britanniában terem, a gyapotot a birkák adják, és az olívaolajat a hollandok gyártják. Többek között ezeket a félreértéseket hallották azok a kutatók, akik az Európai Unió országainak 9 és 10 éves gyermekeinek a körében végeztek felmérést annak érdekében, hogy kiderítsék, tudják-e a fiatalok, hogy mi van a tányérjukon. (origo)

Egy újonnan közölt tanulmány szerint a génterápia módszereivel is felvehetjük a küzdelmet a halálos betegség ellen. A HIV-vírus egyik kulcsfontosságú génjének gátlásával a vírus szervezetben való szétterjedését lehet blokkolni. (origo)

Az internetes aukciósház, az eBay németországi oldaláról törölt egy bejegyzést, amely működőképes emberi vesét kínált eladásra. A vese értéke az aukció leállításának pillanatában 100 ezer dollár volt. „Kiválaszthatod, melyiket kéred..., a másikra az életben maradás miatt szükségem van” - hangzott a felhívás, amelyet egy svájci ügyfél tett közzé február 18-án az árverező oldalain. Az árverésre szánt tétel egészen február 20-án délig volt látható. (origo)

Szaúd-Arábia tiltakozott a nigériai hatóságoknál amiatt, hogy vallási zarándoklat örve alatt nagy számban utaznak be nigériai örömlányok a muzulmán szent helyeket őrző sivatagi királyságba. Hosszú listát adtak át azokról a nigériai kerítőkről, akik nőket toboroznak a „munkalátogatásokra”. (origo/MTI)

A Moszad egyik volt igazgatója egy újságban elismerte, hogy Izrael külföldi titkosszolgálata tevékenyen beavatkozott az 1962 és 1967 közötti véres jemeni polgárháborúba. A Moszad-tevékenység célja az arab világ megosztása volt - közölte a Moszad egykori főnöke a Háárec című izraeli lapnak. (origo/MTI)

A február 17-én kidobódott, 2000 km/s-os sebességgel száguldó napanyag vasárnap este elérte bolygónk közvetlen környezetét. Ha szerencsénk van, akkor ma éjjel sarki fényt láthatunk! (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 22. - A Közlekedési Minisztériumban sem tudják, hogy épül-e idén autópálya Magyarországon. Ennek eldöntése ugyanis nem az ő feladatuk. A Fejlesztési Bank elnökének tudnia kell a választ, ő azonban nem ment el a parlamenti bizottság ülésére, ahol éppen erről kellett volna beszélnie. (origo/RTL KLUB)

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Baszk fővárosban, az egyik áldozat az ellenzéki szocialista párt tartományi főtitkára. A miniszterelnök nemrégiben fogadkozott, hogy nem változtat hajthatatlan álláspontján a baszk szeparatizmussal szemben. Az ETA szeparatista gerillacsoport, amely immár három évtizede harcol Baszkföld függetlenségéért, merényleteivel mintegy 800 ember életét oltotta ki. (origo/MTI)

Csak könnygázzal tudták szétoszlatni a KFOR katonák az albán tüntetőket Kosovska Mitrovicában. Az albánok ugyanis áttörték a békefenntartók kordonját, és megpróbáltak a város szerbek lakta részébe átjutni. (origo)

Egy brit kormányzati nyomozás szerint iszonyatos bűnt követtek el tavaly a sheffieldi Északi Általános Kórház orvosai, amikor elfogadták egy beteg azon kikötését, hogy az általa felajánlott szervet csak fehér személybe ültethetik át. Nagy-Britanniában ugyanis minden rasszista szándékú szervfelajánlást el kell utasítani. (origo)

A közelmúltban amerikai tudósok első ízben határozták meg és írták le annak a fehérjének a szerkezetét, amelyik az A-típusú vérzékenység kialakulásáért felelős. Egy-egy kulcsfontosságú molekula szerkezetének a legapróbb részletekig történő megismerése segíthet működésének megértésében. (origo)

Az angol Nemzeti Fizikai Laboratórium kutatói két szinkronizált, szuperpontos atomórával - amelyek 300 ezer éven belül 1 másodpercre pontosak - végeztek el egy újabb kísérletet, amely mind a speciális, mind az általános relativitáselmélet jóslatait próbára tette. Az egyik órát egy Sanghajba, majd onnan visszajövő repülőn helyezte el, miközben a másik óra mindvégig Londonban maradt. A „repülő” óra 55 nanoszekundumot sietett a Londonban maradt párjához képest. (origo)

Nagy Korallzátonyon két queenslandi biológus véletlenül bukkant egy csoport új, természetes növényirtó szerre, amelyek emberre, állatokra és termesztett növényekre ártalmatlannak tűnnek. (origo)

A Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium kutatói új, biológiailag aktív üveget fejlesztettek ki, amelyen keresztül a fémimplantátumok a csonttal „összenőnek”, ami jelentősen növelheti a mesterséges csípő, térd, könyök és egyéb csontpótlások élettartamát. (origo)

Japánban az utóbbi években számos új szekta és okkult mozgalom alakult. A szakértők véleménye eltér arról, hogy mi lehet ennek az oka, de sokan úgy gondolják, a második világháború miatti stressz és az anyagi jólét együttes hatása miatt űr keletkezett az emberek lelkében, és ezt az űrt valahogyan ki akarják tölteni. (origo/MTI)

A kínai kormány megtiltotta, hogy elhunyt politikai vezetőknek emlékműveket emeljenek, felesleges és költséges gyakorlatnak minősítve e hagyományt. (origo/MTI)

Beke László művészettörténész az Artpool P60-ban, a véletlen kiállításon tartotta rögtönzött tárlatvezető-műelemző óráját, véletlenszerűen kommunikálva a Képzőművészeti Főiskola hallgatóival. (Artpool)

Postán jött: Dan ROSE (USA) Time Machine / Időgép

Carnation Research előrejelzése szerint Magyarországon 2000-ben a vártnál is dinamikusabban bővül majd a fogyasztói elektronikus kereskedelmi piac: mintegy 440 millió forintos forgalom mellett számos új szereplő belépése és a szolgáltatások színvonalának emelkedése várható. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 23. - A fejlett államokat tömörítő nemzetközi szervezet, az OECD legfrissebb éves jelentése szerint a magyar gazdaság az elmúlt négy esztendőben gyors léptekkel zárkózott fel a többiekhez. A folyamatok kedvező irányát jól jellemzi például, hogy tavaly - a huszonkilenc tagállam közül - a lengyelek után nálunk nőtt a leggyorsabban a munka hatékonysága. (origo/Népszava)

A budapesti Media Research Alapítvány meghívására a Magyar Képzőművészeti Főiskolán két előadást tart Felix Stalder torontói író, kutató. Az előadás témája: miként befolyásolja személyes önmeghatározásunkat korunk megváltozott kulturális, társadalmi és kommunikációs környezete. (Artpool)

A floridai kongresszus januárban hagyta jóvá a törvényt, amely kimondja: a kivégzések fő eszköze ezentúl a méreginjekció lesz a szövetségi államban, de az elítélt kérheti az 1924 óta alkalmazott, robusztus tölgyfa villamosszéket is, amelyet a köznyelv csak Old Sparky (Vén Szikrás) néven emleget. (origo/MTI)

Az állatvédők, élükön Brigitte Bardot-val már hat éve tiltakoznak a csurgónagymartoniak szórakozása: a kakasütés ellen. A nagyatádi bíróság kedvükre tett: állatkínzássá minősítette a látványosságot és utasította a csurgói önkormányzatot, hogy örökre szüntesse azt be. (origo/Blikk)

Az AOL Europe minden német általános- és középiskolának, továbbá az ország összes tanárának ingyenes internet hozzáférést kíván nyújtani. A bejelentés nyilvánvaló válaszlépés a rivális Deutsche Telekom korábbi felajánlására, amelyben a távközlési cég ingyen ISDN vonalak kiépítését ígérte a 40 ezer német iskolába 2001 végéig. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 24. - Egy brit diáklány két esztendőn át küzdött azért, hogy a szoknyahordást a téli hónapokra is előíró kötelezettség alól felmentést kapjon. Az iskola csak azután engedett, hogy az ügyet a szülő jogi útra terelte. (origo/MTI)

Az indonéziai Maluku szigetén a keresztények és muzulmánok között dúló fegyveres konfliktusban mindkét fél bevet a harcokba még hétéves gyermekeket is. A fiúcskákat gyújtóbombákkal megrakott hátizsákkal indítják a harcba. (origo/MTI)

Több mint 300 halálos áldozatot követeltek Nigéria északi Kaduna államában a hétfőn kirobbant, felekezetek közötti zavargások. A halálos áldozatok száma valószínűleg nőni fog. (origo/MTI)

Vlagyimir Putyin ügyvezető orosz államfőt merénylet fenyegeti. Az akciót csecsen terroristák tervezik - az orosz biztonsági szolgálat szerint. Putyinra közelgő szentpétervári látogatása során ezért gránátvetőkkel felszerelt katonák vigyáznak majd. Az akció megakadályozása érdekében 2,5 millió dollár vérdíjat is kitűztek a feltételezett merénylőkre. (origo/MTI)

A néhai amerikai elnököt, John F. Kennedyt akcióhősként láthatjuk majd a játékboltok polcain. A Hasbro játékgyár ugyanis a legendás politikust második világháborús amerikai haditengerész-főhadnagyként kívánja műanyagba önteni és G. I. Joe akcióhősként árusítani. (origo)

A Sidneyben rendezett húshagyó keddi felvonulás a legismertebb „melegkarnevál” a világon, a szervezők idén már mintegy 700 000 érdeklődőt várnak a helyszínre. Az első felvonulás 22 éve volt és akkor gumibotos rendőrök oszlatták szét. Erre emlékezve tavaly már a homoszexuális rendőrök is engedélyt kaptak, hogy egyenruhában felvonuljanak. Ausztrália katolikus és anglikán egyháza a felvonulás miatt most tiltakozott először. (origo/MTI)

Nagybánya mellett, ahol a román-ausztráliai Aurul aranybánya a Tisza és a Duna ciánszennyezését okozta, tovább szivárog a méreg. Mindezt a Der Standard című bécsi lap helyszíni tudósítója állítja. A román hatóságok szerint is bármikor újabb katasztrófa következhet be, mert a település néhány kútja már most is mérgezett. (origo/MTI)

A lengyel parlamentből kitiltották az alkoholt. A javaslat benyújtója szerint a szejm ugyanolyan munkahely, mint bármelyik másik, a képviselők ott végzett munkájukért fizetést kapnak. Márpedig szeszes ital árusítását a munkahelyeken törvény tiltja. (origo/MTI)

Julius Caesar megbízásából, Szoszigenész csillagász dolgozta ki a Julián-naptárat, mely 365 naposnak tekintett egy évet, és négyévenként iktatott be egy 366 napos szökőévet. A szökőnapot a korábbi naptár szerinti két szökőhónap kezdetének helyére illesztette be, ezért tüntetik fel a mai naptárak is a február 24-ét szökőnapként. (origo)

Az Artpool P60-ban, a véletlen kiállításon szökőnapi eventként meghirdetett összejövetelen mintegy száz különböző ember azzal okozott maradandó élményt magának, hogy aktív részvételével generálta a véletleneket. Az event közben a kiállítás megszűnt, hogy kiterjedjen a városba, az országba és a világba, hogy „hely-specifikusan” annak részévé váljon. (Artpool)

E-mail: A mail-art és a művészbélyeg véletlen szökőnapja. Már jó ideje nem érkezett az Artpoolba mail-art információ. A figyelmet először a két véletlen „art-man” keltette fel. E. F. Higgins III. New York-i networker címei: az Arky of Toast lapokon 1993-2000 között történt mail-art események néhány dokumentuma, művészbélyegek, többek között Ray Johnson emléklapok, és Patrick Beilman honlapján művészbélyegei is láthatók. A másik Nenad Bogdanovic e-mailje: a Man Gallery projektjének oldaláról egy link vezet ismét művészbélyegekhez, itt Rosemary Gahlinger-Beaune ápolja Michael Bidner művész-filatelista-élharcos emlékét. (Artpool)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 25. - Egy korábbi kanadai titkos ügynök szerint Margaret Thatcher volt brit miniszterelnök 1983-ban két akkori minisztere utáni kémkedéssel bízta meg Kanadát. Az USA, Nagy-Britannia, Kanada és Új-Zéland ugyanis közösen építette ki és működteti az úgynevezett Echelon rendszert, mellyel mesterien lehet kémkedni. (origo/MTI)

A BBC tv-társaság jóvoltából olyan filmfelvételek láttak napvilágot, melyek igazolják, hogy az orosz katonák kegyetlenkednek áldozataikkal. A hiteles felvételek bemutatása megnehezíti az orosz külügyminiszter és az Európai Unió emberi jogi biztosának mai találkozóját. (origo/MTI)

A jövőben engedélyezik Törökországban a sertéstartást - írta az egyik török napilap. A mezőgazdasági miniszter szerint ez a döntés közelebb hozza a török előírásokat az európai normákhoz. Az élelmiszer-áruházakban és hentesüzletekben a sertéshúst elkülönített helyen és szembetűnően megjelölve árusítják majd. (origo/MTI)

Indiában pénteken először választottak be kasztrált férfit az egyik szövetségi állam törvényhozásába. A példa nélküli eset Madhja Pradesben történt, ahol az elmúlt hónapokban a „harmadik nem” több képviselője is közjogi funkcióhoz jutott. (origo/MTI)

A szudáni kormány által támogatott arab milicisták a hét elején 300 fekete bőrű nőt és gyereket raboltak el a déli országrészben, hogy északon rabszolgának adják el őket. A rabszolgákat egy svájci segélyszervezet rendszeresen visszavásárolja 50 dollárért, majd felszabadítja őket. (origo/MTI)

Az elmúlt hónapok legújabb sztárja Amerikában egy száz évvel ezelőtt élt sorozatgyilkos, a Csontember. A film bemutatása után a New York-i Bűnügyi Múzeumban a Csontember körüli állandó tumultus miatt át kellett rendezni a helyiséget. Az is megtörtént már, hogy valaki levelet írt neki. Kapaszkodjanak meg: valaki házasságot ajánlott neki. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 26. - Egy 77 éves néni megvert egy bankrablót Frankfurtban. Az idős hölgy a bank épületében fegyverével hadonászó rabló mögé lopódzott, majd nyakon vágta a támadót. A férfi ezután kirohant az utcára és elmenekült egy autóval. A harcias néni azonban felírta a kocsi rendszámát, így a rendőrök hamarosan elfogták a férfit. (origo)

Egy francia mérnök feltalált egy bankjegy-automaták kifosztására alkalmas programot amit megpróbált eladni a bankkártya felügyeletnek. Az álkártyákkal 15 percenként 2 ezer dollárt lehetett volna felvenni bármelyik bankjegy-automatából. A mérnök 150 ezer dollárt kért találmányáért, ehelyett a francia bíróság 10 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. (origo/MTI)

A hírhedt levélbombák négy évig tartották rettegésben Ausztriát. A levélbombás gyilkos egyszer már öngyilkos akart lenni, egyik bombáját saját magának szánta, de túlélte a robbanást, azonban mindkét karját amputálni kellett. Az életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt férfi villanyborotvája vezetékével akasztotta fel magát. (origo)

Több száz New York-i tüntetett szombaton, mert a bíróság első fokon felmentette azt a négy rendőrt, akik lelőttek egy színes bőrű férfit. Amikor a rendőrök igazoltatni akarták, a fegyvertelen férfi tárcáját próbálta zsebéből előhúzni. Eközben lőtték le, mert azt hitték, pisztoly van a zsebében. (origo)

Az amerikai elnök éppen hogy csak megkezdte a beszédét, amikor megszólalt a tűzriadó. Clinton először igyekezett túlharsogni a szirénát, és mókával elütni a kínos szituációt. Amikor azonban megérkeztek a titkosszolgálat emberei, már ő is tudta, hogy ezt a beszédet, amelyet 800 üzletember hallgatott volna, már nem mondhatja el. (origo/RTL KLUB)

Két éve a Kiscelli Múzeumban ezen a napon nyílt meg Gellér B. István: Leletek c. kiállítása.

A rövidfilm műfaja a filmművészet „mostohagyereke”, hiába ötletesebbek, innovatívabbak sokszor, mint egy-egy játékfilm, sem a televíziók, sem a mozik nem vetítik őket. Az internetet viszont mintha a rövidfilmeknek találták volna ki, hiszen a világhálón nincsen „műfaji megkülönböztetés”, a néhány perces alkotások izgalmas alternatívát jelentenek a szórakoztatás hagyományos formáival szemben, és ami talán a legfontosabb: még nem lépik túl a weben szörfölők igencsak alacsony figyelemküszöbét. (origo)

A közbeszerzési vizsgálóbizottság egyik tagja értetlenül áll az elnök nyilatkozata előtt, aki tényként közölte, hogy a bizottság 22 település beruházását megvizsgálta, abból 6 helyen törvénysértés gyanúja miatt eljárást kezdeményez. A bizottság még el sem döntötte, hogy mely konkrét eseteket szeretné megvizsgálni, tehát nem kezdeményezett vizsgálatot, nem hozott semmilyen döntést, és nem kezdeményezett semmilyen eljárást. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 27. - Két román tábornokot, akik közvetetten 72 ember halálát okozták 1989 decemberében, 15-15 év börtönre ítéltek. Az egyik elítélt a forradalom után alakult első kormány védelmi minisztere lett, majd rövid idő múlva az üzleti életben próbált szerencsét és ma Románia egyik leggazdagabb üzletembere. A román védelmi minisztériumnak viszont nincs pénze az áldozatoknak és hozzátartozóiknak megítélt 36 milliárd lej kártérítésre. (origo/MTI)

A németországi ellenzéki párt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) az interneten keresztül kérte adakozásra tagjait és pártolóit. A pártnak ugyanis 41,35 millió márka pénzbüntetést kell kifizetnie, mivel hamis beszámolót juttatott el a parlament elnökségéhez az 1998-as pénzügyi évről. (origo)

Feldühödött diákok ezrei égettek francia zászlókat és a francia miniszterelnököt ábrázoló képeket Hebronban. A tömeg a francia politikust azon kijelentése miatt támadta, mely szerint a Hezbollah gerillái terroristák. Az izraeliek által megszállt területek felszabadításáért küzdő szervezet vezetője bocsánatkérésre szólította fel a francia miniszterelnököt. (origo)

A három hete tartó esőzések átáztatták egész Dél-Afrikát, az emberi tragédiáknak azonban még nincs vége. A segélyszervezeti aktivisták munkáját számos akadály gátolja, mivel az esőzések elmosták egyes helyen az utakat és a hidakat. Az otthontalanná vált, elázott emberek élelemért könyörögnek, de a mentőalakulatok kutatómunkája megnehezíti a segélyszállítmányokat kézbesítő helikopterek felszállását, mert már így is túlzsúfolt a légtér. (origo)

Az arizonai állami egyetemen oktató Christy Turner harminc éven át elemezte a világ minden részéről származó emberi csontleleteket és megállapította, hogy Amerika nagy területein még néhány évszázaddal ezelőtt is azért ejtettek foglyul embereket, hogy megöljék és megegyék őket. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 28. - A Yale Egyetem kutatói által készített tanulmány szerint a 20. század során az Amerikai Egyesült Államokban az eddig ismertnél jóval nagyobb mértékben nyertek teret olyan nézetek, melyek szoros rokonságot mutatnak egyes náci németországbeli tendenciákkal. (origo)

A robotok ma még csak mechanikai működésük által segítik az emberi tevékenységet, nem pedig mentális képességeik folytán. Könnyen végeznek fizikai feladatokat, akár hosszú időn keresztül ismételve is. A jelenlegi kutatások célja olyan értelmes robotok létrehozása, „akik” képesek alakítani saját „viselkedésüket”, vagyis tanulnak saját tapasztalataikból. (origo)

A kaukázusi köztársaság fővárosát övező olajfinomítók fölött még mindig sűrű füstfelhők gomolyognak. Két centiméter vastag olajréteg borítja a Tyerek-folyót. Élő fát alig látni, mivel a téli hidegben az emberek kivágták őket tüzelőnek. A fák helyett a szeméthalmok nőnek, és a fertőzésveszélyt fokozzák a szanaszét heverő állattetemek. Groznij térségének bombázása közben találat ért radioaktív hulladék tárolására szolgáló lerakóhelyeket is, ami valószínűleg veszélyes sugárzást szabadított fel. (origo/MTI)

A tűzhányók két alapvető típusának egy-egy képviselője aktivizálta magát az elmúlt napokban: a Hekla Izlandon, a Mayon a Fülöp-szigeteken ontja a lávát és a füstöt. (origo)

Az igazságügyi minisztérium engedélyezte az arizonai Demokrata Párt számára, hogy a márciusi elnökjelölő előválasztáson a hagyományos mellett internetes szavazást is tarthassanak. Az internetes szavazás ötlete nagy vitát kavart. Az igazságügyi minisztérium attól tart, hogy megfosztják jogaiktól a szegényebb embereket, akiknek nincs otthon számítógépük. (origo/Internetnews)

A Dataquest felmérése szerint 1998-ban 8 millió amerikai szörfözött az interneten tévénézés közben, 1999-ben ez a szám 27 millióra emelkedett. Tavaly a „telewebezők” 82 százaléka háttérzajnak használta a tévét az szörfözéshez, és csak kis százalékuk csatlakozott azért a világhálóra, hogy a televízióban látott hírekhez keressen bővebb háttéranyagot, megvitassa a híreket másokkal, vagy az adás közben online szavazásban vegyen részt. (origo)

Lemondott posztjáról a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt elnöke. Az Egyesült Államok kormánya továbbra is kiemelten figyeli az osztrák kormány tevékenységét. Az Egyesült Államok azonnal közbelép, ha Ausztria kormánya nem biztosítja az emberi jogok tiszteletben tartását, és semmibe veszi a kisebbségeket - nyilatkozta az osztrák politikus lemondása után az amerikai külügyi szóvivő. (origo/MTI)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

február 29. - Debrecenben a bizottsági állásfoglalás ellenére titkosított opciós szerződésekkel vásárolt fel ingatlanokat a polgármesteri hivatal. Állítólag a képviselők nem ismerhették meg e szerződések tartalmát, s azt sem tudhatták meg: van-e valamiféle titkos szerződés a város és az ingatlanközvetítéssel foglalkozó gazdasági társaság között. (origo/MTI)

A médiatestületek megválasztásáról szóló határozati javaslat szavazásakor az ellenzék kivonult az ülésteremből, mert nem tartja elfogadhatónak, hogy a parlament olyan kuratóriumokról szavaz, amelynek csak kormánypárti tagjai vannak. A kormánypárti képviselők ennek ellenére megválasztották a Magyar Rádió kuratóriumi elnökségét, melynek csak kormánypárti tagjai vannak. A legfőbb ügyész korábban közölte: nem tekinthető szabályszerűen megalakítottnak a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumának kizárólag a kormánypárti oldal jelöltjeiből megválasztott elnöksége. (origo/MTI)

A Lycos, a világ második legnagyobb portálja bejelentette, hogy hasonlóan versenytársaihoz, az Egyesült Államok területén ingyen internet elérést biztosít felhasználóinak. A portál új szolgáltatásával kívánja behozni lemaradását a világelső Yahoo!-val szemben. (origo)

Az Egyesült Államok szövetségi kommunikációs bizottsága a 60-astól a 69-esig áthelyezi a televíziós csatornákat, hogy a felszabadult helyen a vezeték nélküli szolgáltatásokat nyújtó internetes cégek kezdhessék meg tevékenységüket. (origo)

A kanadai műsorszórók szövetsége bejelentette, hogy televíziós-, film - és sport érdekeltségű csoportok összefogásával végleg bezáratták a kanadai iCraveTV.com weboldalait, hogy az ne sugározhasson többet engedély nélkül tévéműsorokat a világhálón. (origo)

50 ezer éves csend után ismét felhangzott annak az ősi furulyának a hangja, amelyet annak idején Neander-völgyi ősemberek használtak. (origo)

Amerikai kutatók olyan chipet fejlesztettek ki, amelyet a szilíciumrétegek mellett emberi sejtek alkotnak. Az új eszköz a sejtmembránon keresztül zajló transzportfolyamatok szabályozását teszi lehetővé. (origo)

Az amerikai National Academy of Engineering által szervezett felmérés szerint a XX. század legjelentősebb technikai eredményeinek élén a villamosítás áll, amely „a legtöbb ember életében alapvető változásokat hozott”. (origo)

Három nagy kitörést is produkált a Mayon tűzhányó a Fülöp-szigeteken. A környékről eddig 57 ezer embert telepítettek ki. A Szahara területéről több százezer négyzetkilométer méretű homokvihar terjedt ki az Atlanti-óceánra. Ezek a homokviharok a felelősek a Karib-szigeteken évtizedek óta tapasztalható korallpusztulásért, sőt komoly hatással lehetnek az óceán felett születő hurrikánok viselkedésére is. (origo)

Japánban 1200 pénzkiadó automata állt le éjfélkor. Elemzők szerint ezért a gépeket üzemeltető programok a felelősek, amelyek nem voltak felkészítve a 2000. évi szökőnap kezelésére. A bejelentést a meteorológiai állomások rendszeréről szóló hírek előzték meg. Az előrejelző készülékek hibás adatokat szolgáltattak, 43 állomás volt képtelen az aznapi adatokat kiértékelni és feldolgozni. (origo)

napok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12-13-14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24-25-26-27-28-29

hónapok: 01-02-03-04-05-06-07-08-09-10-11-12