Artpool események - 1994. október 2. - Kolibri Színház


english

Polyphonix Fesztivál a Budapesti Őszi Fesztivál rendezvényeként, az Association Polyphonix-szal (Párizs) közös szervezésben. Három helyszínen, három témában előadások: "NEMZETKÖZI HANGKÖLTÉSZETI EST", "FILM ÉS KÖLTÉSZET", "TRANSZFUTURISTA HANGOK", kilenc országból huszonkét művész részvételével. Az eseményt a POLYPHONIX 26-BUDAPEST c. katalógus dokumentálja. [meghívó] [MTV Körző]

NEMZETKÖZI HANGKÖLTÉSZETI EST

Papp Tibor bevezetője

A nemzeközi POLYPHONIX FESZTIVÁL, amely a mai költészetnek, a mai zenének és performansznak ad lehetőséget a közönséggel való találkozásra, először tizenöt évvel ezelőtt öltött testet Párizsban – Jean-Jaques Lebel francia költő, festő és performer hozta létre a köréje csoportosuló írók és művészek, költők és zenészek közreműködésével.

A hétköznapok sivatagában a POLYPHONIX FESZTIVÁL a költészet nomád karavánja. A karavánnak költők a vezetői, költők a számadói, költők a kísérői és költők a málhásai. Ezért tud dacolni az idők, a birodalmak, a politika, a háború, a gyűlölet, az ideólogia, a rágalom, a fanatizmus és a pénzcsinálásra szorított irodalom viharaival. A karaván nem követi a kultúra szervezetekkel, kiadókkal, gazdasági mutatókkal kikövezett útjait, a karavánt egyedül a művészet iránytűje vezérli. A karavánon belűl, mint egy igazi köztársaságban, mindenki egyforma, senki nem lehet orwelli módon a többinél egyformább, csak azért mert nagyobb a hangja vagy mert azt hiszi, hogy neki ez kijár.

A POLIPHONIX FESZTIVÁL kezdete óta mind a mai napig arra törekszik, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a művészek és a közönség között, arra törekszik, hogy kiiktassa a költő és a hallgató közé furakodó közvetítőt, hogy a művész és a néző közti átjáróról elriassza a kultúra kufárjait. A karaván állandó szerája Párizssban van, ahol költő-mindenesei évenkénti több irodalmi performansz és hangköltészeti estet rendeznek főleg a Georges Pompidou Kulturális Központban, de más kulturális intézményben is, mint pédául 1987-ben a párizsi Magyar Intézetben. A karaván – melyet jelenleg Jean-Jaques Lebel, Jaqueline Cahen és Papp Tibor vezet – bejárta a fél világot, megfordult többek között New Yorkban, ahol egy hétig szerepelt a Modern Művészetek Múzeumában, San Franciscóban, a kanadai Québecben, Milánóban, Pármában, Rómában, Nápolyban, Marseille-ben, 1988-ban Szegeden és Budapesten, s legutóbb a belgiumi Liège-ben és Brüsszelben.

A POLIPHONIX FESZTIVÁL a kortás művészetek, a mai költészet, a mai zene, a mai performansz otthona, mai hangon, mai eszközökkel, de minden műfaj, minden stílus, minden irányzat előtt nyitva áll, amelyik nem ellenkezik az emberi együttélés elemi szabályaival. A Fesztivál rendezvényein eddig több mint nyolcszáz művész lépett fel.

A POLIPHONIX FESZTIVÁL karavánja az ARTPOOL hívására örömmel tűzte ki 26. úti céljául Budapestet. A karaván ünnepelni jött Magyarországra. A hatalmas sátort amit gondolatban kifeszítünk, a jóakarat, a békés egymás mellett élés, a felszabadult szellem, a költő-, művész- és embertársak megbecsülése, a világ dolgaira nyitott művészi kíváncsiság, az alkotómunka tisztelete és a tolerancia szőnyege béleli. Három estén át ez díszlet adja majd a fesztiválon szereplő, a világ elé kitárulkozó magyar, lengyel, német, francia, belga, olasz, orosz és osztrák költőknek a szellemi hátteret.

A művészet a béke virága – ezért fegyvertelen a POLIPHONIX FESZTIVÁL karavánja. Emberek, állatok, költők, tevék, performerek és madarak vonulnak véres századunkból kifelé. Még a kutyák is elhallgatnak, csak a közmondás (élesen, mint a látlelet) forgatja felénk a szót: az ágyú ugat!

De a karaván halad, rendületlenül.

előadások:
         Új Tré Trió: Rüh éra (13:12) [videó]
         Piotr Rypson: Lengyel Futurista Hangköltészet (5:57) [videó]
         Nagy Pál: Arc Tér /Sőrés Zsolttal (12:23) [videó]
         Maurizio Nannucci: Talált hang (2:50) [videó]
         Bernard Heidsieck: Partitúra-költemény V. (12:33) [videó]
         Timm Ulrichs: Szünetjelek (14:35) [videó]
         Sáry László-Petőcz András: Tér-Idő (5:14) [videó]
         Piotr Rypson: Az írás az üresség feltöltése (5:38) [videó]
         Piotr Rypson: Nem tudomnak hívom magam (3:21) [videó]
         Juhász R. József: Kontraverzió (5:33) [videó]
         Somogyi Gyula: Cím nélkül 1., 2., 3. (7:18) [videó]
         Jacqueline Cahen: Csavarva csúsztatva / Nagy Pállal (6:08) [videó]
         Ernst Jandl: Ördögcsapda (10:04) [videó]
         Julien Blaine: Gyümölcsözendő Dilettáns lábbal irva (6:46) [videó]

az előadókhoz kapcsolódó más oldalak:
Papp Tibor - Új Tré Trió (Németh Ferenc József, Pető Tóth Károly, Sziráki Zoltán) - Piotr Rypson - Nagy Pál - Maurizio Nannucci - Bernard Heidsieck - Timm Ulrichs - Sáry László - Petőcz András - Juhász R. József - Ernst Jandl - Julien Blaine


Artpool események - 1994. október 2. - Kolibri Színház

[események 92-től] [aktuális események] [Artpool] [kereső] [1995]